Wpis z mikrobloga

@tomasztomasz1234: ciekawe jak to wygląda na uczelniach w innych krajach europejskich, ale akurat w polsce wykładowcy świetnie potrafią uczyć algorytmiki, oczywiście tych ludzi którzy chcą się czegoś rzeczywiście nauczyć.
niestety problemem studiów jest to że jest jeden program studiów który musi objąć tych którzy nie mieli żadnej styczności z IT oraz pasjonatów którzy siedzieli w tym od dziecka...
  • Odpowiedz
@tomasztomasz1234: Moze sie nie znam, ale te algorytmy się potem przydają, gdy trzeba walczyć z optymalizacją przy duzych zbiorach danych, więc to ma sens. Ja co prawda to hejtuję, ze na rozmowach trzeba robic hackerrankowe gówno, bo zawsze stres over lvl 2000, no ale zawsze w duzych korpo wygląda to tak samo niestety. Niestety zauważyłem, że wraz z levelowaniem, im większa kasa tym bardziej powalone pytania na rozmowach.
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: Nie ma jak to wrzucać wszystkich do jednego worka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Powtórzę to co, pisałem już wielokrotnie - programowanie to bardzo szeroka branża. Kod jest wszędzie, od prostych CRUDów, do AI i telco. Ale widocznie wiele osób tego nie rozumie i wychodzi z założenia że jeśli oni klepią CRUDy, to wszyscy dookoła muszą robić to samo.
Tak algorytmy są ważne, to właśnie znajomość algorytmów
  • Odpowiedz
jest jeden program studiów który musi objąć tych którzy nie mieli żadnej styczności z IT oraz pasjonatów którzy siedzieli w tym od dziecka...

@villager: tak to wygladalo u mnie, pierwszy prosty program napisalem w wieku 12 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°) i bylem tym zajarany mocno.

Na studiach mialem cale spektrym zdolnosci w grupie ( ͡° ͜ʖ ͡°) od typa co w ogole
  • Odpowiedz
@groman43:

Ale czy sklejanie kodu z 15 różnych frameworków to nadal programowanie

uwielbiam gdy z kanalow wypelzaja embeddowe szczury i wmawiaja na okolo wszystkim, ze tylko oni maja prawo nazywac sie prawdziwymi programistami wyzywajac kazdego kto nie masturbuje sie do C od klepaczy CRUDow XD
  • Odpowiedz
@cppguy: Uwielbiam kiedy korpocrudmasterzy na swoim daily przekręcają wszystko co mówię ( ͡° ͜ʖ ͡°) A może po prostu nie do końca opanowali czytanie ze zrozumieniem.
  • Odpowiedz