Aktywne Wpisy

SunnO +197
Witam,
Pozwolę sobie po raz ostatni zawołać plusujących wpis. Następnym razem będę publikował tylko pod tagiem #iskierkanela chyba do niej pasuje bo to taki oszołom żywy że hej.
Wczoraj była na pierwszym szczepieniu i dostała książeczkę zdrowia. 2 września kolejny etap odrobaczania + dostała jakieś krople na karczycho do zaaplikowania. Zdrowa, rośnie chyba normalnie bo już podchodzi pod 0.9 kg ( ͡° ͜ʖ
Pozwolę sobie po raz ostatni zawołać plusujących wpis. Następnym razem będę publikował tylko pod tagiem #iskierkanela chyba do niej pasuje bo to taki oszołom żywy że hej.
Wczoraj była na pierwszym szczepieniu i dostała książeczkę zdrowia. 2 września kolejny etap odrobaczania + dostała jakieś krople na karczycho do zaaplikowania. Zdrowa, rośnie chyba normalnie bo już podchodzi pod 0.9 kg ( ͡° ͜ʖ

wash-and-go +4
Nie wiem, czy zauważyliście, ale nagle z każdej strony nagonka na tych, co śmią poruszać się po mieście na hulajnodze. Mandaty, nowe przepisy, kontrole, a jeszcze brakuje, żeby straż miejska dronem zrzucała siatkę jak w Pokémonach.
Co się dzieje? Już tłumaczę:
💰 Bo nie płacisz:
Nie tankujesz.
Co się dzieje? Już tłumaczę:
💰 Bo nie płacisz:
Nie tankujesz.

Mam dwie liczby - obie z zakresu od 1 do 12 włącznie. Jeżeli pierwsza liczba jest w zakresie <7, 12> to czy druga też jest w tym zakresie lub jeżeli pierwsza jest w zakresie <1, 6> to czy druga też jest w tym zakresie.
Znajdzie się na to jakiś matematyczny wzór? Kombinowałem coś z odejmowaniem ich od siebie i z wart. bezwzględną, ale nie wychodziło mi.
Chodzi mi o wzór matematyczny, nie o kod programu ofc.
(a/7 + b/7)%2
Komentarz usunięty przez autora
@Wypok_spoko: (8/7 + 9/7)%2 = (1/7 + 2/7)%2
No rzeczywiście masz... :P
@lukasz1985m: niefajnie :P
@michalo94: tak, wzór, bez ifów
nawet prościej można a/7 == b/7
Komentarz usunięty przez autora
@Wypok_spoko: Chyba nie zrozumiałem pytania, wybacz :)
Chodziło Ci o sprawdzenie, czy dwie losowe liczby [1...12] są jednocześnie z zakresu <7,12> ?
Bo jeżeli tak, to chyba ten sam wynik dla 8 i 9 jak dla 1 i 2 nie za bardzo się zgadza :P
to co ostatnio napisałeś nie pasuje do mojego pytania
32
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
@Wypok_spoko: Najwyraźniej, wybacz, noc nie przespana :(
Nie zmienia to faktu, że np.:
(8/7 + 9/7)%2 = (5/7 + 12/7)%2 , co już chyba dobrze nie jest :)
0
1
@Wypok_spoko: 8+9=5+12=17 :P
czyli w obydwu przypadkach mamy 17/7 modulo 2 = 3/7
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%285%2F7+%2B+12%2F7%29%252
=
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%288%2F7+%2B+9%2F7%29%252
@Wypok_spoko: No tyle to pamiętam, zdarza mi się mieć rację, poza tym chciałeś matematycznie :)
A idę spać :P
p.s.
Jakbyś musiał dodatkowo sprawdzić, z którego przedziału są liczby, wystarczy te ułamki przemnożyć, tylko dla drugiego takie przemnożenie nie będzie równe zero. Ale to pewnie wiesz.
[edit: znaczy