Aktywne Wpisy

zaganiacz_bydla +190
#psiarze #psy #bekazpsiarzy #patologiazmiasta #dogpill
Czy to jakaś nowa moda, że po chleb przychodzi się ostatnio z psem? Niemal za każdym razem ostatnio widzę zwierzęta w sklepach spożywczych.
Psiarze to stan umysłu. Change my mind.
Czy to jakaś nowa moda, że po chleb przychodzi się ostatnio z psem? Niemal za każdym razem ostatnio widzę zwierzęta w sklepach spożywczych.
Psiarze to stan umysłu. Change my mind.
źródło: 45754745768
Pobierz
Krs90 +120
#nieruchomosci #polska #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #patodeweloperka #rzeszow #dom
Cena : 521 802
Na sprzedaż parterowy dom wolnostojący położony na kameralnym osiedlu składającym się z 12 domów jednorodzinnych, w zielonej i spokojnej części Rzeszowa. Nieruchomość znajduje się w malowniczym otoczeniu lasu i strumyka. To doskonała opcja dla osób poszukujących gotowego do zamieszkania domu z ogrodem, oferującego wygodę i bliskość natury.
Cena : 521 802
źródło: rzeszow
Pobierz

Potem zacząłem przeglądać wiadomości z Tajwanu i dzisiaj premier ogłosił, że z zebranej w 2022 nadwyżki podatkowej wynoszącej 140 miliardów dolarów tajwańskich (4.5 miliarda USD) planują oddać każdemu obywatelowi po 6000 NTD (~860 PLN) w formie "czerwonej koperty" na nadchodzący nowy rok królika ʕ•ᴥ•ʔ
Obecnie inflacja na Tajwanie to około 3%, cena 95 na stacjach to 31 NTD za litr, czyli jakieś 4.46 PLN, VAT wynosi 5%, a przeciętny Tajwańczyk z klasy średniej płaci od 5-12% podatku dochodowego.
#orlen #tvpis #gospodarka #inflacja #tajwan
@NieBendePrasowac: Za kilkanaście dni będzie 7 lat
@mecenas-z-piaseczna: Jeszcze nie ogłosili dokładnie, ale jak w 2020 dawali "zapomogę pandemiczną", to była lekka aferka, że dlaczego obcokrajowcy, którzy płacą podatki, nie dostaną i w końcu też dali tym z APRC ( ͡º ͜ʖ͡º) oraz obcokrajowcom w związkach małżeńskich z obywatelami.
@kaaban: Według informacji które udało mi się znaleźć na szybko, 84 ajwańczyków posiada własne mieszkania. Mieszkania są drogie, ale kredyty mieszkaniowe są tanie a oprocentowanie stałe. Przeciętne tajwańskie mieszkanie jest większe od tego w Polsce i to przy 5-krotnie większej gęstości zaludnienia.
@fuji: Żaden to argument, bo to właśnie mityczny "tani kredyt" jest powodem wysokich cen nieruchomości
A co do
@kaaban: No nie mówiłem nigdzie, że na Tajwanie jest tylko różowo i jak napisałem powyżej, jestem przeciwnikiem kredytów i pożyczek wszelakich, wymierającym gatunkiem człowieka, który chce po prostu uczciwie zapracować i odłożyć na własne 4 kąty, a nie spłacać je przez 30 lat i być niewolnikiem banku.
IMHO główną przyczyną wysokich cen nieruchomości jest to, że
@Loloman: miliardy* Zobacz na zyski orlenu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Więc raczej miliony to były (setki bo setki,ale dalej miliony).
A sumarycznie okradli nas tak jak mówisz na miliardy.
@fuji: bestie
@fuji: czym jest ta "czerwona koperta"?
Oraz - czy uważasz, że tego typu rozdawanie pieniędzy jest dobrym pomysłem, biorąc pod uwagę chociażby inflację?
@sowiq: https://en.wikipedia.org/wiki/Red_envelope
Nie, jestem przeciwnikiem każdego rozdawnictwa, ale Tajwan zabiera od ludzi tak mało, że napisałem to w formie ciekawostki, że może i mało zabierają, ale przynajmniej jeszcze czasami rozdają ( ͡º ͜ʖ͡º) Z drugiej strony to nie jest pusty dodrukowany pieniądz, tylko
Komentarz usunięty przez autora
@fuji: W sensie wejścia w skład ChRL, tak? A jakie poparcie ma hipotetyczna sytuacja obalenia komunistycznych rządów w chinach kontynentalnych i włączenia ich do Republiki Chińskiej ze stolicą w Taipei?
@zjadlbym_kebaba: Żadne, bo nie jest to realny scenariusz ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nie do końca - Nie Tajwan, a Polska, nie nadwyżkę, a dziurę, nie oddać, ale załatać kasą zabraną z kieszeni obywateli.