Wpis z mikrobloga

@MyOwnWorstEnemy jasne siłownia wyjściem z depresji, szczególnie jak wcześniej koleś był otyły i problemy zwalał na otyłość, po zrzuceniu okazuje się, że świat się nie zmienił i to była tylko część problemu... Mmhmmm...
  • Odpowiedz
Oczywiście rzeczywistość w 99% przypadków wygląda zupełnie inaczej, ale w pełni rozumiem czemu wojsko i wojna mogą wydawać się atrakcyjne dla człowieka samotnego, bez perspektyw, bez celu, rozczarowanego całym swoim życiem.

@wjtk123: Bo taki przegryw myśli, że to jak w kol of djuti, odstrzeli jakiegoś wroga kampiąc się w budynku i nikt go nie zdejmie, a wtedy to już wygryw, chwała i tyle loszek ile chcesz, a do tego zdjęcie
  • Odpowiedz
@MyOwnWorstEnemy: Dlaczego nie ma tutaj najskuteczniejszej metody leczenia depresji, czyli pojscie do psychiatry i psychoterapeuty? Zlamana noge czy bol brzucha tez leczycie wojna i przytuleniem do Jezusa? XD
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@dav44:

Dlaczego nie ma tutaj najskuteczniejszej metody leczenia depresji, czyli pojscie do psychiatry i psychoterapeuty? Zlamana noge czy bol brzucha tez leczycie wojna i przytuleniem do Jezusa? XD

W Polsce i w innych biednych europejskich krajach wciąż panuje przeświadczenie że psychiatra czy psycholog to prosta droga do "wariatkowa", tym bardziej dla mężczyzn którzy powinni być silni zawsze i wszędzie. Nikt się nie wstydzi że był u laryngologa ale raczej mało
  • Odpowiedz
@scotieb: masz racje, psycholog-naukowiec jest zupelnie bezskuteczny w leczeniu depresji, dlatego ja polecam psychiatre, ktory wypisze odpowiednie leki i psychoterapetue, ktory pomoze uporac sie z traumami. Psycholog =/= psychoterapeuta =/= psychiatra
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@BudgetRevolution Z tą wojną jest to bardzo sensowne i ten motyw przewija się niejednokrotnie w historii i literaturze.

Wojna jest widziana jako szansa na zbudowanie wyjątkowej relacji z towarzyszami broni, na zdobycie uznania, bogactwa i chwały, na awans społeczny, znalezienie sensu w życiu poprzez walkę o słuszną sprawę, na zobaczenie czegoś wyjątkowego: nowych miejsc, wielkich armii itp. Osoba z depresją, nie widzącą w swoim życiu nic wartego życia może
  • Odpowiedz
@monox12: zgadzam się, niedofinansowana psychiatria w PL leży i kwiczy, dlatego naszym obywatelskim obowiązkiem jest mówienie głośno na forum publicznym o ważności zdrowia psychicznego i domaganie się łatwego dostępu do specjalistów.
  • Odpowiedz
  • 0
@MyOwnWorstEnemy siłownia to było cudo zawsze kiedy miałem problemy.

O nic nie pytała, dawała mi cel, zajęcie, drogę do celu, progress.

Eh, teraz czekam na dziecko, odpuściłem, ale chyba muszę wrócić bo zatęskniłem.
  • Odpowiedz