Wpis z mikrobloga

• 442
Z wczorajszych rozmów z pisowcem ( ͡º ͜ʖ͡º)

Pisowiec - "bogaci powinni płacić wieksze podatki, bo to nie w porządku, ze jak np obaj płacimy 500zl podatku i ja mam wypłatę 3000 a on 10000 to dla niego te 500zl ma mniejszą wartosc niz dla mnie"

Ja-"nikt ci nigdy nie zabraniał dobrze zarabiać, twoje możliwości finansowe to pokłosie twoich życiowych decyzji"

P-"ale nie każdy moze byc prezesem. Sa potrzebni ludzie ktorzy wykonuja prosta robotę "

W dalszej czesci po moim narzekaniu na polski lad

P- " jak ci się nie podoba jak rządzi pis to mozesz kandydowac do sejmu i zmienić Polskę "
( ͡º ͜ʖ͡º)

No i hit "zbigniew ziobro to bardzo inteligentny i dobry człowiek i ja mu ufam pod każdym wzgledem"

No to tyle
#bekazpisu #bekazpodludzi
  • 242
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@azen2: przecież gość co zarabia 3k zapłaci wielokrotnie mniej podatku niż typ co zarabia 10k. I nie potrzeba do tego nawet progresji podatkowej.
Przykład z opowieści OPa, że obaj zapłacą 500zł to przecież fikcja.
  • Odpowiedz
@erebeuzet:

i ja mam wypłatę 3000 a on 10000 to dla niego te 500zl ma mniejszą wartosc niz dla mnie"

To słaby argument, bo nawet jeśli nie mielibyśmy progresywnych podatków, to nadal są one procentowe.
  • Odpowiedz
  • 0
@eloar

Na drogi więcej płacisz im więcej jeździsz. Piesi i rowerzyści nic nie płacą niezależnie jak dużo korzystają.

Niby rowerzyści i piesi nie płacą za korzystanie z dróg w "miastach"?
  • Odpowiedz
Wzrost przestępczości, spadek innowacyjności, powstawanie zastałych kast społecznych, pauperyzacja społeczeństwa jako ogółu

@Fan_Morawieckiego: Takie stwierdzenie opierają się na założeniu że gospodarka to gra o sumie zerowej, a tak nie jest. Czy rosnące rozwarstwienie społecznie, ale idące w parze z równie rosnącym ogólnym standardem życia dla wszystkich też jest złe?
  • Odpowiedz
Takie stwierdzenie opierają się na założeniu że gospodarka to gra o sumie zerowej, a tak nie jest. Czy rosnące rozwarstwienie społecznie, ale idące w parze z równie rosnącym ogólnym standardem życia dla wszystkich też jest złe?

@Lugi: Empiryczne dane pokazują, że wraz z malejącym rozwarstwieniem społecznym, ogólny standard życia dla wszystkich rośnie dużo szybciej.
  • Odpowiedz
To o mniejszej wartości, jakie 500 złotych ma dla różnych osób, to bardzo logiczny argument i znajduje swoje potwierdzenie w teoriach ekonomicznych (nazywa się to użyteczność krańcowa pieniądza), które sugerują wyższość progresji podatkowej nad podatkiem liniowym.

@azen2: ale przecież ten argument jest słuszny, ale nie jest przeciwko podatkowi liniowemu tylko pogłównemu. Podatek liniowy sprawia, że bogatsi płacą więcej, jeśli zarabia 10 000zł to zapłaci 1900zł, a ktoś kto zarabia 3000zł
  • Odpowiedz
"bogaci powinni płacić wieksze podatki, bo to nie w porządku, ze jak np obaj płacimy 500zl podatku i ja mam wypłatę 3000 a on 10000 to dla niego te 500zl ma mniejszą wartosc niz dla mnie"

@erebeuzet:
No ale to prawda, liniowy podatek dochodowy wydaje się sprawiedliwy bo każdy płaci tyle samo procent niezależnie od dochodu, ale tak jak pisałem - tylko się taki wydaje, są jeszcze VATy, akcyzy i
  • Odpowiedz
To o mniejszej wartości, jakie 500 złotych ma dla różnych osób, to bardzo logiczny argument i znajduje swoje potwierdzenie w teoriach ekonomicznych (nazywa się to użyteczność krańcowa pieniądza), które sugerują wyższość progresji podatkowej nad podatkiem liniowym

@azen2: na pewno nad podatkiem liniowym, a nie, jak napisał przedmówca, nad pogłównym? Bo przeczytałbym w sumie jakieś dowody na wyższość podatku progresywnego wobec liniowego, wykraczające poza solidarność społeczną.
  • Odpowiedz
@erebeuzet: Pisowiec ma sporo racji. Największą wadą polskiego ładu jest stopień jego skomplikowania + za wysokie podatki na UoP (które np. w niektórych branżach można ominąć kontraktem b2b np. z 12% ryczałtem dla IT). Powinny być trochę niższe podatki na uop, brak zachęty do optymalizacji i jasne, równe zasady dla wszystkich w podobnej sytuacji. Poza tym niezła pogarda do innych ludzi bije od Ciebie, pewnie uważasz się za tolerancyjnego i
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: liżesz dupę pisuarom, ale nie chcesz się do tego przyznać? Nowe nie znałem. Rozejrzyj się, żyjesz w socjalistycznym kraju lewaczku XD na ryj ci plują a ty się cieszysz bo se mordę możesz umyć za darmo XD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Moim zdaniem, znowu skupiacie się nie na tym co trzeba. Są dwie klasy klasa posiadająca i klasa robotnicza. Jeżeli sprzedajesz swój czas to należysz do robotniczej, nawet jako lekarz, prawnik. Opodatkowanie pracy jest złe, bo ludzie pracują bo muszą. Opodatkować wysoko trzeba kapitał, ziemie i konsumpcję.
  • Odpowiedz
@Gufeczek: za paliwo czy chleb też mają płacić 3 razy więcej jeśli więcej zarabiają? Już pomijam że pit powyżej 120 tys. Wzrasta do 32% czyli od 220k jest to ok. 17k + 32k powyżej progu. Faktycznie 49 tys podatku dochodowego względem 17k osoby która zarabia 2 razy mniej ( np. pracuje na pół etatu na tym samym stanowisku) to sprawiedliwość godna Lewicy.
Kompletnie nie rozumiem dlaczego ktoś może uważać, że
  • Odpowiedz
Podoba mi się, że w końcu wykopki dochodzą do tego, że bogatsi powinni dostawać więcej podatków, a 500+ jest dobre. Brawo wy, w końcu dorastacie i wychodzicie ze swojego paróweczkowego kapitalizmu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz