Wpis z mikrobloga

• 651
A ja wciąż nie mogę uwierzyć że Unia kazała się przerzucić na samochody elektryczne do 2035. Przecież to jest jakiś absurd i kosmos w chwili obecnej. Cena auta, infrastruktura do ładowania, POBÓR ENERGII ELEKTRYCZNEJ, obciążenie jej itd. Jedziesz nad morze z Rzeszowa i musisz robić przymusowy postój powiedzmy w Łodzi na ładowanie xd. Nie wiem ile się ładuje takie auto (właśnie, jakie auto?). Jest tyle rzeczy które się nie uda że to bajka. Ludzie na to nie pójdą, ale Unia już szykuje podateczki na spalinowe, a obstawiam że żeby udupic spalinowe to wymyśla jakiś przepis ograniczający dostępność paliw...elektryk jest zbyt niebezpieczny pod kątem wolności obywatela. Te teorie spiskowe o udupieniu klasy średniej masonach i inwigilacji coraz bardziej wydają mi się prawdopodobne. Jestem przerażony. ( _) aha i jakby ktoś miał wątpliwości: #urojeniaprawakoidalne

#motoryzacja #uniaeuropejska #samochodyelektryczne #samochody
  • 212
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jakub972: bardzo dobrze że tak się stało. Bo albo decydujemy się na naszą wygodę i w dupie mamy co się stanie z tym światem za 50 lat, albo patrzymy w przyszłość, żeby przyszłe pokolenia miały zdatne miejsce do życia. Jak na razie planety zapasowej nie mamy.

A co do argumentu OLABOGA CHINY I TAK TRUJO - co z tego? Niby jak to na nich wymusimy? Trzeba od czegoś zacząć, więc
  • Odpowiedz
@jakub972: Obstawiam, że zrobią jakieś wyjątki czy coś w tym stylu.
Z drugiej strony do 2035 jest masa czasu, tyle samo minęło od 2007 r. Zobaczcie jak wyglądał rynek aut elektrycznych i technologia produkcji wtedy, a jak wygląda obecnie. Przepaść. Podobnie infrastruktura drogowa w Polsce. Będzie ciężko ale przesiadka na elektryki jest realna.
  • Odpowiedz
Sam pomysł odejścia od aut na paliwa kopalne mi się podoba, z tym że mamy nadal masę problemów
Infrastruktura, ich cena, utylizacja akumulatorów no i w pierwszej kolejności należałoby je wprowadzać w takich Stanach, Indiach czy innych państwach azjatyckich gdzie jeździ w k---e aut z dużymi silnikami albo pełno śmierdzących skuterów które to akurat nie potrzebują dużego zasięgu i mogłyby być zamienione elektrykami z większą łatwością niż wszystkie auta w Europie
Oczywiście
  • Odpowiedz
Gdyby nie wyznaczono granicy, to nic by się nie zmieniło przez dekady,

@jamtojest2: jak coś jest dobre to się samo obroni, nie musisz wymuszać tego zakazami. Jak wypuścili monitory LCD to ludzie sami na nie przeszli, bo zwyczajnie były lepsze, nie musieli zakazywać monitorów CRT.
  • Odpowiedz
Infrastruktura, ich cena, utylizacja akumulatorów no i w pierwszej kolejności należałoby je wprowadzać w takich Stanach, Indiach czy innych państwach azjatyckich gdzie jeździ w k---e aut z dużymi silnikami albo pełno śmierdzących skuterów które to akurat nie potrzebują dużego zasięgu i mogłyby być zamienione elektrykami z większą łatwością niż wszystkie auta w Europie

@bezbek303: Podpowiem, że większość ich produktów autokształtnych to klony europejskich lub amerykańskich konstrukcji. Jak do kopiowania będą
  • Odpowiedz
Jak wypuścili monitory LCD to ludzie sami na nie przeszli, bo zwyczajnie były lepsze, nie musieli zakazywać monitorów CRT.

@proszebardzo2: Nie były i nadal nie zawsze są. Wtedy to była najpierw moda, potem argument ekonomiczny (prund).
  • Odpowiedz
A ja wciąż nie mogę uwierzyć że Unia kazała

@jakub972: A co Unia kazała? KE sobie przyjęła plan że do 2035 chciałaby zakończyć produkcję nowych aut spalinowych. Ja sobie też mogę przyjąć plan że do 2035 chcę polecieć na Marsa. I co z tego wynika?

A co do argumentu OLABOGA CHINY I TAK TRUJO - co z tego? Niby jak to na nich wymusimy? Trzeba od czegoś zacząć, więc zacznijmy
  • Odpowiedz
@jakub972: nie kazała. To na razie propozycja nie prawo. Szanse na przejście w tej formie sa niskie. Chodzi o to by jebnac ostro a potem dobra unia zgodzi sie ma hybrydy z litrowym silnikiem. Albo co2 musi byc mniejsze o połowę czy coś. Nie staj ogniem ziom xd
  • Odpowiedz
@jakub972: reklamują samochody z super zasięgiem 450km, potem gościu napalony wsiada na test i po mieście po 80km 67% baterii xD Potem im głębiej rozładowana baterią tym gorzej, kto jeździł np na hulajnodze ten wie. Do tego elektryka przecież nie wyjeżdżasz do zera bo co potem, więc musisz zostawić te 40-50km zapasu i z super zasięgu zostaje 200km.
Śmiech na sali.
  • Odpowiedz
A ja wciąż nie mogę uwierzyć że Unia kazała się przerzucić na samochody elektryczne do 2035. Przecież to jest jakiś absurd i kosmos w chwili obecnej.

@jakub972: Dokładnie - w chwili obecnej. Ale do 2035 masz jeszcze 13 lat, żeby rozwinąć technologię i infrastrukturę, tak żeby to była norma a nie kosmos.

Jedziesz nad morze z Rzeszowa i musisz robić przymusowy postój powiedzmy w Łodzi na
  • Odpowiedz
Nie były i nadal nie zawsze są.

@Filipterka25: xDDD no i wciąż możesz używać takiego starego kloca jak Ci się tak to podoba, jakoś nikt z najlepszych graczy nie siedzi na CRT a stać ich na każdy. Tak samo możesz nadal używać kaset magnetofonowych i kaset VHS, jeżeli masz taką fantazje. Chodzi o to że nikt ich nie musiał zakazywać, konsumenci sami wybrali lepszą ich zdaniem technologię.
  • Odpowiedz
@jakub972: Może się mylę ale sądzę celem uni nie jest zatrucie ci życia. To że koncerny naftowe i motoryzacyjne rozdupcą planete wiedziały już w latach 70-80 ubiegłego wieku i jedyne co zrobiły to wszystko by te dane nie trafiły do opini publicznej. Unia Europejska nie próbuje zrobić na złość tobie tylko wymusić na tych leniwych, chciwych chujach z koncerów by coś zmienili bo się ludzkości d--a pali i jest co
  • Odpowiedz
xDDD no i wciąż możesz używać takiego starego kloca jak Ci się tak to podoba, jakoś nikt z najlepszych graczy nie siedzi na CRT a stać ich na każdy.

@proszebardzo2: Czekaj, oceniasz monitory tylko pod kątem gier? Lolsą, poguglaj może o profesjonalnych zastosowaniach monitorów, na ten przykład w grafice komputerowej.
  • Odpowiedz