Wpis z mikrobloga

@Krupier: A jak wrzucić całą filiżankę do kosza na szkło tak, aby się nie potłukła o inne leżące tam butelki? Należy włożyć rękę aż po pachę, tak jak robią to menele w poszukiwaniu butelek zwrotnych? :D
Czy może w ogóle nie można szklanek wrzucać, bo mają domieszek czegoś (mówię oczywiście cały czas o szkle, nie o porcelanie)?
  • Odpowiedz
@ostrzyjnoz u mnie na papier jest duży otwarty z góry kontener do którego zmieści się karton każdego rozmiaru. Problem jest natomiast że szkłem, bo jest tylko kontener typu "dzwon" z małą dziurą do wrzucania. Tafli szkła i ogólnie większych szklanych rzeczy tam nie wrzucę, więc idą do mieszanych
  • Odpowiedz
  • 10
Idąc tą logika to mało który papier jest całkowicie bez skazy itp itd, palce masz tłuste ciągle, chyba że za każdym razem przed tym jak weźmiesz coś papierowego to je porządnie myjesz. Idąc dalej pozostawiasz brud (tłuste ślady palców, tłuszcz, zanieczyszczenie) być może kartki są popisane (tusz, atrament, inne zanieczyszczenia nanoszone podczas wykonywania czynności na papierze) idąc dalej każdy materiał z papieru powinien trafić do mieszanych, bo praktycznie każdy ma na sobie
  • Odpowiedz
  • 1
@ostrzyjnoz nigdy nie segregowalem bo nie widzę w tym sensu. I tak to muszą segregować jeszcze raz, a u mnie lekko 2 worki śmieci na dzień idą
  • Odpowiedz
@szczekacz666: U mnie w regulaminie na stronie gminy jest, że do zmieszanych tylko te opakowania (plastikowe, metalowe), które są trwale zabrudzone np. puszki po farbie, czyli już chyba taka puszka po kukurydzy, którą podałeś za przykład do takich nie należy. Natomiast w aplikacji BLISKO podają, że np. brudne opakowanie po jogurcie ma iść do zmieszanych. I weź tu się domyślaj o co chodzi (°°
  • Odpowiedz
@ostrzyjnoz: w ogóle wyrzucanie makulatury w tym kraju (niestety nie tylko w tym) to jest dramat. Inflacja chyba nieźle d------a i ludzie niedojadają bo nie mają siły zgniatać kartonów przed wyrzuceniem, nie tylko tych po pizzy. I przyjdzie taki anemik i w-----e, nie składając go, wielki karton (jak go w ogóle doniósł - nie wiem), zajmujący połowę kontenera, potem ktoś inny zrobi to samo, a Ty się potem p-----l z
  • Odpowiedz
więc na moje, każdy śmieć, jeżeli jest upaćkany materią organiczną może lecieć do zmieszanych, więc praktycznie wszystko możesz wrzucać, nalać starego oleju i zero sortowania xd

@szczekacz666: Nieprawda, jeśli chodzi o plastiki i metale to nie trzeba ich myć po jedzeniu, mogą być brudne, bo w procesie recyklingu będą umyte. Nie da sie tego zrobić z papierem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Tarsx rozumiem, że wsztstkie taśmy zostały wcześniej zerwane? Ja części kartonów z produktami nie wrzucam do kartonu, bo ich odklejenie z taśmy zajmuje mnóstwo czasu.
  • Odpowiedz