Aktywne Wpisy
Jacek12 +96
Dzisiaj odebrałem zaświadczenie o niepełnosprawności córki ze względu na #autyzm Wiąże się to zasiłkiem niecałe 3000 zł - niby spoko ale w dupie mam te pieniądze. Córka ma ponad 7 lat i nie mówi, ma parę lat młodszą siostrę która rozwija się mega super. Widzę jakby to było gdyby starsza córka też była normalna. Mega zazdroszczę innym rodzicom. Bardzo ciężko mi się na to patrzy i już nie mam na
Pisowiec - "bogaci powinni płacić wieksze podatki, bo to nie w porządku, ze jak np obaj płacimy 500zl podatku i ja mam wypłatę 3000 a on 10000 to dla niego te 500zl ma mniejszą wartosc niz dla mnie"
Ja-"nikt ci nigdy nie zabraniał dobrze zarabiać, twoje możliwości finansowe to pokłosie twoich życiowych decyzji"
P-"ale nie każdy moze byc prezesem. Sa potrzebni ludzie ktorzy wykonuja prosta robotę "
W dalszej czesci po moim narzekaniu na polski lad
P- " jak ci się nie podoba jak rządzi pis to mozesz kandydowac do sejmu i zmienić Polskę "
( ͡º ͜ʖ͡º)
No i hit "zbigniew ziobro to bardzo inteligentny i dobry człowiek i ja mu ufam pod każdym wzgledem"
No to tyle
#bekazpisu #bekazpodludzi
@su1ik: To Ty liżesz dupę na obczyźnie w lewackim kraju, nie ja.
Przykład z opowieści OPa, że obaj zapłacą 500zł to przecież fikcja.
To słaby argument, bo nawet jeśli nie mielibyśmy progresywnych podatków, to nadal są one procentowe.
Niby rowerzyści i piesi nie płacą za korzystanie z dróg w "miastach"?
@Fan_Morawieckiego: Takie stwierdzenie opierają się na założeniu że gospodarka to gra o sumie zerowej, a tak nie jest. Czy rosnące rozwarstwienie społecznie, ale idące w parze z równie rosnącym ogólnym standardem życia dla wszystkich też jest złe?
@azen2: nawet w liniówce bogacz płaci dużo więcej od biedaka, 19% od 200k to 38 tysi, 19% od 50k to 9,5 koła
@Lugi: Empiryczne dane pokazują, że wraz z malejącym rozwarstwieniem społecznym, ogólny standard życia dla wszystkich rośnie dużo szybciej.
@azen2: ale przecież ten argument jest słuszny, ale nie jest przeciwko podatkowi liniowemu tylko pogłównemu. Podatek liniowy sprawia, że bogatsi płacą więcej, jeśli zarabia 10 000zł to zapłaci 1900zł, a ktoś kto zarabia 3000zł
@erebeuzet:
No ale to prawda, liniowy podatek dochodowy wydaje się sprawiedliwy bo każdy płaci tyle samo procent niezależnie od dochodu, ale tak jak pisałem - tylko się taki wydaje, są jeszcze VATy, akcyzy i
@azen2: na pewno nad podatkiem liniowym, a nie, jak napisał przedmówca, nad pogłównym? Bo przeczytałbym w sumie jakieś dowody na wyższość podatku progresywnego wobec liniowego, wykraczające poza solidarność społeczną.
PiS powoli zaczyna się rozpadać. Bardziej liberalni wyborcy PiS zaczynają popierać Hołownię, a na drugim końcu skali - Konfederację.
Czy gdyby każdy się bardziej starał, wszyscy zarabiałby kilka średnich?
A może tylko pracowaliby ciezej wciaz zarwbiajac srednio?
Komentarz usunięty przez autora
@worldmaster: chcesz mi powiedzieć, że procent podatku dochodowego od 3K i 10K to tyle samo?
Kompletnie nie rozumiem dlaczego ktoś może uważać, że