#mecz Brawo geniuszu, kolejne potencjalne 400k EUR poszło w las (3 mecze w LKE = 1,2 mln EUR potencjalnie) bo chciałeś przyżydzić 1mln EUR na Papszuna.
Polska twierdzi, że USA oferują 250 używanych Strykerów za 1$, a Warszawa jest gotowa deal zaakceptować. Obecnie stacjonujące w Europie amerykańskie transportery Stryker zostałyby przeniesione do Polski zamiast odsyłane z powrotem do USA po redukcji sił na kontynencie zgodnie z proponowanym planem.
Brać bo brakuje. Rosomak został już pogrzebany przez brak wsparcia od Patrii, następca nie pływa i dlatego nie są nim zainteresowani. Mamy jedynie opcje trzymać przy życiu te które istnieją przez ok 20 do 30lat z tego co da się wyczytać.
To nie jest konkurent dla borsuka, inny typ pojazdu, poza tym borsuków potrzeba 1500 a jest zamówionych 100+ i ma być domówionych niedługo podobno 200, co ciągle jest niewystarczające.
Kupiłem Battlefield 6 jakiś czas temu, żeby pograć z kuzynem. Niestety los miał inne plany ( ͡°ʖ̯͡°). Kuzyn wpadł w nieszczęśliwy wypadek, oszczędzę wam może szczegółów, ale w skrócie: wylądował w szpitalu na kilka tygodni, operacja, rehabilitacja, dramat… jego zdrowie jest teraz najważniejsze, więc wspólne granie musiało zejść na dalszy plan.
Myślę że zakwas coraz lepszy, dokarmiam już tylko zwykłą mąką sklepową 2 x dziennie, minimalne ilości jak nie piękę i wieczorem przed dniem pieczenia tak żeby wyszło 250-300g zakwasu na 2 chleby. Wykorzystuje praktycznie cały, do resztek dolewam wody i łyżkę mąki.
Sam chleb, zakwas ile mam na pół +300ml wody i ile mąki zabierze, ok 550-600g (na jeden chleb). Mieszam łyżką, stoi godzinę, dodaje łyżkę stołową soli, składam stoi 2-4h. Składam,
@PornoBiegacz mi zajęło 2 tygodnie żeby dojść do jakiegokolwiek efektu, upraszczajac sobie pracę ile tylko się da. 2 sztuki w trakcie wypieku mam właśnie
@PornoBiegacz też na początku robiłem jak twój, to jest masakrycznie nie wyrośnięte. Podstawa to zdrowy dokarmiony zakwas. Najważniejsze to trzymać go w ciepłym miejscu, 23-25C i karmić 1:1:1 conajmniej pierwszy tydzień, u mnie bazabto była maka pszenna z pełnego przemiału. Po tygodniu zacząłem karmić go 1:3:2 i (zakwas, maka, woda) i zacząłem piec.
Na początku miałem efekty jak twój, więc zacząłem obserwować ciasto. Dłużej musi wyrastać w ciepłym, często odpuszczam lodówkę.
Jako że wczoraj dzieci znowu dokarmiły zakwas ponad miarę to dziś dzień eksperymentów,
po lewej 150g zakwas, 300ml wody, 15g soli 500+g maka żytnia ze slonecznikiem
Po prawej 150g zakwas, 300ml wody, 15g soli, reszta mąki białej którą miałem w domu plus mąka orkiszowa z pełnego przemiału, myślę że proporcja około 40/60.
@Popularny_mis po upieczeniu wyglądały nieźle, żytni czuć w ręce było że będzie ciężki i zbity, tak się okazało po przekroju. Trafił do sikorek, jeszcze dwa tygodnie temu bym się nim zajadał, ale za dużo ostatnio produkuje. Orkisz/pszenica wyszedł dobry, trochę bardziej mięsisty niż biały, ale miękki i przyjemny do jedzenia.
Dziś przypadkiem zrobiłem najlepszy chleb jaki jadłem w życiu, za dużo zakwasy miałem, na kuchni pyrkały 2 garnki z rosołem, więc wymieszałem łyżką zakwas z 300ml wody, dodałem mąki na oko "ile zabierze" jak to babcia mówiła, postawiłem koło garów, z 2 razy złożyłem przy pierwszym razie dodałem sól, po 4h do koszyka, po kolejnej godzinie na kamień i wyszła petarda.
#karmnikmoll
źródło: DSC_0071
Pobierz