Szukam przepisu na omlet, który był na wykopie wiele lat temu (któraś mirabelka go wstawiła). Przepis nazywal sie omelette du dżemaż (czy coś podobnego). Był to taki mega puszysty omlet podawany z dżemem. Ktoś? Coś? #gotujzwykopem #przepisy #gotowanie
https://aniagotuje.pl/przepis/domowe-cebularze-bez-maku
Maku dodać mniej rantów więcej miejsca na farsz jeszcze można mocarelki dać.
Chyba się jutro zrobi będzie na kilka dni.
#gotujzwykopem #jedzenie #gotowanie
Maku dodać mniej rantów więcej miejsca na farsz jeszcze można mocarelki dać.
Chyba się jutro zrobi będzie na kilka dni.
#gotujzwykopem #jedzenie #gotowanie
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@TheMexicano: Polecam przed pieczeniem bardzo cieniutko posmarować te ranty dobrej jakości ketchupem.
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@kudzu_root: Na przykład Develey, Roleski - dużo dobrze odwodnionych pomidorów, dość gęsta konsystencja dzięki czemu ketchup dobrze się zapiecze zamiast nawilżać pieczone ciasto.
No i bez zbędnych dodatkowych konserwantów i zagęszczaczy.
Heinz też będzie OK.
Grunt, żeby jakiegoś tortexu nie lać...
No i bez zbędnych dodatkowych konserwantów i zagęszczaczy.
Heinz też będzie OK.
Grunt, żeby jakiegoś tortexu nie lać...
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@kudzu_root: Ja też nie jestem miłośnikiem ketchupu. Ale na przykład do takich zastosowań się nadaje :)
Najbardziej smakuje mi Heinz, ale to kwestia gustu :)
Najbardziej smakuje mi Heinz, ale to kwestia gustu :)
- 0
paramyksowiroza via Wykop
- 0
o co chodzi z tym serkiem philadelphia
@Astolus: Chodzi o przerobienie smacznego sushi na takie nijakie. IMO lepiej bez.
- 0
#gotujzwykopem Czy ktoś jeszcze gotuje na wigilię czarny barszcz? U mnie w rodzinie zawsze taki był, ale nigdy u nikogo innego go nie spotkałam. Czysty, klarowny, grzybowy wywar koniecznie z olejem rzepakowym, podawany z uszkami i grzybami.
paramyksowiroza via Wykop
- 1
Dlaczego w #polska nie pichci się mięcha na gorącym powietrzu konwencyjnie? do konserwacji
tylko wędzenie i wędzenie niezdrowe..
#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem
#ciekawostki #foodporn #pytanie
#kuchnia
tylko wędzenie i wędzenie niezdrowe..
#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem
#ciekawostki #foodporn #pytanie
#kuchnia
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@nutka-instrumentalnews: Konserwowanie mięsa w wysokiej temperaturze prowadzi raczej do jego wysuszenia.
Zauważ, że takie włoskie Prosciutto, hiszpańskie Serrano, wcale nie polegają na utrzymywaniu mięsa w wysokich temperaturach, ale na dojrzewaniu mięsa w specyficznych suchych środowiskach lub wręcz mikroklimatach, czemu polska pogoda nieszczególnie sprzyja.
Zauważ, że takie włoskie Prosciutto, hiszpańskie Serrano, wcale nie polegają na utrzymywaniu mięsa w wysokich temperaturach, ale na dojrzewaniu mięsa w specyficznych suchych środowiskach lub wręcz mikroklimatach, czemu polska pogoda nieszczególnie sprzyja.
- 33
Ja myślałem, że to zdjęcie karpia w galarecie nie było na poważnie, a zobaczcie co mam na wigilii xD
#swieta #jedzzwykopem
#swieta #jedzzwykopem
- ksjoc_zakony
- Kozzi
- lomszyk
- Boberowy_Sajgon
- szyderczy_szczur
- +28 innych
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@marcinkox3: Może trochę zbyt nerwowo robiony, ale nie wygląda najgorzej...
#gotujzwykopem
Czy dodajecie do jarzynowej sałatki jabłko? Bo podobno sałatka przez to kwaśnieje.
Czy dodajecie do jarzynowej sałatki jabłko? Bo podobno sałatka przez to kwaśnieje.
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@Ukrajiniec: Nie dodaję ani jabłka ani ziemniaka ani jajek. Po prostu włoszczyzna ugotowana na półmiękko, surowy por, groszek, dużo marynowanych grzybów i ogórków kiszonych + majonez z odrobiną musztardy. Do tego kołderka z drobno krojonego koperku na wierzch i dekoracja z marynowanych kurek
paramyksowiroza via Wykop
- 2
@Ukrajiniec: Taka ma najwięcej smaku. No bo jeśli dodasz jakieś rozgotowane warzywa z bulionu, dodasz ziemniaka który jest raczej zapychaczem aby sałatki było więcej, to wszystko się robi takie bez charakteru.
A co do grzybów, to idealny kwaśny i nieco octowy dodatek, który dodaje pazura całej sałatce.
Ogórki kiszone też są ważne, najlepiej je obrać ze skórki, posiekać drobno i wrzucić do miski, a po 15 minutach dobrze je odcisnąć w
A co do grzybów, to idealny kwaśny i nieco octowy dodatek, który dodaje pazura całej sałatce.
Ogórki kiszone też są ważne, najlepiej je obrać ze skórki, posiekać drobno i wrzucić do miski, a po 15 minutach dobrze je odcisnąć w
paramyksowiroza via Wykop
- 1
@Ukrajiniec: Kurki marynowane, więc pewnie bez problemu w sklepie dostaniesz. Ale jakby co, pieczarki albo inne małe grzybki też będą dobre :)
- 4
Jakie robicie dania. Ja mam karpia, zrobiłem dzisiaj gęś, pasztet z gęsich podrobów i sernik wiedeński. Zrobiłem grzybki duszone scybulko i roladę z boczku. Kiełbasę wędzilem wcześniej. Styknie. Do tego jakaś pepsi, soki i chlebek Boży.
#swieta #gotujzwykopem #gotowanie #polska #pytanie #zakupy #biedronka #lidl
#swieta #gotujzwykopem #gotowanie #polska #pytanie #zakupy #biedronka #lidl
paramyksowiroza via Wykop
- 3
Czy moczenie schabowego w mleku ma sens? #gotujzwykopem
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@chwilowypaczelok: Ogólnie to kwestia gustu, ale ja akurat nie polecam.
Mięso robi się miękkie, ale równocześnie takie nijakie.
Jednemu to odpowiada, bo "mięso rozpływa się w ustach", a inny powie że schabowy stracił swój charakter.
Raz zrobiłem w mleku i cebuli i jakoś mi nie podpasowało. Owszem, było mięciutkie ale smak wieprzowiny trochę wyparował. Bardziej się czuło tę cebulę, co nie do końca mi pasuje w schabowym
Natomiast @Smorgas ma rację,
Mięso robi się miękkie, ale równocześnie takie nijakie.
Jednemu to odpowiada, bo "mięso rozpływa się w ustach", a inny powie że schabowy stracił swój charakter.
Raz zrobiłem w mleku i cebuli i jakoś mi nie podpasowało. Owszem, było mięciutkie ale smak wieprzowiny trochę wyparował. Bardziej się czuło tę cebulę, co nie do końca mi pasuje w schabowym
Natomiast @Smorgas ma rację,
- 1
Poproszę o prawilny przepis na pierogi, chcemy zrobić 1x domowe - wcześniej nam nie wychodziły
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
paramyksowiroza via Wykop
- 2
@ActiZ: Przepis na ciasto masz tutaj:
https://przepisytradycyjne.pl/idealne-ciasto-na-pierogi
Jeśli chodzi Ci o farsz, to musisz podać więcej szczegółów czego oczekujesz.
https://przepisytradycyjne.pl/idealne-ciasto-na-pierogi
Jeśli chodzi Ci o farsz, to musisz podać więcej szczegółów czego oczekujesz.
paramyksowiroza via Wykop
- 2
@ActiZ: No to jeśli chcesz zrobić w PRL-owskim stylu, to gotujesz rosół na mięsie, a potem mięso z rosołu które straciło swój smak mielisz z podsmażoną cebulką i pakujesz w pierogi.
Jeśli chcesz całkiem dobre, to mielone mięso podsmażasz na patelni, ściągasz, na patelnię po mięsie wrzucasz posiekaną cebulę i czosnek, przerzucasz do mięsa, mieszasz i pakujesz w pierogi.
Jeśli chcesz jeszcze lepsze, to pakujesz w pierogi surowe mięso doprawione podsmażoną
Jeśli chcesz całkiem dobre, to mielone mięso podsmażasz na patelni, ściągasz, na patelnię po mięsie wrzucasz posiekaną cebulę i czosnek, przerzucasz do mięsa, mieszasz i pakujesz w pierogi.
Jeśli chcesz jeszcze lepsze, to pakujesz w pierogi surowe mięso doprawione podsmażoną
paramyksowiroza via Wykop
- 0
@Viking-: Ja wrzątek leję do ciasta na tortille, bo łatwo się wyrabia i pomaga w rozpuszczeniu smalcu ( a smalec w tortilli jest moim zdaniem oligatoryjny ). W pierogach jednak ten wrzątek odrobinę psuje IMO odbiór pierogów. Ciasto jest nieco zbyt miękkie jak na mój gust. Po prostu lubię cienkie, ale lekko wyraźnie odznaczające się teksturą ciasto w pierogach.
Mireczki i mirabelki znacie jakieś fajne przepisy na świąteczne przekąski? Szukam jakiś ciekawych pomysłów na slodko i słono. #swieta #gotujzwykopem #jedzenie
paramyksowiroza via Wykop
- 1
Znalazłem dziś szczeniaka w własnym domu w skrytce w której segreguje śmieci. Mój pies zwiał na giganta(slalom po osiedlu), furtka otwarta a szczeniak szukał ciepła. Swojego też przygarnąłem z ulicy, a że w domu małe bobo(uwielbia psiaki, 2lvl) to wniosłem na chwile, żeby się uspokoił, coś napił i akcja szukamy właściciela(starego lub nowego)
Na osiedlu zbudowanym w latach 80-tych mieszkam od trzech lat i zna się mnie w