Wpis z mikrobloga

• 651
A ja wciąż nie mogę uwierzyć że Unia kazała się przerzucić na samochody elektryczne do 2035. Przecież to jest jakiś absurd i kosmos w chwili obecnej. Cena auta, infrastruktura do ładowania, POBÓR ENERGII ELEKTRYCZNEJ, obciążenie jej itd. Jedziesz nad morze z Rzeszowa i musisz robić przymusowy postój powiedzmy w Łodzi na ładowanie xd. Nie wiem ile się ładuje takie auto (właśnie, jakie auto?). Jest tyle rzeczy które się nie uda że to bajka. Ludzie na to nie pójdą, ale Unia już szykuje podateczki na spalinowe, a obstawiam że żeby udupic spalinowe to wymyśla jakiś przepis ograniczający dostępność paliw...elektryk jest zbyt niebezpieczny pod kątem wolności obywatela. Te teorie spiskowe o udupieniu klasy średniej masonach i inwigilacji coraz bardziej wydają mi się prawdopodobne. Jestem przerażony. ( _) aha i jakby ktoś miał wątpliwości: #urojeniaprawakoidalne

#motoryzacja #uniaeuropejska #samochodyelektryczne #samochody
  • 212
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jakub972: 1. jest to dobra i konieczna zmiana, a p--------y o wolności obywatela to żart
2. to jest dopiero proponowany termin i pewnie nie będzie taki sam dla wszystkich państw, ze względu właśnie na infrastrukturę. Chociaż w sumie szkoda, bo Polska jak zwykle wynegocjuje inne warunki i zamiast intensywnych inwestycji to będziemy znowu zadupiem i posprowadzamy stare graty, żeby można było więcej smogu wdychac

Śmieszy mnie pieprzenie o dokręcaniu śruby.
  • Odpowiedz
A ja wciąż nie mogę uwierzyć że Unia kazała się przerzucić na samochody elektryczne do 2035

@jakub972: tzn. że od 2035 nie będą już produkowane NOWE samochody spalinowe.
Ty jak i 80% polaków i tak kupuje używane więc jaki masz problem?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@jakub972: bedziesz pracowal tam gdzie mieszkasz za stawki jakie podyktuje korporacja
mysle ze te wszystkie cyrki z co2 maja na celu ograniczyc mobilnosc by plebs byl przywiazany do ziemi wlasciciela na ktorej pracuje
  • Odpowiedz
@jakub972: Jak kazała się przerzucić? Wszystkie spalinowe z dróg ściągną? Bo tak sugerujesz. Biorąc pod uwagę ze średni wiek samochody w Polsce to z 15-20 lat to masz spokój do 2050 roku. Jest to niemalże idealna data bo szacuje się ze do 2060 mogą wystąpić problemy z dostępnością ropy naftowej.

Na szczęście mogę zaufać w tym wypadku UE bo gdyby wykopki miały moc sprawcza to do 2060 by cisnęły tylko
  • Odpowiedz
@jakub972: Pracuje w branży automotive i rozmawiałem z kilkoma audytorami czy klientami koncernów - wniosek jest jeden, eko to ściema i liczy się tylko pieniążek.

Po pierwsze - klient dostaje produkt końcowy i jest happy, ale nie jest świadomy że produkcja baterii wymaga dużej ilości energii i materiału.
Po drugie - recykling baterii nie istnieje, jako alternatywę zaproponowano banki energii, co jest logicznym rozwiązaniem, jednak pojemność magazynów na takie baterie jest ograniczona,
  • Odpowiedz
@jakub972: w chwili obecnej to absurd, ale w 2035 nikt o zdrowych zmysłach nie będzie chciał kupic nowego auta który nie jest elektrykiem. To martwy przepis.
  • Odpowiedz
@SamiS w Norwegii już olbrzymi procent nowych samochodów to elektryki, plus nie mając elektrowni atomowej i pomimo olbrzymiego wielkościowo wobec liczby ludności kraju, da się jeździć elektrykiem. I to nie zajęło 15lat, ale parkingi w miastach przygotowane pod nocne ładowanie, do tego przy stacjach super chargery, to nie jest czarna magia, a co dopiero będzie za 15 lat.
  • Odpowiedz
@jakub972:

Te teorie spiskowe o udupieniu klasy średniej (...) wydają mi się prawdopodobne.

Chyba nie doczytałeś najważniejszego. Warto podkreślić to, o czym wyżej wspomniał @victordeleco2
Luksusowe samochody typu Bugatti czy Ferrari nadal będą sprzedawać pojazdy spalinowe. Jak to jest argumentowane? Ano, ich sprzedaje się mało, więc wpływ na środowisko jest marginalny (
  • Odpowiedz
@white_duck: this. Jeszcze masz siedzieć 160h miesięcznie w pracy, zamknąć mordę jak coś ci się nie podoba, płacić drakońskie podatki i być wdzięczny, że z roku na rok coraz mniej możesz. Na dokładkę co pół roku zamykają cię w domu z powodu urojonej pandemii.
  • Odpowiedz
Jakie miałeś samochody elektryczne 15 lat temu? Jakie masz dziś? Co bedzie za 15 lat?

@Leniek: elektryczne samochody mają 200lat i dalej nie da się przejechać z jednego końca kraju na drugi bez ładowania seryjnym modelem
  • Odpowiedz
elektryczne samochody mają 200lat

@szczyp1orek: bez kozery powiem 500

tak już od poczatku motoryzacji były samochody elektryczne, ale jak spalinowe wygrały wojne technologiczną to nikt nad tym problemem nie pracował.

Wydajne baterie o dużej mocy to jedynie ostatnie 30 lat
  • Odpowiedz