Czy Wy zdajecie sobie sprawę że nie trzeba łap parzyć pokrywką przy odlewaniu ziemniaków? #gotujzwykopem #heheszki #protip
- 1
#jedzenie #gotujzwykopem naprawdę w mieście wojewódzkim 400tys w sobotę o 18.00 w żadnym sklepie sieciówce nie da się kupić wołowiny. Nie mówię o polędwicy wołowej czy sezonowanych stekach. Zwykła kirwa ligawa czy udziec za 40zl/kg
Od miesięcy mam ten problem że muszę specjalnie rano wstawać i zapieprzac parę km do mięsnego.
Jaki może być tego powód, nie wierze że nas Polaków nie stać bo ładujemy w siebie syfiastą wędlinę za 50zl kg
Od miesięcy mam ten problem że muszę specjalnie rano wstawać i zapieprzac parę km do mięsnego.
Jaki może być tego powód, nie wierze że nas Polaków nie stać bo ładujemy w siebie syfiastą wędlinę za 50zl kg
paramyksowiroza via Wykop
- 5
@cedric: Jeden z efektów zakazu handlu w niedzielę ¯_(ツ)_/¯
Całość nie schodziła w sobotę, w poniedziałek już mięso nie nadawało się do sprzedaży, więc w sobotę są ochłapy które zostały z piątku.
No i te ochłapy sprzedają się rano i sklep zadowolony.
Całość nie schodziła w sobotę, w poniedziałek już mięso nie nadawało się do sprzedaży, więc w sobotę są ochłapy które zostały z piątku.
No i te ochłapy sprzedają się rano i sklep zadowolony.
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@cedric: Jeśli chodzi o kurczaka i wieprzowinę jest większa szansa że ktoś to jednak kupi, zresztą można to obsypać przyprawami i sprzedawać na grilla w kolejnym tygodniu, no i jest mniejszy koszt nawet jeśli trzeba wyrzucić.
O 18 w sobotę znacznie trudniej o klienta na ligawę i udziec wołowy.
W zwykłych "supermarketach" w Warszawie też jest znacznie trudniej kupić wołowinę w piątkowy wieczór, niż w ciągu tygodnia.
Już lepiej od razu
O 18 w sobotę znacznie trudniej o klienta na ligawę i udziec wołowy.
W zwykłych "supermarketach" w Warszawie też jest znacznie trudniej kupić wołowinę w piątkowy wieczór, niż w ciągu tygodnia.
Już lepiej od razu
Które sushi z tej promocji jest najlepsze? Bo nigdy nie jadłam, a bym chciała spróbować
Nie chce też wydawać dużo kasy w restauracji na coś, co okaże się, że nie lubie, a poza tym u mnie nawet w mieście nie ma takiej restauracji xd
#sushi #biedronka #jedzenie #jedzzwykopem
Nie chce też wydawać dużo kasy w restauracji na coś, co okaże się, że nie lubie, a poza tym u mnie nawet w mieście nie ma takiej restauracji xd
#sushi #biedronka #jedzenie #jedzzwykopem
paramyksowiroza via Wykop
- 5
- 0
#kuchnia
Chciałem zrobić sos słodko kwaśny do ryżu, wyszło tak #!$%@?ę ostre że to chyba #!$%@?
Chciałem zrobić sos słodko kwaśny do ryżu, wyszło tak #!$%@?ę ostre że to chyba #!$%@?
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@DeMax: Nie wyrzucaj, po prostu dodaj kwaśnych dodatków takich jak sok pomarańczowy i ananas. Od biedy trochę koncentratu pomidorowego powinno dać radę. Lekko docukrz.
Potem możesz lekko zagęścić skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną i dodać nieostrych dodatków takich jak kurczak, warzywa na parze, tofu, czy co tam lubisz.
Potem możesz lekko zagęścić skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną i dodać nieostrych dodatków takich jak kurczak, warzywa na parze, tofu, czy co tam lubisz.
paramyksowiroza via Wykop
- 3
@UpieczeszSieWtymSwetrze: 30 zł dziennie to ani dużo ani mało.
Jako że tagujesz #gotowanie, to zakładam że zamierzasz na ogół sam sobie gotować.
Za 30 złotych kupisz kilogram schabu, ze 3 kilo ćwiartek z kurczaka, 1-2 kilo mielonego mięsa - (do wyboru).
Taka ilość wystarczy na jakieś 3-4 obiady, więc liczmy ok. 10 złotych za główny składnik obiadu.
Warzywa i dodatki takie jak kasza lub ryż to maks. kolejna dycha.
Zostaje
Jako że tagujesz #gotowanie, to zakładam że zamierzasz na ogół sam sobie gotować.
Za 30 złotych kupisz kilogram schabu, ze 3 kilo ćwiartek z kurczaka, 1-2 kilo mielonego mięsa - (do wyboru).
Taka ilość wystarczy na jakieś 3-4 obiady, więc liczmy ok. 10 złotych za główny składnik obiadu.
Warzywa i dodatki takie jak kasza lub ryż to maks. kolejna dycha.
Zostaje
Siema kuchenne świry! Zrobiłem wczoraj fajny rosół na wywarze z wołowiny i kaczki, macie jakiś przepis żeby zrobić z tego fajny #ramen jest sens się bawić? #gotujzwykopem
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@Ejber_z_Fyrtla: Dodaj soju albo pastę miso, dodatki wg upodobań, np. takie:
https://kukbuk.pl/przepisy/ramen-miesny/
https://kukbuk.pl/przepisy/ramen-miesny/
#glupiewykopowezabawy #kiciochpyta #jedzenie kumpel właśnie przepalił mi styki. Jak można dawać ser przed szynkę???
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@nutellowy: Jeśli kupuje podłej jakości seropodobną goudę, to faktycznie lepiej pod szynką.
Ale jeśli masz dobrzej jakości ser, to może być na szynce.
Ale jeśli masz dobrzej jakości ser, to może być na szynce.
paramyksowiroza via Wykop
- 8
@massejferguson: Ściemniają. Oni wcale nie dostarczają tego w pudełku.
- Stegosaurus
- ForceMajeure
- Tomek-Barabasz
- ujdzie
- aso824
- +3 innych
- 236
Ciekawostka - w najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" z 1682 roku, przepis na bigos nie zawiera w ogóle kapusty, a dań z ślimaków jest więcej niż tych z wieprzowiny. Ponad 300 przepisów.
Tutaj można sobie poczytać skany wydania z 1753(treść identyczna jak w pierwszym wydaniu, tej książki nie uzupełniano ani nie zmieniano w żaden sposób). Język staropolski i dziwna ortografia, ale da się zrozumieć.
https://www.sbc.org.pl/dlibra/publication//348218/edition/329029?format_id=2
#historia #ciekawostkihistoryczne #
Tutaj można sobie poczytać skany wydania z 1753(treść identyczna jak w pierwszym wydaniu, tej książki nie uzupełniano ani nie zmieniano w żaden sposób). Język staropolski i dziwna ortografia, ale da się zrozumieć.
https://www.sbc.org.pl/dlibra/publication//348218/edition/329029?format_id=2
#historia #ciekawostkihistoryczne #
- Bipi7997
- Saddam_Husajn
- qwertyniejestzle
- Insomatic
- bezkonta
- +231 innych
paramyksowiroza via Wykop
- 3
@CzarneChmury: Jeszcze lepsze w tych książkach były porady "zdrowotne".
Na przykład przykładanie surowych śledzi do stóp ząbkującego dziecka, albo wpychanie człowiekowi z epilepsją soli do ust :)
Na przykład przykładanie surowych śledzi do stóp ząbkującego dziecka, albo wpychanie człowiekowi z epilepsją soli do ust :)
paramyksowiroza via Wykop
- 2
PRL wymyślił karpia jako główną potrawę Wigilijną
@qwertyniejestzle: Nie, nie wymyślił. Karp był potrawą Wigilijną znacznie wcześniej. PRL tylko spopularyzował to danie.
paramyksowiroza via Wykop
- 1
Co nie znaczy że był rybą główną i często jedyną.
@qwertyniejestzle: Za PRL-u też nie był. Tutaj raczej ustępował pierwszeństwa śledziowi.
a karp w Polsce jest znany od XIII wieku to trudno żeby się w jakimś menu nie znalazł
To nie jest "jakieś menu", tylko menu na Wigilię z różnych książek kucharskich sprzed PRL-u.
Co więcej, z niewiadomych powodów odniosłeś się to komentarza @arinkao, która nic o Wigilii nie wspominała
#gotujzwykopem #jedzenie #gotowanie #kuchnia #pytanie
Polecam też kurczaka yakitori, bardzo smaczne danie które uczy nie przesuszenia mięsa.
Możesz też poszukać inspiracji na https://www.youtube.com/@HenrysHowTos/videos - jest tam sporo różnego rodzaju kebabów i koft ze składników nabijanych na patyki.
Warto poznać ich sposób doprawiania mięsa, bo to zupełnie co innego niż mięso posypane "grillową" z Kamisa.
Warto zrobić też