Wpis z mikrobloga

informatyka, jako dziedzina nauki

@Flypho: programiści w korpo nie zajmują się informatyką jako dziedziną nauki, tylko po prostu klepią kod. Tak samo jak lekarze w przychodni nie zajmują się medycyną jako nauką.
  • Odpowiedz
@Flypho: brawo że potwierdzasz jak s---------e to środowisko jest, już to widzę jak lekarz mówi ci że jest endodontą i się zastanawiaj czym dokładnie się zajmuje bo przecież każdy zna dokładnie ścieżki kariery poszczególnych zawodów.
  • Odpowiedz
@chemix: używanie takich określeń dla osób spoza branży IT jest równie śmieszne jak ludzie z korp finansowych używający swoich określeń typu "Jestem C5", "mamy eskalacje" "wczoraj na callu nam zczekowali proces" itp.

Nie każdy w tym kraju jest programistą i nie każdy musi znać takie określenia.
  • Odpowiedz
@Flypho: Pracuje jako marynarz, większość roku używam angielskiego i jak wracam do domu to do głowy mi nie przyjdzie żeby mówi że jestem "junior officer".
  • Odpowiedz
@Flypho: na dodatek wychodzi że myślisz że jesteś wyjątkowy xD. Nikogo to nie obchodzi i nikt nie będzie tego sprawdzał bo ty sobie chcesz podpompować ego. Wiesz z czego słyną ludzie głupi ? Że chwalą się tym że inni ich nie rozumieją.
  • Odpowiedz
@Flypho:

Tak, ale spróbuj zostać programistą bez wykształcenia wyższego - powodzenia.

xD Ludzie ktorzy programuja, rzucaja taka informatyke, bo widza ze im gowno da jesli chodzi o programowanie.
Malo ktora firme, nie liczac duzych korporacji, interesuje wyksztalcenie jezeli twoj kod jest na wysokim poziomie.
  • Odpowiedz
@ogkush:
To pokaz mi tych ludzi, bo już firm zwiedziłem kilka i takich rzeczy nie widziałem xD.
@evilbadday:
Nie jest moja intencja wytykać ci brak wiedzy ale jeśli ignorancja nie jest dla ciebie powodem do wstydu to nie nazywaj kogokolwiek głupim.
  • Odpowiedz
Senior developer zamiast starszy programista xD

@100mph:

-So what was your job title in the previous workplace?

-I was a starszy programista.

@GrzegorzPorada: zwracanie sie do innych tak zeby cie zrozumieli - to socjalizacja ktorej sie uczysz mniej wiecej w wieku 5-10 lat. Fajnie ze sie chwalisz ze nie masz o tym pojecia. To chyba podchodzi pod jakies uposledzenie spoleczne xD
  • Odpowiedz
Tylko, że informatyka jest dziedziną matematyki, nauką respektowaną na wszystkich sensownych uczelniach świata, a nie hipsterską fanaberią.

@Flypho: Tak, królowa nauk, klękajcie i te sprawy.

Koleś podał tylko przykład. W handlu, finansach, czy wielu dziedzinach przemysłu też przeważa angielski przy nazewnictwie stanowisk, ale jeżeli posiadasz inteligencję emocjonalną na poziomie wyższym niż pantofelek, to zwyczajnie wiesz, że używanie ich w takim kontekście nie ma najmniejszego sensu, nic nie mówi rozmówcy i
  • Odpowiedz
@Flypho: true, tez nigdy nie rozumiem tego p---------a "ale jak to nie jest po polsku"?? Albo wez przetłumacz takie big data analyst - analityk duzych danych (co smieszniejsze niektorzy to tak na powaznie tlumacza)
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: uwielbiam jak przychodzi jakiś gość z małym stażem który używa mądrych słów i podjadał wszystkie rozumy, inni juniorzy zaczynają wyzywać od roboli tych co mają inne zdanie. A tu wchodzą do dyskusji seniorzy których kojarzę na wykopie i wyjaśniają gości raz po raz. Piękne XD.

Za co ja cię mam na czarno to nie mam pojęcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz