Wpis z mikrobloga

• 442
Z wczorajszych rozmów z pisowcem ( ͡º ͜ʖ͡º)

Pisowiec - "bogaci powinni płacić wieksze podatki, bo to nie w porządku, ze jak np obaj płacimy 500zl podatku i ja mam wypłatę 3000 a on 10000 to dla niego te 500zl ma mniejszą wartosc niz dla mnie"

Ja-"nikt ci nigdy nie zabraniał dobrze zarabiać, twoje możliwości finansowe to pokłosie twoich życiowych decyzji"

P-"ale nie każdy moze byc prezesem. Sa potrzebni ludzie ktorzy wykonuja prosta robotę "

W dalszej czesci po moim narzekaniu na polski lad

P- " jak ci się nie podoba jak rządzi pis to mozesz kandydowac do sejmu i zmienić Polskę "
( ͡º ͜ʖ͡º)

No i hit "zbigniew ziobro to bardzo inteligentny i dobry człowiek i ja mu ufam pod każdym wzgledem"

No to tyle
#bekazpisu #bekazpodludzi
  • 242
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fan_Morawieckiego:

Problemem nie tyle jest wysokość podatku tylko samo prawo podatkowe które w Polsce jest baaaaaardzo skomplikowane i nawet księgowi z dużym doświadczeniem często nie są pewni jak wyliczyć podatek należny. No i jeszcze pytanie na co te podatki są redystrybuowane.

W Polsce nie wiem czy istnieje jakaś usługa publiczna na względnie wysokim poziomie.
Opieka zdrowotna? Ledwo zipie. Oświata? Nauczyciel mianowany zarabia około 3500 zł netto, a klasy są przeładowane uczniami+ wysoka średnia wieku wśród nauczycieli. Policja także
  • Odpowiedz
Problemem nie tyle jest wysokość podatku tylko samo prawo podatkowe które w Polsce jest baaaaaardzo skomplikowane i nawet księgowi z dużym doświadczeniem często nie są pewni jak wyliczyć podatek należny. No i jeszcze pytanie na co te podatki są redystrybuowane.

W Polsce nie wiem czy istnieje jakaś usługa publiczna na względnie wysokim poziomie.

Opieka zdrowotna? Ledwo zipie. Oświata? Nauczyciel mianowany zarabia około 3500 zł netto, a klasy są przeładowane uczniami+ wysoka średnia
  • Odpowiedz
@baca1992 Moim zdaniem minimum dla osoby pracującej powinno być 30h w tygodniu. Jak ktoś pracuje nawet dwa razy tyle to po prostu jest pracoholikiem i państwo nie powinno na to pozwalać w miarę możliwości bo to w dłuższej perspektywie prowadzi tylko do problemów społecznych a też nie da się być produktywnym przez tyle godzin dziennie, nie licząc jakichś wyjątków. Co do reszty to się zgadzam ale najbogatsi od zawsze mieli największe
  • Odpowiedz
jest pełen nienawiści do przedsiębiorców

@stray_dog: nie tylko do przedsiębiorców, ogólnie do ludzi, którzy mają więcej niz inni, choćby osoby, które np dostały cos w spadku - to powoduje bardzo mocny ból dupki w naszym społeczeństwie, co jest smutne bo zamiast każdy zająć się sobą to jest jak jest.
  • Odpowiedz
@stray_dog: Kapela jest lewakiem, więc nie wiem skąd zaskoczenie, że p------i głupoty.

bo więcej nie potrzeba do życia.

@stray_dog: to jest właśnie najgorsze u lewicowej zarazy - będzie ci mówić co i ile potrzebujesz, a powyżej tego zabrać bo nikt tyle nie potrzebuje.
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: Szczerze to nie wiem czy takie dane znajdę. Dane dotyczące relacji podatków do PKB są łatwiejsze do znalezienia. Mamy nieco ponad 35% przy średniej unijnej wynoszącej nieco 41proc. Niemcy w 2018 mieli 39,8 proc.

Wskazałem jedną cechę- u nas za rządami Pis obciążenia podatkowe rosną, a usługi publiczne wydają się być jeszcze gorsze biorąc pod uwagę opiekę medyczną czy sądownictwo. Kto jest odpowiedzialny np. za szczątkową opiekę psychiatryczną dla
  • Odpowiedz
Szczerze to nie wiem czy takie dane znajdę. Dane dotyczące relacji podatków do PKB są łatwiejsze do znalezienia. Mamy nieco ponad 35% przy średniej unijnej wynoszącej nieco 41proc. Niemcy w 2018 mieli 39,8 proc.

@Glimpse0fTheFuture: To wystarczy policzyć przez PKB. W Polsce to 5479$ rocznie, w Niemczech 18746$.
Za 200 tysięcy kupisz Skodę, za 600 tysięcy Porsche. Oczekujesz tej samej jakości?
  • Odpowiedz
skąd niszowa gazetka powiązana z pisem miała zdjęcia osobistego fotografa Putina ze Smoleńska?

@su1ik: Nie mam pojęcia.

Teraz moje pytanie - ile razy więcej zarabiasz od swojej sprzątaczki?
  • Odpowiedz
oni do wszystkiego doszli sami bez niczyjej pomocy( ͡° ͜ʖ ͡°)

@stray_dog: chodzi raczej o to, że jeśli jakąś pomoc mieli to nie było to efektem przymusowego odbierania pieniędzy innym, a raczej efektem tego, że udzielona im pomoc zapewne pochodziła od ich bliskich i była zupełnie dobrowolna - nie widzisz różnicy?
  • Odpowiedz