Wpis z mikrobloga

karton po pizzy jest brudny i najczęściej tłusty, nie nadaje się do recyklingu

@red7000: 98% papieru ze zbiórki selektywnej odpadów komunalnych ląduje w piecu elektrociepłowni, bo się wlicza do biomasy i zmienia kalkulację emisji dwutlenku wungla.
  • Odpowiedz
Jak nie wiesz czy karton to papier to rzeczywiscie powinni dac Ci naklejki.

@Atx0937: no i widzisz, wyszło, że karton to papier, ale nie można go wrzucić do papierowych odpadów, bądź tu teraz mądry i segreguj poprawnie jak to wszystko jest p------e ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Dlatego napisałam "duże".

Oczywiście można się bawić w pocięcie kartonu na małe kawałki, tak, by zmieścił się do tego pojemnika

@ostrzyjnoz: masz jakieś dziwne pojemniki na papier, u mnie wsadzisz do nich i karton po metrowej pizzy bez problemu.
  • Odpowiedz
@drheist: Czyli sformułowanie "kartony (zwłaszcza po pizzy)" rozumiesz jako "kartony po pizzy" ?
Bo dla mnie to są dwa różne sformułowania, oznaczające coś innego.

@Kontestator: Pisałam wyżej- można. Ale jak wielu osobom się chce pociąć pudełko po 50 calowym telewizorze na fragmenty o szerokości mrożonej pizzy ?

@eragonn14: Wiem. Raz się spotkałam z tym, że cały kontener na śmieci ZMIESZANE był wypełniony ZŁOŻONYMI kartonami - jak mniemam, z mebli
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
W---------m wszystko do zmieszanych. Na sortowni sobie posegregują. Biorą za to takie pieniądze że powinni mi to sami z domu w zębach wynosić.

@nemesis238:

Wychodzę z tego samego założenia. Tylko szkło osobno.
  • Odpowiedz
@proszebardzo2: Może to wina tego, że blok należy do wspólnoty i nie potrafią się dogadać z kim trzeba. A może wina miejskiego zakładu komunalnego...
Pisząc post zupełnie nie pomyślałam, że ktoś może mieć inne kosze na papier niż u mnie, przez co wyniki mogą być niemiarodajne, tak samo komentarze.
  • Odpowiedz
@ostrzyjnoz: kartonu po pizzy do zmieszanych, bo tłusty. Plastiki takie a srakie do zmieszanych, bo nie opłaca się ich recykling nożżż... szarego człowieka, który płaci za segregację nie powinny interesować takie rzeczy. Wkładasz do dedykowanego pojemnika, a wy sobie przerzucajcie to na sortowni, jak wam coś nie odpowiada.
Albo zrzućcie na producenta obowiązek informowania konsumenta o sposobie utylizacji opakowania, które jest problematyczne.
  • Odpowiedz