Wpis z mikrobloga

Właśnie usłyszałem w TVPiS, jak to dobry ziomek Osrajtek nie obniżył w grudniu cen paliwa, żeby Polacy nie doznali szoku cenowego i żeby nie było w Polsce tak dantejskich scen jak na stacjach we Francji czy na Węgrzech ( ͡º ͜ʖ͡º)

Potem zacząłem przeglądać wiadomości z Tajwanu i dzisiaj premier ogłosił, że z zebranej w 2022 nadwyżki podatkowej wynoszącej 140 miliardów dolarów tajwańskich (4.5 miliarda USD) planują oddać każdemu obywatelowi po 6000 NTD (~860 PLN) w formie "czerwonej koperty" na nadchodzący nowy rok królika ʕʔ

Obecnie inflacja na Tajwanie to około 3%, cena 95 na stacjach to 31 NTD za litr, czyli jakieś 4.46 PLN, VAT wynosi 5%, a przeciętny Tajwańczyk z klasy średniej płaci od 5-12% podatku dochodowego.

#orlen #tvpis #gospodarka #inflacja #tajwan
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ten „bonus” tyczy sie osob ktore maja ARC? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mecenas-z-piaseczna: Jeszcze nie ogłosili dokładnie, ale jak w 2020 dawali "zapomogę pandemiczną", to była lekka aferka, że dlaczego obcokrajowcy, którzy płacą podatki, nie dostaną i w końcu też dali tym z APRC ( ͡º ͜ʖ͡º) oraz obcokrajowcom w związkach małżeńskich z obywatelami.
  • Odpowiedz
@fuji: No ja mam tzw gold visa, ale na wizie podpisane jest ARC, tylko ze zadnego podatku jeszcze nie zaplacilem, nawet nie zaczalem biznesu rozwijac przez pandemie xD pewnie bedzie jakas aplikacja online to sobie sprawdze czy sie kwalifikuje :D
  • Odpowiedz
Powiedz jeszcze ilu tajwanczykow ma mieszkania i jakie

@kaaban: Według informacji które udało mi się znaleźć na szybko, 84 ajwańczyków posiada własne mieszkania. Mieszkania są drogie, ale kredyty mieszkaniowe są tanie a oprocentowanie stałe. Przeciętne tajwańskie mieszkanie jest większe od tego w Polsce i to przy 5-krotnie większej gęstości zaludnienia.

@fuji: Żaden to argument, bo to właśnie mityczny "tani kredyt" jest powodem wysokich cen nieruchomości

A co do
  • Odpowiedz
Żaden to argument, bo to właśnie mityczny "tani kredyt" jest powodem wysokich cen nieruchomości

@kaaban: No nie mówiłem nigdzie, że na Tajwanie jest tylko różowo i jak napisałem powyżej, jestem przeciwnikiem kredytów i pożyczek wszelakich, wymierającym gatunkiem człowieka, który chce po prostu uczciwie zapracować i odłożyć na własne 4 kąty, a nie spłacać je przez 30 lat i być niewolnikiem banku.
IMHO główną przyczyną wysokich cen nieruchomości jest to, że
  • Odpowiedz
@Ogau: sumarycznie tak, ale mówię o tylko okresie ostatnich 1-2 miesięcy które oni usprawiedliwiają trzymaniem wysokich cen by nei było szoku.
Więc raczej miliony to były (setki bo setki,ale dalej miliony).
A sumarycznie okradli nas tak jak mówisz na miliardy.
  • Odpowiedz
planują oddać każdemu obywatelowi po 6000 NTD (~860 PLN) w formie "czerwonej koperty" na nadchodzący nowy rok królika ʕʔ

@fuji: czym jest ta "czerwona koperta"?

Oraz - czy uważasz, że tego typu rozdawanie pieniędzy jest dobrym pomysłem, biorąc pod uwagę chociażby inflację?
  • Odpowiedz
czym jest ta "czerwona koperta"?

@sowiq: https://en.wikipedia.org/wiki/Red_envelope

Oraz - czy uważasz, że tego typu rozdawanie pieniędzy jest dobrym pomysłem, biorąc pod uwagę chociażby inflację?

Nie, jestem przeciwnikiem każdego rozdawnictwa, ale Tajwan zabiera od ludzi tak mało, że napisałem to w formie ciekawostki, że może i mało zabierają, ale przynajmniej jeszcze czasami rozdają ( ͡º ͜ʖ͡º) Z drugiej strony to nie jest pusty dodrukowany pieniądz, tylko
  • Odpowiedz
@fuji: A w Polsce da się kupić mieszkanie w dużym mieście bez kredytu? W Polsce to dopiero ceny od kilku lat oszalały, a jak Ty chcesz dom, to już w ogóle. Z ciekawości jakie oprogramowanie kredytu hipotecznego na Tajwanie?
  • Odpowiedz
praktycznie nie spotykam ludzi, którzy by chcieli połączenia z kontynentem

@fuji: W sensie wejścia w skład ChRL, tak? A jakie poparcie ma hipotetyczna sytuacja obalenia komunistycznych rządów w chinach kontynentalnych i włączenia ich do Republiki Chińskiej ze stolicą w Taipei?
  • Odpowiedz
A jakie poparcie ma hipotetyczna sytuacja obalenia komunistycznych rządów w chinach kontynentalnych i włączenia ich do Republiki Chińskiej ze stolicą w Taipei?

@zjadlbym_kebaba: Żadne, bo nie jest to realny scenariusz ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@fuji: Radio Maryja donosi: Tajwan zamierza oddać obywatelom nadwyżkę podatkową.
Nie do końca - Nie Tajwan, a Polska, nie nadwyżkę, a dziurę, nie oddać, ale załatać kasą zabraną z kieszeni obywateli.
  • Odpowiedz