Wpis z mikrobloga

Nie bójcie się mówić o tym, że boicie się iść do wojska! Większość mężczyzn ma tutaj blokadę, bo boją się, że ich ludzie nazwą p*zdami w rurkach, tchórzami, pedauami itd. Ale jeśli tego nie powiecie na głos to nigdy wam nie ulży. To jest pierwszy krok. Nie ma nic złego w obawianiu się o swoje dotychczasowe życie i jego utratę z powodu jednej gówno-decyzji polskich urzędników.

Mamy plany życiowe, zobowiązania finansowe, rodzinę na utrzymaniu, firmę do ogarnięcia.
Boimy się fali, gnębienia, upadlania, upokarzania wieczorem po ćwiczeniach, gdy w pokoju pozostaniemy sam na sam z obcymi ludźmi, być może jakimiś pato-sebiksami
Obawiamy się, że z powodu ćwiczeń wojskowych stracimy pracę, wypowiedzą nam umowę najmu mieszkania, albo będziemy musieli zrezygnować z planowanego od dawna urlopu.

Nagła zmiana polegająca na oderwaniu od dotychczasowego życia i wrzuceniu w zupełnie nowe środowisko z obcymi ludźmi, bez pieniędzy, bez godności, bez zarobków, bez prawa do wolności jest przerażająca. Stajemy się niewolnikami na 33 dni i ten kto się tego nie boi - najpewniej kłamie. Mam nadzieję, że stworzymy pewnego rodzaju grupę wsparcia, gdzie ofiary niewolnictwa będą mogły uchronić się przed końcowym stadium depresji, czyli samobójstwem.

Strach w tego typu sytuacji jest normalny. Ludzie, którzy wyśmiewają te obawy to stare dziady, które nie podlegają już wezwaniu na ćwiczenia, albo osoby z kategorią D/E, albo kobiety. Nie warto się nimi przejmować, bo ich to nie dotyczy

#obowiazkowecwiczeniawojskowe #dyskryminacjamezczyzn #pieklomezczyzn #wojsko #niebieskiepaski #depresja
  • 196
@vieniasn: gdy kiedyś jednak dojdzie do wojny to Twoja rodzina poprosi ludzi pokroju @Assiduus o pomoc, bo popatrzą na ciebie przebranego za dziewczynkę z chińskich bajek i stwierdzą że tu pomocy nie ma co szukać.
Czy wam się to podoba czy nie, nasze położenie jest jakie jest i potrzebujemy wyszkolonych ludzi w razie gdyby doszło kiedyś do konfliktu.
@sildenafil: nie orientuje się w temacie poboru, ale jak to się ma do tego, że uzyskałem kat.A, natomiast ok.10 lat temu weszły jakieś przepisy, że poleciałem od razu do jednostki i dostałem pieczątkę "szeregowy"?
Odnośnie poboru - jestem przeciwny, nienawidzę jak głupi człowiek z plakietką/odznaką/tytułem ma chęć rządzić mną, bo wydaje mu się, że bycie urzędnikiem/policjantem itp. oznacza, że mam się przed nim płaszczyć i słuchać chociaż jest dla mnie nikim.
@zwodek:

Natomiast dla tych wszystkich którzy myślą że jak nie zostali przeszkoleni to nie zostaną powołani w czasie wojny mam smutną wiadomość. Otóż zostaniecie powołani, szybkie szkolenie i na front na mięso mielone.

Tak długo jak się trzymają Ukraińcy to u nas nie będzie żadnej wojny. Bo niby z kim? A radzą sobie dość dobrze.

Ten cały syf, który próbują teraz wprowadzić miałby uzasadnienie jakby jednak w lutym sytuacja potoczyła się
@sildenafil Się chłopie trochę wystraszyłeś i odrobinę dramatyzujesz. To już nie jest Zasadnicza Slużba Wojskowa z dawnych opowieści. Nikt Cię nie będzie pozbawiał pieniędzy, godności, zabraniał kontaktu z rodziną i na bank nie będzie sierżanta bo podoficerów starszych zwyczajnie brak.

Długo by gadać, ale widziałem już sporo "dziadów" i kobiet we wojsku. Niektóre dosyć dzielne na swój sposób. Można smiało stwierdzić, że dotyczy ich to bardziej niż Ciebie. Niespecjalnie możesz się do
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@sildenafil: też uważam, że ćwiczenia powinny być dla rezerwy czynnej, tj. Nsr i macierewiczówki (OT). W państwie, w którym jest 35 mln obywateli, można stworzyć ochotnicze oddziały rezerwy czynnej, poprzez np. Ulgi podatkowe. Sam przeszedłem szkolenie służby przygotowawczej w2017 r i nawet byłem przez pewien czas NSR, ale gdybym teraz dostał wezwanie na wyjazd poligonowy, to bym odmówił, z prostej przyczyny: 3500 zł, które mi zaproponują rekompensaty, po prostu mi nie
@sildenafil: w moim przypadku to by bylo smieszne. mam 35 lat, przede mna operacje na obie nogi, zwichniety bark, problemy z krzyżem i nie mam żadnych nabytych umiejętności przydatnych do woja. ale jestem rosły chłop i jak miałem 18 lat dali mi B bo mam płaskostopie. Nie powinienem przejsc komisji, ale w tym kraju z dykty pewnie by mnie do piechoty wsadzili XD
@Rv0000 jakby w lutym Ukraina padła, to dziś byłoby już za późno na takie ruchy. Myślisz że przeszkolenie milionów obywateli choćby z podstawowej obsługi broni zajmie parę miesięcy?
Bez godności: śpisz grupowo z obcymi mężczyznami, bez prywatności, bez kontaktu z rodziną, najbliższymi. Kąpiesz się grupowo, srasz grupowo we współdzielonych toaletach, wstajesz na darcie ryja sierżanta, idziesz spać jak dzieciak na koloni po zgaszeniu światła przez opiekuna. Drugi argument spełniony

@sildenafil: to tak jak w seminarium, nie ma się czego bać
@zwodek:

Myślisz że przeszkolenie milionów obywateli choćby z podstawowej obsługi broni zajmie parę miesięcy?

Jakich znowu milionów? Tylu nawet nie przeszkolono na Ukrainie, a u nas miałoby mieć to sens? A jak dali karabiny w Kijowie ledwo przeszkolonym cywilom na początku wojny, to strzelali do swoich żołnierzy. Tyle to było warte. Wojną powinni się zajmować ludzie co już mają minimum wiele miesięcy przeszkolenia, a nie niedoświadczeni, co są ledwo po kursie
@sildenafil może to lekko kontrowersyjne co napisze, ale jeszcze nie tak dawno narzekania na wykopie, że ludzie nie potrafią obchodzić się z bronią etc. No to teraz macie okazję postrzelać.. ja osobiście chętnie poszedłbym na takie szkolenie bo w sumie to mamy wojnę za granicą, mozg by trochę odpoczął od komputera i może parę kilo by się zrzuciło
@Rv0000: w miesiąc można się nauczyć bardzo wiele. Tak samp jak przy odrobinie dobrej woli łatwo jest zrozumieć, że omawiame szkolenie nie jest pełnym szkoleniem specjalistycznym a wyłącznie przygotowaniem do pełnienia lokalnych działań obronnych w określonych środowiskach taktycznych.
@ziuaxa dokładnie, bez jaj, bifusie dostają powołania na ćwiczenia na parę tygodni i od razu im się życie wali... banda rurkowców!
@Prondomir:

No to teraz macie okazję postrzelać.. ja osobiście chętnie poszedłbym na takie szkolenie bo w sumie to mamy wojnę za granicą, mozg by trochę odpoczął od komputera i może parę kilo by się zrzuciło

I do tego potrzebujesz przymusu, bo sam się dobrowolnie nie wybierzesz? Typowe zachowanie homo sovieticusa.