Wpis z mikrobloga

@Ejber_z_Fyrtla: Czy rosół jest już przez Ciebie doprawiony solą?

Z dodatków to polecam jajka ajitama (https://www.youtube.com/watch?v=3JQWfuRZ1YA) oraz chashu (https://www.youtube.com/watch?v=VMZ0gwAvn28) - jeśli nie chce bawić Ci się w wiązanie to można też wykorzystać niewiązany boczek i będzie spoko.

Jeśli wywar jest częściowo z kaczki to jako dodatek również będzie pasować kaczka - będę za jakiś czas robił przepis na klarowny ramen z kaczki i z dodatkiem kaczki.

Z dodatków wykorzystywanych
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: Różnica pomiędzy bulionami wykorzystywanymi w ramenach, a rosołem jest przede wszystkim taka, że rosół zawiera sól (dodaje się ją w garnku), a w przypadku ramenu za słoność odpowiada tare, które najczęściej miesza się z bulionem dopiero w misce.

Do ramenów wykorzystuje się dwa rodzaje bulionów paitany oraz chintany. Te pierwsze to buliony, które są zazwyczaj dość gęste, bardzo kolagenowe i nieklarowne, drugie zaś są klarowne i przypominają z wyglądu właśnie
  • Odpowiedz