Wpis z mikrobloga

@browaldo: Będą cię uczyć programowania w ISO, czyli coś z czego nigdy nie skorzystasz. Na wstępie najpotrzebniejsza wiedza, to jak obsłużyć maszynę, a tego nauczysz się na miejscu pracy. Ja na zakończeniu podobnego kursu usłyszałem, żeby szukać pracy w małym zakładzie, gdzie będę się mógł rozwijać, a nie tylko wciskać zielony guzik. Tak też zrobiłem i warto było.
A z materiałów to polecałbym tutoriale na Youtube, ewentualnie jak ci bardzo
  • Odpowiedz
@browaldo: przedewszystkim poczytaj o rysunku technicznym i metodach pomiaru suwmiarka, mikrometr, plytki wzorcowe. A programowania mozeszsie nauczyc np robiac w domu maszynke cnc ze starych dvd to jest dzien roboty a sporo sie nauczysz. I bedziesz mial fajny temat na rozmowie o prace.
  • Odpowiedz
@browaldo: Programy wszystkich kursów są raczej podobne, pokażą ci na czym polega pisanie programu w ISO, jak włączyć maszynę i umieścić w niej element i pewnie też jak go zmierzyć. To co najbardziej przyda ci się w nowej pracy, to umiejętność korzystania z narzędzi pomiarowych (przy tolerancji 0,01 mm niektórzy na tym padają), podstawowa wiedza jak te maszyny działają i... chęć dalszej nauki. ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz