#gotujzwykopem Knedle ze śliwkami :)
mac666 via Wykop
- 1
- 23
Właśnie trafiłem totalnie przypadkowo na taki oto piękny film użytkownika Bonkol. Naprawdę teraz nad polskim morzem #kebab i #p--o 0,5 kosztują ponad 60 zł? XD #gotujzwykopem #jedzenie #wakacje
mac666 via Wykop
- 0
@Cztero0404: w sumie taniutko p--o, w Mandorii było po 20. Pomijam sens kupowania piwa bez smaku za więcej niż 5 zł.
Gotujące Mirabelki i Mirki. Szukam patelni. Ale nie byle jakiej. Dużej, min 28cm. Wysokiej, bo do przygotowywania różnego rodzaju potraw jednogarnkowych, makaronów, raczej na 2 dni. Mam już stalowa 28cm z ikea do przygotowywania mies, ale jest niska i nie da się zrobić dużego obiadu. Mam wysokiego tefala excellence 26cm i do tej pory sprawdzała mi się bardzo dobrze, ale zaczęła przywierać i potrzebuje czegoś nowego. Mam kilka nieprzywierających, granitowe i non
mac666 via Wykop
- 1
@klimatyzator: to już nie lepiej robić w zwykłym garnku 5 L jak chcesz robić więcej? Maja taka srednice. Czemu akurat patelnia?
Co do woka żeby spełnił taką funkcję to jeszcze trzeba dokupić pokrywkę. Jeżeli gotujesz na indukcji to wok będzie mało efektywny przy gotowaniu sosów, bo mimo dużej objętości i średnicy góry, samo pole grzewcze jest 2 razy mniejsze. Dłużej się gotuje niz w zwykłymi garnku.
Stal węglowa stracił powłokę
Co do woka żeby spełnił taką funkcję to jeszcze trzeba dokupić pokrywkę. Jeżeli gotujesz na indukcji to wok będzie mało efektywny przy gotowaniu sosów, bo mimo dużej objętości i średnicy góry, samo pole grzewcze jest 2 razy mniejsze. Dłużej się gotuje niz w zwykłymi garnku.
Stal węglowa stracił powłokę
- 11
mac666 via Wykop
- 0
@tomszczyk:
1. całe filety z indyka należy oczyścić, opłukać i osuszyć
2. Natrzeć filety mieszanką soli (18 g na kilogram mięsa, ja mieszałem z peklosolą) i przypraw* (w tym przypadku były to: papryka słodka i ostra, pieprz czarny, czosnek granulowany, tymianek, mielone goździki i anyż)
* innym razem używałem mieszanki: papryka słodka i ostra, kurkuma, pieprz, tymianek, mielony kmin rzymski, mielone ziele angielski
3.. Peklowanie na sucho 3-5 dni w lodówce, jeden raz dziennie obracać filety na drugą stronę
4. Po peklowaniu przetarłem ręcznikiem papierowym mięso, można lekko opłukać, ale trzeba znowu
1. całe filety z indyka należy oczyścić, opłukać i osuszyć
2. Natrzeć filety mieszanką soli (18 g na kilogram mięsa, ja mieszałem z peklosolą) i przypraw* (w tym przypadku były to: papryka słodka i ostra, pieprz czarny, czosnek granulowany, tymianek, mielone goździki i anyż)
* innym razem używałem mieszanki: papryka słodka i ostra, kurkuma, pieprz, tymianek, mielony kmin rzymski, mielone ziele angielski
3.. Peklowanie na sucho 3-5 dni w lodówce, jeden raz dziennie obracać filety na drugą stronę
4. Po peklowaniu przetarłem ręcznikiem papierowym mięso, można lekko opłukać, ale trzeba znowu
mac666 via Wykop
- 0
@tomszczyk: Ja mam taką siatkę na metry, tylko nie wiem jaka była jej średnica (na pewno nie jakaś bardzo duża). Na jedną pierś to tak 30 centymetrów chyba ciąłem. Do wkładania mięsa do siatki mam taką rurę stalową, która bardzo ułatwia wkładanie mięsa do niej.
- 2
Serowe Mircy i Mirabelki z #gdansk wiecie gdzie można kupić akcesoria do #serowarstwo typu bakterie i podpuszczki, koniecznie stacjonarnie. We Wrzeszczu był sklep Nomart ale jest zamknięty na stałe.
#ser #gotujzwykopem
#ser #gotujzwykopem
Posiadacie wok lub patelnie marki de Buyer? Zastanawiam się czy kupiłem oryginalny wok, ponieważ mój nie ma tego żółtego znaczka oraz jest podejrzanie lekki w porównaniu do patelni z tej samej firmy. Ile ważą wasze?
https://www.debuyer.com/en/wok-a-queue-mineral-b-1476.html
#debuyer #gotowanie #gotujzwykopem #kuchnia #patelnia
https://www.debuyer.com/en/wok-a-queue-mineral-b-1476.html
#debuyer #gotowanie #gotujzwykopem #kuchnia #patelnia
mac666 via Wykop
- 0
@tmkg: zdaję się że wszystkie nowe są zabezpieczone przed korozją woskiem pszczelim.
@KapitanZabek a miałeś etykietkę i taką małą instrukcję sezonowania?
@KapitanZabek a miałeś etykietkę i taką małą instrukcję sezonowania?
- 7
Zamiast garnka rosołu nawarzyłam gar mudżadary, do tego nakulałam 34 mielone więc będzie co jeść przez chwilę #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 0
@maegalcarwen: podasz przepis?
- 3
Prosty przepis na leczo takie gęste pls sznella cukinie mam paprykę pomidory kiełbasę cebulę #leczo #gotujzwykopem
Za prosty szybki przepis dam buzi
Za prosty szybki przepis dam buzi
Placki ziemniaczano-cukiniowe
Dobry sposób na cukinie, szczególnie te duże, a aktualnie mamy sezon, więc grzech nie skorzystać, bo może się już przejadło nieco cukiniowe leczo ;)
z- 35
- #
- #
- #
- #
Macie prosty przepis na #kimchi dla początkującego? #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 1
@dumpmuzgu: ja pierwsze kimchi robiłem z przepisu pierogizkimchi, jedyna rzecz, ktorej nie kupisz w markcie to papryka gochugaru i skrobia ryżowa. Skrobię by można pewnie zamienić ją inną, ale tej papryki to juz nie bardzo. Chyba że byś miał suszone ostre papryczki i moździerz.
Są jeszcE jakieś przepisy na bardziej oszukane kimchi bez fermetacji, ale nie próbowałem.
To z powyższego przepisu smakowało podobnie jak to co jadłem w koreańskiej knajpie.
Są jeszcE jakieś przepisy na bardziej oszukane kimchi bez fermetacji, ale nie próbowałem.
To z powyższego przepisu smakowało podobnie jak to co jadłem w koreańskiej knajpie.
mac666 via Wykop
- 0
@Lokospoko: dwa posty wyżej masz link
Chłop sobie zrobił w piątek pizzę z podstawowych składników, zaczynając od ciasta z mąki. Chłop się dopiero uczy gotować. Nie hejtujcie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#chwalesie #gotujzwykopem
#chwalesie #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 1
@Fox_de_Clermont: brawo Ty!
- 9
Krem z pieczonej dyni i czosnku z grzankami, odrobiną oleju lnianego i tabasco chipolite, które dało fajny kwaśno-pikantno-wędzony kontrapunkcik.
#gotujzwykopem
#gotujzwykopem
- 11
#gotujzwykopem
Nosz kurła mać! Wczoraj o 20 wyłączyłem rosół. Zostawiłem na noc by się ochłodził a rano włożyłem do lodówki. Teraz wyjmuję i już słyszę i widzę charakterystyczne musowanie i czuję smród. Jak to możliwe? Zawsze tak robiłem ¯\(ツ)/¯
Nosz kurła mać! Wczoraj o 20 wyłączyłem rosół. Zostawiłem na noc by się ochłodził a rano włożyłem do lodówki. Teraz wyjmuję i już słyszę i widzę charakterystyczne musowanie i czuję smród. Jak to możliwe? Zawsze tak robiłem ¯\(ツ)/¯
mac666 via Wykop
- 3
@stanley___: przecedzaj zawsze. Przy aktualmych temperaturach proppnuje jednak wychlodzić od razu. Kolejnego dnia zagotuj bulion ponownie i wychlodz to dłużej w lodówce nawet się nie zepsuję.
- 8
mac666 via Wykop
- 0
Moje kulinarne uniwersum przycichło w ostatnich miesiącach, ale to nie oznacza, że nic w tym temacie nie robiłem. Dla wszystkich, którym moje gotowanie przypadło do gustu mam dwie fajne wiadomości.
Już w najbliższą niedzielę o 19:30 będziecie mogli mnie obejrzeć w TVN lub na platformie Max w programie Masterchef. Oczywiście nie mogę Wam spoilować jak mi idzie ani tym bardziej ujawniać szczegółów produkcji telewizyjnej. Ale po każdym odcinku możecie śmiało pytać o przepisy, wykorzystane techniki czy moje osobiste odczucia.
Drugi news, którym jeszcze bardziej się jaram. Będę wydawał własną książkę kucharską! Jest już napisana, wydawca otrzymał draft i właśnie dzisiaj dostałem informację, że jest zainteresowany współpracą. Oczywiście książka wymaga jeszcze dopracowania, złożenia, oprawy, zaplanowania promocji i dogadania wszystkich szczegółów, pewnie przy dobrych wiatrach uda się wydać do końca roku – ale mogę już z dużą dozą pewności powiedzieć, że zostanie wydana.
Możesz jakieś szczegóły co do książki zdradzić?