Wpis z mikrobloga

Właśnie usłyszałem w TVPiS, jak to dobry ziomek Osrajtek nie obniżył w grudniu cen paliwa, żeby Polacy nie doznali szoku cenowego i żeby nie było w Polsce tak dantejskich scen jak na stacjach we Francji czy na Węgrzech ( ͡º ͜ʖ͡º)

Potem zacząłem przeglądać wiadomości z Tajwanu i dzisiaj premier ogłosił, że z zebranej w 2022 nadwyżki podatkowej wynoszącej 140 miliardów dolarów tajwańskich (4.5 miliarda USD) planują oddać każdemu obywatelowi po 6000 NTD (~860 PLN) w formie "czerwonej koperty" na nadchodzący nowy rok królika ʕʔ

Obecnie inflacja na Tajwanie to około 3%, cena 95 na stacjach to 31 NTD za litr, czyli jakieś 4.46 PLN, VAT wynosi 5%, a przeciętny Tajwańczyk z klasy średniej płaci od 5-12% podatku dochodowego.

#orlen #tvpis #gospodarka #inflacja #tajwan
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A w Polsce da się kupić mieszkanie w dużym mieście bez kredytu? W Polsce to dopiero ceny od kilku lat oszalały, a jak Ty chcesz dom, to już w ogóle.

@arsze_nick: Mieszkanie to jeszcze da radę, jak się trochę pokombinuje np. praca na Zachodzie jako specjalista, odkładanie w $ czy tam Euro i powrót do PL po kilku latach. Problem się robi taki, że jak się zacznie mieszkać za granicą, to
  • Odpowiedz
  • 1
@fuji Mnie to bardziej interesuje czemu w Listopadzie postanowili nie obniżać jak ropa poleciała - 20% i dolar - 13%, na stacjach cały czas ta sama cena
  • Odpowiedz
czemu śledzisz wydarzenia z polski

@siepan: Akurat przyjechałem w odwiedziny do rodziny na święta

Chyba nie zamierzasz wracać?

Kiedyś tam pewnie wrócę, a potem może znowu wyjadę, a potem wrócę ( ͡º ͜ʖ͡º) Ciężko powiedzieć co będzie za kilkadziesiąt lat, ale obecnie mam taki plan, żeby jeszcze pożyć trochę w różnych miejscach, a potem się zobaczy. Na pewno chciałbym jeszcze pożyć kilka lat w USA
  • Odpowiedz
@fuji: Skoro oprocentowanie jest 2% a inflacja to 3% dlaczego jesteś przeciwnikiem kredytu hipotecznego? Jeżeli wiesz, że jesteś w stanie go spłacić w x czasu to nie dość, że zyskujesz na kredycie to jeszcze na najmie. Bierze się kredyt na jak najdłuższy okres czasu i nadpłaca co miesiąc tyle ile można.
  • Odpowiedz
Czytam te wystawy na pis i tak się zastanawiam, każdy wyzywa ale jak przychodzi do wyborów to albo bagno z pisu albo szambo z PO wygrywa. Na co wy głosujecie? Bo to nie możliwe zeby był taki hejt a dalej takie poparcie
  • Odpowiedz
Skoro oprocentowanie jest 2% a inflacja to 3% dlaczego jesteś przeciwnikiem kredytu hipotecznego?

@mynameis60: Bo jestem zbyt niezależny i uparty i nie wiem nawet co będę robił za rok, żeby się związać z bankiem i mieć nad sobą widmo comiesięcznego spłacania mieszkania przez x lat. Muszę zawsze mieć tę świadomość, że z dnia na dzień mogę rzucić robotę, znowu wyjechać na drugi koniec świata i nie jestem nikomu nic winien.
  • Odpowiedz
3 rzeczy które ci się podobają w Tajwanie i 3 które nie

@Gegenek:
Ciężko tak wybrać tylko 3 zalety, ale tak ogólnie łącząc to:
1. Pogoda (na południu wyspy cały rok jest idealna, ale i w Tajpej przez 8-9 miesięcy w roku daje radę) + przyroda i ogólnie to połączenie nowoczesnego, ogromnego miasta (kocham miasta) + jednoczesna bliskość przyrody (wysokie góry, plaże itp)
2. Wygoda i bezpieczeństwo (wszędzie są 7-11 otwarte 24h, w których
  • Odpowiedz
@fuji: nikt nie każe spłacać kredytu przez 30 lat. Bierzesz kupujesz i żyjesz jak człowiek, a następnie spłacasz w 5-10lat w zależności od możliwości i tyle z kredytem. Za to nie rozumiem jak można brać kredyty konsumenckie na telefon czy tv. Jak kogoś nie stać, to nie stać, a nie jeszcze płacić za goownotelefon 2x więcej w imie czego?
  • Odpowiedz
via Zakop
  • 1
swoja droga wiesz, ze czerwona koperta oznacza w kulturze chinskiej symbol "dawania w łapę" czyli to samo co "łapówka" ? :D

@wilkstepowy_: No też, ale nie tylko. To jest normalny „prezent” na święta, śluby i inne okazje.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@fuji: Też kiedyś byłem przeciwnikiem kredytów, ale jakby nie przekalkulować to w Polsce się to kompletnie nie opłaca. Obecnie tyle co płacę odsetek za kredyt na 160m2 to może by starczyło na 50m2 na wynajem.
  • Odpowiedz