Wpis z mikrobloga

@szczekacz666: Jak dla mnie pisanie o tym, aby wrzucać czyste opakowania plastikowe do kosza na tworzywa sztuczne to jest patola. Dobra, przeterminowany jogurt wyskrobię do kibla, ale nie będę płukał kubka po nim, bo przecież przemysłowe umycie śmieci (i tak myją) zużywa homeopatyczne ilości wody w stosunku do tego co zużyjesz w domu na mycie tego.

@ostrzyjnoz: Odnośnie kartonów, to podchodzę do tego tak, że jeśli chcą mieć
  • Odpowiedz
@ostrzyjnoz: Największą porażką całej tej segregacji jest konieczność doktoryzowania się z tego, co gdzie wrzucić, w momencie gdy powinno to być oczywiste (czyli powinny być ustandaryzowane oznaczenia na każdym produkcie).
  • Odpowiedz
@NCindex-15procent: @red7000: w mpo krakow dobrze jest to rozpisane i to co red napisal
https://mpo.krakow.pl/pl/mieszkancy/selekcja
"niezatłuszczone opakowania z..."
co ciekawe w bio brązowym bez miesa i kosci :O
u mnie 75-80% odpadów to mieszane i elo
Czasami faktycznie opakowanie umyje zimną wodą jak i tak mam dużo do mycia naczyń, ale na dłuższą mete nie byłoby to opłacalne finansowo, zwłaszcza ze smieci z roku na rok drożeją ;/
  • Odpowiedz
@ostrzyjnoz powiem tak: cała segregacja śmieci przez zwykłych ludzi, to jakieś nieporozumienie. Można segregować butelki pet i szkło, a resztą niech się zajmą odpowiednie służby.

Jako osoba, która pracowała w fabrykach, dużych sklepach i magazynach trochę inaczej patrzę na segregowanie śmieci. Ogólnie to my jako gospodarstwo domowe śmiecimy naprawdę mało w porównaniu do tych miejsc.

W dodatku segregowanie śmieci, gdy mieszkasz na 40-50mkw to udręka. Gdzie je trzymać? Przecież ten słynny śmietnik pod
  • Odpowiedz
@oficjalniemartwa:

powiem tak: cała segregacja śmieci przez zwykłych ludzi, to jakieś nieporozumienie. Można segregować butelki pet i szkło, a resztą niech się zajmą odpowiednie służby.

No ciekawe kto będzie Ci za obecne stawki to wszystko segregował dokładnie, być musiała płacić 3x więcej za śmieci.

Jako osoba, która pracowała w fabrykach, dużych sklepach i magazynach trochę inaczej patrzę na segregowanie śmieci. Ogólnie to my jako gospodarstwo domowe śmiecimy naprawdę mało w
  • Odpowiedz