Wpis z mikrobloga

Historia mojego kolegi Oskarka. Ojciec sieć dealerska samochodów ciężarowych, matka własny gabinet ortodontyczny. Od 6 roku życia zajęcia z native speakerem z angielskiego i niemieckiego, od 12 roku jeszcze z francuskiego. W wieku 19 lat poszedł na licencjat na #sgh, magisterkę robił na #lse. Na studiach licencjackich oczywiście pełna impreza, własne mieszkanie i samochód (#bmw M4)

Wrócił do Polski i w pierwszej pracy w firmę consultingowej zarabiał ponad 18 tysięcy netto na rękę. Po kilku latach znudziło mu się to i postanowił założyć własny biznes. Padło na firmę transportową. Ojciec załatwił mu kontrakt na rozwożenie głowic (czy jakichś innych części - nie znam się) z fabryk Volkswagena w Polsce do całej Europy. Resztę zleceń załatwiała mu niemiecka spedycja, która prowadzi córka kolegi jego ojca.

Po kilku latach postanowił robić wykład nt. jak założyć własny biznes i jakie przeszkody czekają na młodych przedsiębiorców xD

To są właśnie ludzie, od których słyszycie, że powinniście wstawać wcześniej i pracować ciężej.

#rozwojosobistyznormikami #praca #pracbaza #ekonomia #blackpill
  • 157
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZaplutyKarzelReakcji: Na analityku takie mają widełki - chociaz wydaje mi sie, ze wymagali minimum rocznego expa. No ale zakladamy, ze roczny exp to i tak entry level.

A informacja w zasadzie z pierwszej ręki, bo uzyskana w procesie rekrutacji :)
  • Odpowiedz
w BCG idzie miedzy 18-22k brutto na start dostac.

@pejczi: W BCG jakoś 4 lata temu dostawali "na start" równowartość ok. 3k funtów, więc można powiedzieć że jest to zbliżone do tych 18k brutto. W 18k netto z postu OPa nie wierzę (tyle dostają menadżerowie w Big4), plus mimo wszystko BCGwymaga doświadczenia wcześniej.

Z tym że to w Polsce w BCG to pracuje z Polsce kilkanaście osób (to paradoksalnie mała
  • Odpowiedz
@Celinka95: To prawda, wyplaty w MBB nie przelicza się na 8h, a na 12-14h.
BCG w Polsce faktycznie jest male, robią głównie na zachodnich projektach - Polska podlega bodajze pod Niemcy (z Niemcami gadalem), wiec zakladam, ze stawki podobne jak w DE.

Faktycznie po komentarzach tutaj widac, ze ludzie nie maja zielonego pojecia co to consulting - m.in. gosc ktory referowal do zarobkow konsultanta w Accenture (a to juz 3+
  • Odpowiedz
@pejczi: MBB w Polsce jest małe bo polskich firm na to nie stać xD stąd jak referować do mitycznego consultingu to lepiej do działów consultingowych w Big4, a tam jest równie duży z-------l, a pensja wcale nie taka wspaniała, bo na start w takim PwC to się dostaje pensje A1/A2 czyli z 6-7k netto i nara.
  • Odpowiedz
@Berrcikk Trochę mi nie pasuje ten kawałek z 1 firmą, już bez przesady, nie chce mi się wierzyćw historię gdzie ktoś dostaje "na start" 18k netto. Zdaje sobie sprawe że to consulting, ale mimo wszystko, bądzmy realistami

Panie, tutaj na wykopie, znajomi wykopków wyjeżdżają do Niemiec, pracują jako kierowcy autobusów czy wykonują inne proste roboty (nie ubliżam kierowcą) i wynajmują całe domy dla siebie, utrzymują rodzinę, jeżdżą na wakacje, a po
  • Odpowiedz