Wpis z mikrobloga

• 442
Z wczorajszych rozmów z pisowcem ( ͡º ͜ʖ͡º)

Pisowiec - "bogaci powinni płacić wieksze podatki, bo to nie w porządku, ze jak np obaj płacimy 500zl podatku i ja mam wypłatę 3000 a on 10000 to dla niego te 500zl ma mniejszą wartosc niz dla mnie"

Ja-"nikt ci nigdy nie zabraniał dobrze zarabiać, twoje możliwości finansowe to pokłosie twoich życiowych decyzji"

P-"ale nie każdy moze byc prezesem. Sa potrzebni ludzie ktorzy wykonuja prosta robotę "

W dalszej czesci po moim narzekaniu na polski lad

P- " jak ci się nie podoba jak rządzi pis to mozesz kandydowac do sejmu i zmienić Polskę "
( ͡º ͜ʖ͡º)

No i hit "zbigniew ziobro to bardzo inteligentny i dobry człowiek i ja mu ufam pod każdym wzgledem"

No to tyle
#bekazpisu #bekazpodludzi
  • 242
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Poziom większości komentarzy tutaj to dramat, ciężko jest nawet czytać, że tak wiele osób domaga się zabrania komuś jego ciężko zarobionych pieniędzy i rozdania ich komuś innemu. I to jeszcze przez podatki! Ogólnie wszyscy jebią po państwie, że oszustwa i marnotrawstwo, ale nagle uważacie, że te dodatkowe pieniądze z wyższych podatków zostaną wydane racjonalnie? Serio?

Oczywiście domyślam się, że wszyscy zwolennicy wyższych podatków chcą podnieść je osobom zarabiającym więcej od nich, bo
  • Odpowiedz
@baca1992 a jak jedna osoba rodzi się w bogatej rodzinie a druga w biednej to jest sprawiedliwe? Z tym jakoś już nie masz problemu. To, że zarabiasz 2 razy więcej to nie znaczy, że twoja praca jest 2 razy bardziej potrzebna lub 2 razy bardziej cięższa. Każda osoba która będzie, jest lub była przydatna społeczeństwu powinna mieć zapewnione podstawowe dobre. To, że ktoś nie urodził się zbyt inteligentny i całe życie
  • Odpowiedz
@stray_dog: o nie, w takim razie szybko zabierzmy zdolnym i pracowitym ludziom pieniądze, niech nie inwestują, niech się nie rozwijają, za to ci bardziej leniwi będą mogli godnie polecieć do Egiptu raz do roku i kupić dzieciom trampolinę do ogrodu. Kapitan socjalizm znowu zwycięża, szach mat kapitaliści
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: haha na tym portalu lewaczku jestem od kiedy na g---o wolałes papu XD co pisuarek chciałbyś mówić innym ci mają robić? Nie doczekanie komuchu XD rzeczywiście gównowarunki mają lekarze w de XD nigdy nie będziesz mieć nawet połowy tego XD szykuj lepiej córkę bo będzie mi dupę na starość myła XD
  • Odpowiedz
@Deszczowski: nie przetłumaczysz, komuchowska mentalność dalej w bolzdze silna bardzo.

winni kiepskiej sytuacji części społeczeństwa są ci wredni przedsiębiorcy, którzy mają czelność mieć więcej pieniędzy i nie oddawać ich Mariuszowi czy Bożenie, którzy o--------ą 8h prostej roboty na magazynie ale chcieliby zarabiać jak wykwalifikowani specjaliści.

@Deszczowski: dokładnie, jak to tak, ktoś śmiał śmieć żyć na lepszym poziomie i mieć więcej, tak nie może być, zabrać mu, ma mieć
  • Odpowiedz
To o mniejszej wartości, jakie 500 złotych ma dla różnych osób, to bardzo logiczny argument i znajduje swoje potwierdzenie w teoriach ekonomicznych (nazywa się to użyteczność krańcowa pieniądza), które sugerują wyższość progresji podatkowej nad podatkiem liniowym.

@azen2: Niczego nie sugeruje. To, że 500 zł ma mniejszą wartość "emocjonalną" dla człowieka bogatego nie oznacza, że jest mniej warte ekonomicznie. Idąc tym tokiem myślenia ceny w sklepach też powinny być proporcjonalne do zarobków. Pomijając to, kto i na jakiej podstawie miałby mieć prawo a priori decydować, że "Twoje 500 zł jest warte mniej niż moje 500 zł"? Ciekawe, że zawsze mówią tak ci, którzy na redystrybucji zyskują. Jedyną przyczyną progresji podatkowej jest d**kratyczny system w którym biedniejsza większość prowadzi gry o sumie zerowej przeciw bogatszej większości, a nie jej przewaga ekonomiczna.

Natomiast argument o tym, że nie każdy może być prezesem, też jest bardzo trafiony, bo to prawda, gdyż w każdym społeczeństwie ludzi wykonujących najprostsze prace, takie jak sprzątanie czy praca w supermarkecie, będzie o wiele więcej niż tych na najbardziej wymagających
  • Odpowiedz
haha na tym portalu lewaczku jestem od kiedy na g---o wolałes papu XD co pisuarek chciałbyś mówić innym ci mają robić? Nie doczekanie komuchu XD rzeczywiście gównowarunki mają lekarze w de XD nigdy nie będziesz mieć nawet połowy tego XD szykuj lepiej córkę bo będzie mi dupę na starość myła XD

@su1ik: Miło, że płacisz 45% podatku, fajnie jest być ruchany w dupę?
Ja w tym czasie robię dyżur na
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: hahaha jakie 45%? Za dużo TVP lewarze oglądasz XD tak btw to mam własny dom, co do mieszkań to mam kilka w pl+ kilkanaście obiektów użytkowych. Taka informacja żeby cię d--a jeszcze bardziej zabolała XD
  • Odpowiedz
@worldmaster: Co Ty gosciu p--------z. Jakis Janusz z zakladu ktory potrafi jedynie klepac na maszynie, jego zycie to ogladanie tv i chlanie piwska, ktory ma wiedze na poziomie ameby ma sie domagac wiekszych podatkowe ode mnie bo on sobie tak umyslal. Co on zrobil zeby miec lepsza prace, zeby miec awans, zeby sie rozwijac? gowno.
Ja kupuje sobie szkolenia, ogladam przerozne vlogi tematyczne, uczestnucze w webinarach, ucze sie dodatkowego jezyka
  • Odpowiedz
@Assailant:

podatek pogłówny już był. W Wielkiej Brytanii i Imperium Rosyjskim. I w obu krajach z niego zrezygnowano. Czyli był gorszy. Darwinizm społeczny.

A mi się wydaje, że nie żaden darwinizm tylko d**okracja, o której już Marks mówił, że prowadzi do
  • Odpowiedz
@Gufeczek: Jakoś Nie odniosłeś się do tego, że ktoś pracuje 3 razy mniej. Podatek od pracy to najgorszy z możliwych podatków bo zniechęca do pracy. Już lepszy byłby podatek od majątku ale jakoś progresywnego podatku od wartości posiadanych nieruchomości nikt nie chce wprowadzić - bo uwaga uderzyłby w bogatych. Jakby taki Obajtek miał zapłacić 1% wartości rocznie od trzeciej 1,5% od piątej nieruchomości to coś by to zmieniło. Podatek od
  • Odpowiedz