Wpis z mikrobloga

#it #programista15k #programowanie #studbaza #pracbaza #oswiadczenie #matura2022 #informatyka #studia #matura
Jako że wielu z was stoi przed wyborem studiów ze względu na wyniki matur, dam wam taką bardzo dobrą wskazówkę:
- chcecie dobrze zarabiać w Polsce, idźcie na coś związane z sektorem IT.
Oczywiście że można być dyrektorem generalnym fabryki śrubek, po 50 latach utrzymania ruchu albo prowadzenia marketingu czy bycia kierownikiem budowy dojść do dobrych zarobków, ale przestańmy się oszukiwać, tylko IT i pokrewne już na starcie dają dobre zarobki i bardzo dobre perspektywy na przyszłość.
Wiadomo, zaraz wyskoczą ludzie że oni na po innym kierunku też dobrze zarabiają, gratulację ale teraz rozejrzyjcie się dookoła. Żadna branża nie oferuję takich zarobków i warunków jak IT a do pracy idzie się po pieniądze, romantyzm o ratowaniu świata i pomaganiu ludziom dość szybko sprowadzi was na ziemię.
Znam bardzo dużo ludzi którzy mieli po wiele lat doświadczenia w innych zawodach (chociażby budownictwo czy bankowość) a i tak ostatecznie zmieniali na coś związane z IT, nigdy odwrotnie.

IT > każdy inny sektor w Polsce, nawet nie ma o czym chyba dyskutować.
Krs90 - #it #programista15k #programowanie #studbaza #pracbaza #oswiadczenie #matura2...

źródło: comment_1657008544nmjLi0p2kEiAkQW9PPD2qu.jpg

Pobierz
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ms117:

już tak jest, nie 3500 brutto bo trochę więcej ale trend jest wyraźny. 3 lata temu rynek wyglądał zupełnie inaczej.

Konsekwencje praw liberalnej ekonomii. Każdy ma złote rady na wszystko, ucz się IT, wyjedź do stolicy itd. a wszystko i tak jest ograniczone bo liberalny system opiera się na nierównościach. W sumie z perspektywy pracownika IT co myśli wyłącznie o maksymalizacji zysku (co jest smutne ale to nie o
  • Odpowiedz
@ms117: Nigdzie nie napisałem że każdy się sprawdzi, ale jeżeli ktoś chce dobrze zarabiać to branża IT jest najlepszym wyborem w Polsce, ma najlepsze warunki i perspektywy obecnie.
@TheKirghizLight: Oczywiście że taki stan nie będzie trwał wiecznie, świat się zmienia i to normalna sprawa, ale OBECNIE branża IT jest po prostu najlepiej prosperującą ze średnimi zarobkami o wiele większymi niż inne branże.
Junior na starcie dostanie 5-6k brutto,
  • Odpowiedz
@Guezeman: Głównym minusem spedytora który słyszałem to właśnie stres no i że czasami jest to siedzenie od rana do wieczora a sama praca do zbyt przyjemnych nie należy, no ale tak jak piszesz jest z tego większa kasa.
  • Odpowiedz
@Krs90: No i to jest pułapka dla wielu bo dla wielu IT po pierwsze nie skończy się dobrą pracą bo ona jest głównie dla programistów i to takich co mają i wiedzę i fach w ręku. Nawet nie wiesz ilu się odbiło od programowania bo się do tego nie nadają. A jest też cała masa IT która klepie po urzędach za 3k instalację drukarek.

Nigdy bym nie proponował programowania dla
  • Odpowiedz
@Krs90: w ogóle ciekawa sprawa dlaczego jest taki Exodus ludzi z budo. Przecież procesem powstania budynków zajmuje się również kadra elektryczna, sanitarna no i architekci, a słyszy się, że z budo duży ludzi ucieka (sam jestem z budo, więc tylko stąd słyszę głosy, ale na wykopie co post to budowlańcy narzekają). Ciekawe jak z chemikami, ludzie od ochrony środowiska, geodeci, czy ich też ciągnie do IT czy może mają lepiej
  • Odpowiedz
@thewickerman88: Bo taka jest prawda. Dobrze zarabiać możesz dosłownie w każdej branży, jeśli sprawia Ci to przyjemność i masz ochotę się rozwijać. Ojciec jest budowlańcem, ale nie takim stasiem, co to lubi ćwiarteczkę wyłoić w kącie, tylko na prawdę ma zainwestowane pieniądze w sprzęt, a praca sprawia mu przyjemność i zarabia bardzo dobre pieniądze. Mój rodzony brat w tamtym roku zrezygnował ze studiów informatycznych, zrobił prawo jazdy i teraz jeździ
  • Odpowiedz
@Krs90 robię w logistyce w firmie gdzie jest serwis sprzętu + tworzenie oprogramowania i mimo, że nie ma tu takich zarobków jak na typowym technicznym stanowisku w IT to jest zdecydowanie lepiej niż u konkurencji + etyka i higiena pracy na zdecydowanie wyższym poziomie niż w każdej innej firmie w jakiej pracowałem do tej pory
Więc się zgadzam
  • Odpowiedz
@stanleymorison praca manualna jest teraz w cenie, zwłaszcza jak ktoś jest serio fachowcem w jakiejś dziedzinie. No i prawda o świecie jest taka, że większość ludzi tak naprawdę ma w------e w swoją pracę (tyczy się to serio 80% ludzi strzelam). Nie musisz być w czymś najlepszy, wśród tylu przeciętnych ludzi wystarczy, że będziesz dobry i już kasa będzie napływać
  • Odpowiedz
Z jakiegoś powodu cały czas mimo kasy są braki na programistów, mimo masy bootcampów, wiedzy z internetu i w sumie w Polsce bezpłatnych studiów dalej są braki, wiesz czemu? Bo większość się nie nadaje do tej roboty.

@Mosimir: To nie jest tak do końca, że większość się nie nadaje. Żeby być programistą prędzej czy później trzeba zacząć się uczyć nowych technologii, wykraczać poza swoje horyzonty, być z setkami różnych tematów
  • Odpowiedz
@muchatse: Co prawda dane moim zdaniem mocno podkręcone, ale entry level do łapy na start 3,5-4k i już po kilku miesiącach (zazwyczaj 3) jesteś w stanie dogadać dużo więcej. Zarabiając 4k netto zarabiasz więcej niż 50% ludzi w Polsce. Ja wiem że dla ludzi z IT takie pieniądze to śmiech i bieda, ale ja patrzę przez pryzmat całego społeczeństwa.
Krs90 - @muchatse: Co prawda dane moim zdaniem mocno podkręcone, ale entry level do ł...

źródło: comment_1657032077ww28PtkepqB32ODCu4jIfs.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz