Wpis z mikrobloga

Historia mojego kolegi Oskarka. Ojciec sieć dealerska samochodów ciężarowych, matka własny gabinet ortodontyczny. Od 6 roku życia zajęcia z native speakerem z angielskiego i niemieckiego, od 12 roku jeszcze z francuskiego. W wieku 19 lat poszedł na licencjat na #sgh, magisterkę robił na #lse. Na studiach licencjackich oczywiście pełna impreza, własne mieszkanie i samochód (#bmw M4)

Wrócił do Polski i w pierwszej pracy w firmę consultingowej zarabiał ponad 18 tysięcy netto na rękę. Po kilku latach znudziło mu się to i postanowił założyć własny biznes. Padło na firmę transportową. Ojciec załatwił mu kontrakt na rozwożenie głowic (czy jakichś innych części - nie znam się) z fabryk Volkswagena w Polsce do całej Europy. Resztę zleceń załatwiała mu niemiecka spedycja, która prowadzi córka kolegi jego ojca.

Po kilku latach postanowił robić wykład nt. jak założyć własny biznes i jakie przeszkody czekają na młodych przedsiębiorców xD

To są właśnie ludzie, od których słyszycie, że powinniście wstawać wcześniej i pracować ciężej.

#rozwojosobistyznormikami #praca #pracbaza #ekonomia #blackpill
  • 157
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Towarzysz_Blackpill no to teraz idź dać w ryj swoim starym, że zamiast się ogarnąć kiedyś i dać ci taki start jaki miał oskarek to woleli walić harnasie do porzygu. To jest naturalne bogacenie się. Rodzice dają start dziecku, on to mnoży i potem jego dziecko ma jeszcze lepiej. Ty też możesz założyć firmę i może twój wnuk bedzie takim oskarkiem. Tylko lepiej oczywiście jęczeć na lewo i prawo jakie to życie
  • Odpowiedz
oho juz ykopki 15k sie buntuja, ze biedacy nie potrafia, a Polska prawda jest taka, ze dominannta (najczesciej pobierana wyplata w kraju) to lekko powyzej minimalnej, 7k netto zarabia mniej ni 4% pracowników, a wykopkow 15k jest kilkadziesiat tysiecy w kraju, reszta buja za drobne.
  • Odpowiedz
@jackwalker303: @ZaplutyKarzelReakcji: @mistejk: 18k rzeczywiście jest małe prawdopodobne, aczkolwiek zależnie od zrobionych staży i networkingu (xD) w McKinsey/ BCG/ Bain jako konsultant na start można dostać te 11k+. W Accenture średnia płaca jako konsultant wg. glassdoor to 13k

@turbopisior: Ale Ty piszesz jak zakładam o kwotach brutto, a OP o 18k netto...
Żeby mieć 18k netto, to trzeba zarabiać na UoP (a inaczej MBB
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji: @mistejk: na start to na pewno nie, znam co najwyżej bodajże seniorów w McK co mają w przedziale 15k - 20k, ale to tak myślę do 4 lat i nie po polskiej uczelni na pewno xD praktykant to z 8k na rękę chyba

@crewlove: 15k-20k netto czy brutto?
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Blackpill: trochę naciągana historia. BMW M4 produkują od 2014 roku. A miał niby to na licencjacie.
Potem studia magister. Więc załóżmy że 3 lata minęły.
A dalej piszesz, że pracował w consulting i pozniej swój biznes kilka lat później. A jeszcze kilka lat później szkolenia robi.

To ile tych lat minęło od jego studiów? Jeśli nie baitujesz z autem to mogło to być max 7 lat. Z opowieści wychodzi duuzo
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Blackpill: Z jednej strony rozumiem hipokryzje jaką wytykasz takiemu Oskarkowi kiedy prowadzi jakieś szkolenia jak rozhulać biznes.

Z drugiej małżeństwo z przykładu powyżej i opcja z gabinetem ortodontycznym to nie jest nic nieosiągalnego nawet dla dziecka z biednej rodziny. Może warto samemu coś kminić w kierunku takiego gabinetu(zakładając, że masz mniej niż 18 lat i jeszcze możesz iść na odpowiedni kierunek studiów) aby zapewnić swojemu dziecku lepsze warunki do rozwoju.
  • Odpowiedz
@crewlove: mhm, ja myślałem, że ~30k brutto to poziom Associate, ale w sumie to było kilka lat temu, a wynagrodzenia idą do góry ;)
  • Odpowiedz
@1788: Ręki nie daję za to uciąć, ale tak np. pamiętam dziewczynę, z którą się spotykałem jakiś czas temu. Ona też mówiła, że była dość dobra i ją tam mocno faworyzowali i na 99% wydaje mi się, że te 15k miała na pewno
  • Odpowiedz
@Wojak90:
Nawet jeśli to bait to te rzeczy z szkoleniami biznesowymi się dzieją. Ostatnio jeden z trenerów biznesu założył dość drogi kurs zakładania firm w jednej z grup zawodowych.

Sprawdziłem co on zrobił w tej dziedzinie. W naganiającym opisie są przykłady jego firm. Pierwsza firma to pomysł kolegi, który go wciągnął. Oczywiście przypisuje to sobie. Kolejne firmy to landing page i tyle. Oprócz tego ma kanał, na którym robi filmy
  • Odpowiedz