Wpis z mikrobloga

#algorytmy #programowanie #naukaprogramowania #matematyka
Mam dwie liczby - obie z zakresu od 1 do 12 włącznie. Jeżeli pierwsza liczba jest w zakresie <7, 12> to czy druga też jest w tym zakresie lub jeżeli pierwsza jest w zakresie <1, 6> to czy druga też jest w tym zakresie.
Znajdzie się na to jakiś matematyczny wzór? Kombinowałem coś z odejmowaniem ich od siebie i z wart. bezwzględną, ale nie wychodziło mi.
Chodzi mi o wzór matematyczny, nie o kod programu ofc.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@surlin: no dobrze, przecież działa :)

@Wypok_spoko: Chyba nie zrozumiałem pytania, wybacz :)
Chodziło Ci o sprawdzenie, czy dwie losowe liczby [1...12] są jednocześnie z zakresu <7,12> ?
Bo jeżeli tak, to chyba ten sam wynik dla 8 i 9 jak dla 1 i 2 nie za bardzo się zgadza :P
  • Odpowiedz
@surlin: cały czas nie doczytałeś :P czy obie liczby są z tego samego zakresu 1, 2 są z tego samego zakresu <1,6>; 9 i 10 też są z tego samego zakresu <7,12>

to co ostatnio napisałeś nie pasuje do mojego pytania
  • Odpowiedz
Python 2.6 (r26:66721, Oct 2 2008, 11:35:03) [MSC v.1500 32 bit (Intel)] on win
32
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.

>> a=2

>> b=2
  • Odpowiedz
@surlin: tak, tylko, że w przypadku dzielenia intów mamy dzielenie bez reszty czyli tylko część całkowita, matematycznie masz rację :)

@Wypok_spoko: No tyle to pamiętam, zdarza mi się mieć rację, poza tym chciałeś matematycznie :)
A idę spać :P
p.s.
Jakbyś musiał dodatkowo sprawdzić, z którego przedziału są liczby, wystarczy te ułamki przemnożyć, tylko dla drugiego takie przemnożenie nie będzie równe zero. Ale to pewnie wiesz.
[edit: znaczy
  • Odpowiedz