Wpis z mikrobloga

Zarabiając 5k netto i pracując jako strażak nie stać mnie na kredyt na kawalerkę w #poznan. Wynajmuję pokój na osiedlu, które zostało oddane do użytku w 2019 roku, wszystko sprzedane, ale od tego czasu 45% mieszkań nie było nigdy zamieszkanych (dane od administratora, który ma dostęp do zużycia mediów poszczególnych mieszkań).

¯\_(ツ)_/¯

#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #feels #polska #gospodarka
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@derton778: mieszkania się zachciało roszczeniowcowi, może jeszcze żeby w nim mieszkać? mieszkanie jest żeby parkować w nim kapitał a nie jakieś fanaberie wymyślają zakładanie rodziny, życie kto to widział
  • Odpowiedz
@derton778: czemu janusze? ja mam duze nadwyzki finansowe i inwestuje w mieszkania. Mam nie kupować z powodu wykopka strazaka? Moze limity wprowadzimy jak na cukier w lidlu? Albo wolny rynek albo wenezuela.
  • Odpowiedz
@derton778: Nie wiem jak w SP ale WP, 5k to są zarobki mniej więcej kaprala, ze wszystkimi dodatkami i grupą zaszeregowania to teraz nawet więcej chyba wychodzi. Serio szokuje Cię, zę początkującego żołnierza/funkcjonariusza nie stać na zakup mieszkania w jednym z czołowych miast Polski pojedynkę? Myślę, że w takich Niemczech czy Holandii początkujący funkcjonariusz też raczej nie jest w stanie kupić mieszkania, w dajmy na to Frankfurcie czy Ultrehcie. Takie
  • Odpowiedz
@derton778: ciekawe ile w Polsce jest w ogóle takich mieszkań. ludzie mający gotówke lokują w nieruchomości bo boja się innych inwestycji, a nie chca trzymać pieniedzy w banku przy takim psuciu pieniądza.

druga sprawa to nie chca sie pierdzielić z wynajmujacymi i takie mieszkania stoją pustę na czym tracą wszyscy.

jestem wolnorynkowcem, ale trzeba cos z tym zrobic
  • Odpowiedz
@derton778 stary, jakby każdego z 5k bylo stac na mieszkanie to by ich jeszcze więcej schodzilo, wiec trzeba było by to ograniczać wzrostem cen, czyli to co mamy teraz. Znajdz dupe, we dwoje 10k to juz pieniadz.
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: Czyli jak straż pożarna w dużym mieście nie przyjedzie do pożaru to też powiesz, że czego się spodziewałeś? Żołnierze nie mają jednostek w centrum dużych miast, ja mam. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@derton778: No ale przecież nie musisz mieć mieszkania w centrum miasta, powiem więcej, nie warto nawet go mieć chyba że uskuteczniasz clubbing albo nie masz prawka (w straży chyba większość ma nawet C). Lepiej w cenie z centrum wybrać jakieś prestiżowe osiedle na uboczu, mniejsza szansa na airbnb i ogólnie spokojniej. Na razie gromadź wkład własny, imo 2014 będzie najlepszym rokiem na zakup, chociaż na jakieś duże spadki bym nie
  • Odpowiedz
@derton778: to pomyśl, ze ja mam połowę Twojej pensji po latach wyczerpującej psychicznie pracy. Gnijąc z rodzicami uzbierałem trochę kasy odmawiając sobie młodzieńczego życia i dalej nie stać mnie ani na wynajem, ani tym bardziej na kredyt. 2 lata temu przy niskich stopach chcieli i dać jedynie 30-60k kredytu xd Mogę wysłać priv do Ciebie? Mam jedno pytanie, które chciałbym zadać.
  • Odpowiedz