Wpis z mikrobloga

Dzień dobry Mirko
Moja mamełe sama piecze chleb - zawsze taki sam: na zakwasie, dużo ziaren, w blaszce.
Jakiś czas temu myślała by kupić na promce w Lidlu robot planetarny, bo wszystko sama robi ręcznie.
Chcę kupić jej w prezencie jakiś porządny. Tylko nie mam pojęcia jaki wybrać/na jakie parametry patrzeć. Bo z tego co mi wiadomo to ciasto jest dość gęste/ciężkie i jakikolwiek robot może nie dać rady. A z drugiej strony te roboty za 4k to chyba trochę przeginka?
Może któż z #bojowkapiekarska coś doradzi?

#chleb #chlebdomowy #pieczzwykopem #gotujzwykopem #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@general_row_grotecki: Też piekę chleb własny. I na początku ciasto robiłem ręcznym robotem od Zelmera. Miał jakieś 600-800 W. Dawał radę ale jakoś tak słabo. Kupiłem Kenwood, ale teraz nie powiem jaki model. W każdym razie szukałem takiego co ma hak do ciasta. Mocy to on ma w okolicach 1200-1400. Jak robię chleb to używam 1050 gram mąki oraz 1050 ml wody. Trochę ziaren różnych, z tego wychodzą mi trzy bochenki
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: czy ten chleb jest w większości żytni? Bo jak tak to w zasadzie starczy miska i łyżka, bo nie trzeba wyrabiac. Mimo, ze mam mikser kenwood do takiego chleba go nie używam. Zastanów sie nad tym zakupem, czy matuli bedzie sie chciało mikser wyciągać.
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: tez pieke chleb na zakwasie i korzystam z bosch mum5. Mam go juz ponad 10 lat i trzyma sie bardzo dobrze. Poza tym ma mase dodatkowych przystawek- blender, maszynke do mielenia miesa czy wyciskarke do cytrusow. Polecam goraco
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: mam w domu kichen aid, rodzice mają maxime, uważam że maxima jest o niebo lepsza i mocniejsza, kichen aid ma tą zaletę że można jeszcze do niego przystawki dokupić jak maszynka do mielenia mięsa itp, ale jak bym miał drugi raz kupować to wybrałbym maxime bo w 90% i tak wyrabia ciasto na chleb lub pizze. jak chcesz tanio kichen aid to szukaj na niemieckim ebay, ja swojego kupiłem
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: Rok temu kupiłem KitchenAid za ok 1500 zł na Allegro. Da się taniej na Amazonie.
W parametrach ma mało mocy, ale dzięki konstrukcji dużą wydajność. Robię 1,5 kg gęstego ciasta żytniego z ziarenkami i w ogóle nie czuje obciążenia.
Można do niego dodawać rozne przystawki np. do mielenia mięsa.
Jest ładny i prosty w obsłudze, więc mamie się spodoba.
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: Tak jak pisze @Polina2137 jeśli się szarpniesz na te 2 k na KA to prawdopodobie odziedziczysz go po rodzicach. Co do zależności W/Nm to ciężko powiedzieć bo producenci nie podają takich danych i bezpiecznie jest po prostu kupić coś z mocą >1200W, a dlaczego w KA wystarczy 300W? Bo kosztuje ile kosztuje i ma specjalną przekładnie.
  • Odpowiedz