Aktywne Wpisy

Salido +1692
Minął 0. (z 66) dzień wakacji.
To już 7. edycja smutnej akcji wakacyjnego publikowania map śmiertelnych wypadków w wakacje.
Tak jak w ostatnich latach, postaram się codziennie wrzucać mapę, listę wypadków i statystyki pod tag #smiertelnewypadki (na ile pozwoli mi praca i inne obowiązki). Postaram się także porównywać liczby z tymi w poprzednim roku.
Kilka liczb z podsumowania wakacji 2024:
To już 7. edycja smutnej akcji wakacyjnego publikowania map śmiertelnych wypadków w wakacje.
Tak jak w ostatnich latach, postaram się codziennie wrzucać mapę, listę wypadków i statystyki pod tag #smiertelnewypadki (na ile pozwoli mi praca i inne obowiązki). Postaram się także porównywać liczby z tymi w poprzednim roku.
Kilka liczb z podsumowania wakacji 2024:
źródło: 1-452590_g
Pobierz
kopek +329
Kto pamieta ten super odtwarzacz tzw. "empetrójke" :) i pobieranie muzyki na kazoo lub eMule? Xd
Ja później mialem jeszcze jakąś słabą "empeczwórke " - to byl dopiero luksus xd
#gimbynieznajo #nostalgia
Ja później mialem jeszcze jakąś słabą "empeczwórke " - to byl dopiero luksus xd
#gimbynieznajo #nostalgia
źródło: FB_IMG_1751014175815
Pobierz

Potem zacząłem przeglądać wiadomości z Tajwanu i dzisiaj premier ogłosił, że z zebranej w 2022 nadwyżki podatkowej wynoszącej 140 miliardów dolarów tajwańskich (4.5 miliarda USD) planują oddać każdemu obywatelowi po 6000 NTD (~860 PLN) w formie "czerwonej koperty" na nadchodzący nowy rok królika ʕ•ᴥ•ʔ
Obecnie inflacja na Tajwanie to około 3%, cena 95 na stacjach to 31 NTD za litr, czyli jakieś 4.46 PLN, VAT wynosi 5%, a przeciętny Tajwańczyk z klasy średniej płaci od 5-12% podatku dochodowego.
#orlen #tvpis #gospodarka #inflacja #tajwan
@arsze_nick: Mieszkanie to jeszcze da radę, jak się trochę pokombinuje np. praca na Zachodzie jako specjalista, odkładanie w $ czy tam Euro i powrót do PL po kilku latach. Problem się robi taki, że jak się zacznie mieszkać za granicą, to
@fuji: czemu śledzisz wydarzenia z polski i siedzisz na polskim portalu? Chyba nie zamierzasz wracać?
@siepan: Akurat przyjechałem w odwiedziny do rodziny na święta
Kiedyś tam pewnie wrócę, a potem może znowu wyjadę, a potem wrócę ( ͡º ͜ʖ͡º) Ciężko powiedzieć co będzie za kilkadziesiąt lat, ale obecnie mam taki plan, żeby jeszcze pożyć trochę w różnych miejscach, a potem się zobaczy. Na pewno chciałbym jeszcze pożyć kilka lat w USA
@mynameis60: Bo jestem zbyt niezależny i uparty i nie wiem nawet co będę robił za rok, żeby się związać z bankiem i mieć nad sobą widmo comiesięcznego spłacania mieszkania przez x lat. Muszę zawsze mieć tę świadomość, że z dnia na dzień mogę rzucić robotę, znowu wyjechać na drugi koniec świata i nie jestem nikomu nic winien.
@Gegenek:
Ciężko tak wybrać tylko 3 zalety, ale tak ogólnie łącząc to:
1. Pogoda (na południu wyspy cały rok jest idealna, ale i w Tajpej przez 8-9 miesięcy w roku daje radę) + przyroda i ogólnie to połączenie nowoczesnego, ogromnego miasta (kocham miasta) + jednoczesna bliskość przyrody (wysokie góry, plaże itp)
2. Wygoda i bezpieczeństwo (wszędzie są 7-11 otwarte 24h, w których
@wilkstepowy_: No też, ale nie tylko. To jest normalny „prezent” na święta, śluby i inne okazje.