Aktywne Wpisy

hellyea +398

kartofel +118
Krąży sobie po linkedIn taki obrazek.
Ileś tam komentarzy i wszyscy się spuszczają, jaki to skok cywilizacyjny poczyniła Polska.
Budując lokale pod wynajem krótkoterminowy.
( ͡º ͜ʖ͡º)
#nieruchomosci #gdansk
Ileś tam komentarzy i wszyscy się spuszczają, jaki to skok cywilizacyjny poczyniła Polska.
Budując lokale pod wynajem krótkoterminowy.
( ͡º ͜ʖ͡º)
#nieruchomosci #gdansk
źródło: temp_file7922807198066806218
Pobierz

@su1ik: To Ty liżesz dupę na obczyźnie w lewackim kraju, nie ja.
Przykład z opowieści OPa, że obaj zapłacą 500zł to przecież fikcja.
To słaby argument, bo nawet jeśli nie mielibyśmy progresywnych podatków, to nadal są one procentowe.
Niby rowerzyści i piesi nie płacą za korzystanie z dróg w "miastach"?
@Fan_Morawieckiego: Takie stwierdzenie opierają się na założeniu że gospodarka to gra o sumie zerowej, a tak nie jest. Czy rosnące rozwarstwienie społecznie, ale idące w parze z równie rosnącym ogólnym standardem życia dla wszystkich też jest złe?
@azen2: nawet w liniówce bogacz płaci dużo więcej od biedaka, 19% od 200k to 38 tysi, 19% od 50k to 9,5 koła
@Lugi: Empiryczne dane pokazują, że wraz z malejącym rozwarstwieniem społecznym, ogólny standard życia dla wszystkich rośnie dużo szybciej.
@azen2: ale przecież ten argument jest słuszny, ale nie jest przeciwko podatkowi liniowemu tylko pogłównemu. Podatek liniowy sprawia, że bogatsi płacą więcej, jeśli zarabia 10 000zł to zapłaci 1900zł, a ktoś kto zarabia 3000zł
@erebeuzet:
No ale to prawda, liniowy podatek dochodowy wydaje się sprawiedliwy bo każdy płaci tyle samo procent niezależnie od dochodu, ale tak jak pisałem - tylko się taki wydaje, są jeszcze VATy, akcyzy i
@azen2: na pewno nad podatkiem liniowym, a nie, jak napisał przedmówca, nad pogłównym? Bo przeczytałbym w sumie jakieś dowody na wyższość podatku progresywnego wobec liniowego, wykraczające poza solidarność społeczną.
PiS powoli zaczyna się rozpadać. Bardziej liberalni wyborcy PiS zaczynają popierać Hołownię, a na drugim końcu skali - Konfederację.
Czy gdyby każdy się bardziej starał, wszyscy zarabiałby kilka średnich?
A może tylko pracowaliby ciezej wciaz zarwbiajac srednio?
Komentarz usunięty przez autora
@worldmaster: chcesz mi powiedzieć, że procent podatku dochodowego od 3K i 10K to tyle samo?
Kompletnie nie rozumiem dlaczego ktoś może uważać, że