Wpis z mikrobloga

Jak można mieć oszczędności tylko na pół roku jako dev z 6 latami stażu? Żeby jeszcze zżerał mu je wynajem pokoju w SF, ale nie, on pracował zdalnie i mieszka w Polsce.

@vytah: normalnie, bez sesnu trzymać kupe gotówki jak masz np hipoteke
  • Odpowiedz
a co mnie obchodzi zdanie junior w temacie rekrutacji xD

@IcyHot: może typek jest juniorem ale ewidentnie zatrudnianie bardzo wyhamowało.

Rok temu zmieniałem pracę i po każdym wysłanym CV dostawałem telefon na następny dzień od rekrutera, a najpóźniej na następny tydzień była rozmowa online. Pykałem trzy rozmowy dziennie, nawet o stanowiska bardzo luźno związane z moim
  • Odpowiedz
@IcyHot: chciałem jeszcze dodać edit żeby jednak przyznać, że fakt - jeżeli masz 6 lat doświadczenia i faktycznie po pół roku szukania zero środków do życia, to logiczne jest zaaplikować na stanowisko, które uważasz (pewnie niesłusznie) za poniżej Twoich kwalifikacji.

Ale gość ze zdjęcia nie wygląda jakby kiedykolwiek musiał się przejmować takimi rzeczami, pewnie smutne zdjęcie robiła mu mama tuż po tym jak mu przyniosła kanapeczki.

Aha no i jak
  • Odpowiedz
@GRzA6969: z tego co słyszałem to w Krakenie można zarabiać >100k dolarów rocznie pracując remote (nawet z Polski), więc może po prostu nie chce pracować za niższą stawkę xD w takim wypadku bardzo ciężko mu będzie coś znaleźć nie wyprowadzając się z Polski
  • Odpowiedz
@lab_rat: No dobra, nie ma ofert tak dużo jak rok temu, ale nadal dev z głową na karku i paroma latami doświadczenia znajdzie robotę szybko. Ziomek ma niecałe 3 lata doświadczenia i między rozpoczęciem szukania i podpisaniem umowy na IMO świetnych warunkach minął jakiś miesiąc. Drugi za to od 3 miesięcy szuka i znaleźć nie może, no ale 1 co drugi dzień opowiadał jakieś wrażenia z rekrutacji, a drugi tak
  • Odpowiedz
@vytah a co cię to interesuje czy on ma coś odłożone czy nie? Może r------l na fast foody i dziwki XD w dzisiejszych czasach nie opłaca się kisić pieniędzy XD
  • Odpowiedz
@GRzA6969: chłop albo chce zarabiać 300zl/h albo nic nie umie xd przecież w dzisiejszych czasach programista z 5+ lat expa jest bezrobotny max godzinę, ustawia open to work i po trzech minutach ma 20 ofert
  • Odpowiedz
w dzisiejszych czasach nie opłaca się kisić pieniędzy XD

@korni007: Tu nie chodzi o kiszenie, a o zwykłą poduszkę finansową. Każdy, kto pracuje na zleceniach lub kontraktach powinien dążyć do zebrania tylu pieniędzy, by móc rok lub dwa z powodu nieprzewidzianych okoliczności nie zarabiać nic. Dla programisty w Polsce zebranie takiej poduszki to pikuś.
  • Odpowiedz
Jak można mieć oszczędności tylko na pół roku jako dev z 6 latami stażu?

@vytah: No jak widać można, przecież chłop równie dobrze mógł co dopiero kupić mieszkanie, co zeżarło mu większość oszczędności i nie przewidział, że nie będzie mieć pracy przez kilka miesięcy. A tak poza tym, masz garbaty nos, że aż tak strasznie obchodzą cię czyjeś oszczędności?
  • Odpowiedz
@vytah: ja mam 250/h i nie mam odłożonych dwóch wypłat. Kumpel ma 350/h i nie ma jednej. Znalezienie nowej pracy to jest moment. Ciężkie nieprzewidziane przypadki - mam wsparcie rodziny.

Tylko nie można być p-----m, który wszystko robi pod korek. Nie mamy hipoteki na 2 miliony, leasingu nie mam w ogóle, on nie ma na klasę premium, w razie czego na mojej jednej pensji jakby trzeba zrobić hard stop to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Flypho: koleś miał ponad 600 komentarzy pod tym postem, myślę że na brak widoczności nie mógł narzekać. Ewidentnie coś z nim jest nie tak, albo za wysoka stawkę chce
  • Odpowiedz