@gharman Owszem, tylko kasjer w USA wiąże ledwo koniec z końcem za te 2k USD, a w Polsce mając 2k USD stać Cię na prowadzenie całkiem wygodnego i stabilnego życia.
@s---k: chyba chodzi o to żeby to wzięcie życia w soje ręce nie było czymś nadzwyczajnym, czyli żeby nie trzeba było być człowiekiem sukcesu żeby mieszkać na małym metrażu, mieć stare auto i raz na rok pojechać na wakacje. Taki "podstawowy" pakiet powinien być osiągalny dla każdego uczciwie pracującego człowieka, a nie tylko dla garstki która osiągnęła "sukces". Jakiś nauczyciel też
zarabiajac tyle co kasjer w USA sa w polsce krolami zycia. wazniejsze ze zarabiaja wiecej niz somsiad w polsce
@gharman: nie wiem po co takie p---------e, programiści nie mają bliskich i znajomych? Każdy by wolał żeby poziom życia ogólnie był wyższy, stąd często się uczy znajomych, podsyła materiały i wprowadza do branży, bo akurat takie rozwiązanie znamy i umiemy w tym świecie nawigować.
@firyt: Ja teraz u starych i home office. Strasznie dupę zawracają i robię koło domu znacznie więcej niż w wynajmowanym mieszkaniu. Ale i tak się nie chce tego zmieniać, bo szkoda pieniędzy, a za związkiem się nawet nie rozglądam. Ogólnie to to samo co na obrazku, ale serducho już spokojne. Weszło chyba w taki tryb przetrwania, bo jakbym się dalej tak rzucał, to bym chyba zdechł.
źródło: Screenshot_20230126_062148_Messenger
PobierzTeż się wykształciłem (gender studies, Uniwersytet Warszawski) - nadal po 3 latach nie dostałem pracy w zawodzie ¯\(ツ)/¯
Jakim zawodzie xD?
Komentarz usunięty przez moderatora
@gharman: Osoby na minimalnej w PL to zarabiają tyle co kto w USA? Bezdomni?
@DunningKruger: skad wiesz, że rodzice żyją? Skaw wiesz, że chcą utrzymywać dorosłe dziecko?
@portas91: Może w przyszłości zastąpi sie dzieci (a raczej dorosłych na których wyrosną) robotami i problem z głowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@s---k: chyba chodzi o to żeby to wzięcie życia w soje ręce nie było czymś nadzwyczajnym, czyli żeby nie trzeba było być człowiekiem sukcesu żeby mieszkać na małym metrażu, mieć stare auto i raz na rok pojechać na wakacje. Taki "podstawowy" pakiet powinien być osiągalny dla każdego uczciwie pracującego człowieka, a nie tylko dla garstki która osiągnęła "sukces". Jakiś nauczyciel też
no to trzeba było wybrać normalne studia tak jak ja to znalazłbyś pracę w zawodzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@portas91: nie, nie potrzebujemy. przestan siac presje, dajmy ludziom robic to co chca.
@gharman: nie wiem po co takie p---------e, programiści nie mają bliskich i znajomych? Każdy by wolał żeby poziom życia ogólnie był wyższy, stąd często się uczy znajomych, podsyła materiały i wprowadza do branży, bo akurat takie rozwiązanie znamy i umiemy w tym świecie nawigować.
Programista na liniówce płaci przykładowo ok. 10k