- 14
Dzisiaj śniadanie na słodko. Pankejki na kefirze z mąki pełnoziarnisty do tego syrop z truskawek i jogurt naturalny. Kefir i jogurt domowej roboty.
No i kawka do tego oczywiście.
#gotujzwykopem #sniadanie
No i kawka do tego oczywiście.
#gotujzwykopem #sniadanie
mac666 via Wykop
- 2
@mac666:
mac666 via Wykop
- 2
@Piks0n: wyszlo z tego 9 dużych plackow
- 400 g kefiru
- 300 g mąki u mnie pszenna pelnoziarnista
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki oleju
Wszystko dobrze wyrobić, konsystencja kwasnej śmietany, rozgrzać patelnię i piec na średniej mocy. Okolo 2 minut na strone. Ja to robiłem bez dodatkowego tluszczu i na małej patelni wchodziła mi niepełna
- 400 g kefiru
- 300 g mąki u mnie pszenna pelnoziarnista
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki oleju
Wszystko dobrze wyrobić, konsystencja kwasnej śmietany, rozgrzać patelnię i piec na średniej mocy. Okolo 2 minut na strone. Ja to robiłem bez dodatkowego tluszczu i na małej patelni wchodziła mi niepełna
mac666 via Wykop
- 1
@Schizotypoidal: chłop sam gotuje, bo lubi
- 11
mac666 via Wykop
- 0
@Kondtrad @Rodriquez:
Dzieki! Kurczak przekrojony w poprzek i rozłożony, pomiziany oliwą, solą pieprzem i czosnkiem w proszku, a po wierzchu posmarowany koncentratem pomidorowym mutti. Po 10 minutach pieczenia posypane mocarello osm Skierniewice startą i kolejne ok 10 minut. Na koniec, po wyjęciu, polałem jakimś sosem z biedronki na bazie octu balsamicznego.
Do ziemniaków dałem kapkę oleju, troche papryki słodkiej i ostrej, kurkumę, pieprz i lubczyk suszony. Solenie po upieczeniu. Piekłem Ok.
Dzieki! Kurczak przekrojony w poprzek i rozłożony, pomiziany oliwą, solą pieprzem i czosnkiem w proszku, a po wierzchu posmarowany koncentratem pomidorowym mutti. Po 10 minutach pieczenia posypane mocarello osm Skierniewice startą i kolejne ok 10 minut. Na koniec, po wyjęciu, polałem jakimś sosem z biedronki na bazie octu balsamicznego.
Do ziemniaków dałem kapkę oleju, troche papryki słodkiej i ostrej, kurkumę, pieprz i lubczyk suszony. Solenie po upieczeniu. Piekłem Ok.
Jak się używa tego płaskiego białego durszlaka? #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 9
@johny-kowalski: jak masz mało to biały, a jak dużo to czerwony, a w święta narodowe koniecznie używać razem.
- 0
Pierwszy raz robię zakwas żytni na żurek, dzisiaj rano pojawił się taki nalot - to pleśń czy oznaki fermentacji mlekowej? #fermentacja #fermentujzwykopem #gotujzwykopem #zakwas
mac666 via Wykop
- 0
@mi96: ile to fermentuje? Smak i zapach zakwasu zmienia się w czasie. Nie pasuje mi w jej przepisach, że fermentuje pod gazą, a nie w zakręconym sloiku co zwiększa ryzyko ewentalnego zakażenia.
Nie wygląda to na pleśń.
Nie wygląda to na pleśń.
mac666 via Wykop
- 0
@mi96: to za krótko wg mnie, szczególnie że jest zima i niższa temperatura fermentacji. Na początku czasem pachnie nieciekawie, bo jeszcze mało jest kwasu mlekowego. Zakręć następnym razem, przyprawy można uprażyć. A zakwas kupny próbowałeś? W sensie czy masz porównanie do tego wylanego?
#jedzenie Ma ktoś sprawdzony przepis na placki tortille l? Robiłem już chyba z 5 z internetow i wszystko #!$%@? w sensie że ciasto jest takie "suche" ze pęka przy zwijaniu xD a chce takie jak ze sklepu podobne #gotujzwykopem #kuchnia #jedzzwykopem
ej jak ludzie nazywali magi zanim powstala firma magi #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 0
@stary_grat: jest jeszcze kocanka włoska o podobnym aromacie do maggi
- 6
[opis odnośnika] https://wykop.pl/wpis/75254785/kiszona-kapusta-z-zeszlego-roku-sie-wyczerpala-to-
Zakiszone i do słoików ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #kiszonki
Zakiszone i do słoików ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #kiszonki
- 45
Biegunka od 16h.
6 stoperanów zjedzone.
Jakieś herbatki i inne cuda wypite
Nic nie działa
6 stoperanów zjedzone.
Jakieś herbatki i inne cuda wypite
Nic nie działa
mac666 via Wykop
- 0
@iquiet: Idz do lekarza. Jeżeli to jelitówka, a nie jakieś zatrucie pokarmowe to dużo pij po prostu, kup orsalit (eektrolity), ewentualnie smekta. Wszystkie stoperany, itp. opóźniają wydalenie patogenów z organizmu. To były zalecenia lakarza. Miałem raz taką biegunkę przez 2-4 dni. NIestety dupa boli po tylu dniach. Jeżeli możesz przeczekać w domu to daruj sobie te blokery sraczki.
- 1
https://www.ikea.com/pl/pl/p/sensuell-patelnia-stal-nierdz-szary-60324544/
Jakie opinie o patelniach z Ikea? Generalnie ja o ich produktach mam takie zdanie, że może szału nie robią ale w tej samej kategorii cenowej często nie idzie znaleźć lepszych rzeczy u konkurencji. Cały czas chodzi mi po głowie kupno takiej patelni bez powłoki, którą ciężko zepsuć i zastanawiam się czy ta z Ikea nie będzie spoko. Nie chce tez przesadzać i dać się zbajerować tymi patelniami za 1k zł xD
Jakie opinie o patelniach z Ikea? Generalnie ja o ich produktach mam takie zdanie, że może szału nie robią ale w tej samej kategorii cenowej często nie idzie znaleźć lepszych rzeczy u konkurencji. Cały czas chodzi mi po głowie kupno takiej patelni bez powłoki, którą ciężko zepsuć i zastanawiam się czy ta z Ikea nie będzie spoko. Nie chce tez przesadzać i dać się zbajerować tymi patelniami za 1k zł xD
mac666 via Wykop
- 0
@Murasame: Ja używam takiej z Ikei i jest całkiem nieźle. W przeciwieństwie do stali węglowej nie trzeba się przejmować przy kwaśnych potrawach. Jak chcesz fajnie rumienić mięso i np. na bazie tego robić sos taka pateknia to super opcja. Trzeba się nauczyć z niej korzystać, tak jak piszą powyżej.
- 1
Czy to prawda że miód się nie zepsuje za mojego życia? To znaczy że mogę wrzucić je na półkę i zjeść za 20 lat? #jedzenie #gotujzwykopem w takim razie dlaczego pszczelarz na słoiku dał datę ważności 3 lata
mac666 via Wykop
- 0
@Knamga: mi się kiedyś zdarzyło, że miód rzepakowy zafermentował jak było za ciepło, no ale to dodatkowo go zakonserwowało alkohole, a nie zepsuło xD Pytałem się pszczelarza ocb i stwierdził, że może się tak zdarzyć jak będzie za dużo wody w miodzie, ale nie znam się. To był amatorski sędziwy pszczelarz i może mu coś nie pykło. A i jeszcze kiedyś jakieś cudo typu miód z truskawkami też zafermentowało i wyszo
Farszu do pierogów już narobiłem, to teraz trzeba się siłować z 2kg mąki, żeby ciasto wyrobić (ʘ‿ʘ)
#gotujzwykopem #gotowanie #pierogi
#gotujzwykopem #gotowanie #pierogi
mac666 via Wykop
- 0
@hniedziela546: takich jeszcze nie jadłem. Gotujesz to razem do rozgotowania (groch i soczewica)? Czy jak?
mac666 via Wykop
- 0
@hniedziela546: z przypraw to Sól i pieprz tylko?
- 1
Owsianka to nadjedzenie - zdrowe i proste w przygotowaniu! Na ciepło i na zimno. Możesz wrzucić wszystko, co masz pod ręką i wiesz, że i tak będzie pyszne!
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
- 34
Postanowiłem pewnego dnia podgrzać w mikrofali na kolację jajko, obrane i z lodówki.
Rezultat mnie zaskoczył, bo już wcześniej zdarzało mi się to robić ze skutkiem pozytywnym, ale niestety nie tym razem. Chyba po niespełna 10 podgrzewania jajko eksplodowało, aż się drzwiczki otworzyły z hukiem.
Także nie dane mi było zjeść jajko tamtego dnia, ale na szczescie najadlem się strachu, więc wyszło na jedno.
#gotujzwykopem #przegryw
Rezultat mnie zaskoczył, bo już wcześniej zdarzało mi się to robić ze skutkiem pozytywnym, ale niestety nie tym razem. Chyba po niespełna 10 podgrzewania jajko eksplodowało, aż się drzwiczki otworzyły z hukiem.
Także nie dane mi było zjeść jajko tamtego dnia, ale na szczescie najadlem się strachu, więc wyszło na jedno.
#gotujzwykopem #przegryw
mac666 via Wykop
- 1
@ikimrdbeietocytynal: to prawda. Właśnie zastanawiałem się czemu tak się stało.
Jeszcze dzień wcześniej umyłem mikrofalówkę...
Jeszcze dzień wcześniej umyłem mikrofalówkę...
#gotujzwykopem
Pierś kurczaka, cebula, tarta marchewka, sporo świeżego czosnku, fasola, pomidory, papryka słodka, ostra, pieprz, suszona pietruszka.
Całkiem smaczne. Do tego surówka z porem lub jakiś cooleslaw fajnie pasuje.
Pierś kurczaka, cebula, tarta marchewka, sporo świeżego czosnku, fasola, pomidory, papryka słodka, ostra, pieprz, suszona pietruszka.
Całkiem smaczne. Do tego surówka z porem lub jakiś cooleslaw fajnie pasuje.
mac666 via Wykop
- 0
@stanley___: fajne, sporo białeczka w sosie. Pomidory z puszki dawałeś?
Idąc tropem wpisu @cirilla1989 https://wykop.pl/wpis/75090455/kujawska-buraczkowa-z-pyrkami-z-cebula-moze-ktos-z
zapraszam do podzielenia się przepisami na potrawy, jakie lubimy, lubiliśmy i są jednocześnie naszymi regionalnymi lub wyniesionymi z domu.
Czasami brakuje pomysłu na to, co zrobić do jedzenia, a z tej ściągawki będzie można skorzystać zawsze, poznając jednocześnie różne regionalne mirkosmaki.
Zacznę od siebie i tego, co często było na stole, gdyż wszystkim smakowało.
Babka ziemniaczana zwana tarciuchem.
Ziemniaki utarte na drobnych oczkach jak na placki, do
zapraszam do podzielenia się przepisami na potrawy, jakie lubimy, lubiliśmy i są jednocześnie naszymi regionalnymi lub wyniesionymi z domu.
Czasami brakuje pomysłu na to, co zrobić do jedzenia, a z tej ściągawki będzie można skorzystać zawsze, poznając jednocześnie różne regionalne mirkosmaki.
Zacznę od siebie i tego, co często było na stole, gdyż wszystkim smakowało.
Babka ziemniaczana zwana tarciuchem.
Ziemniaki utarte na drobnych oczkach jak na placki, do
mac666 via Wykop
- 1
@powsinogaszszlaja:
- makaron z twarogiem i cebulką smażoną i/lub skawrkami, szybkie i proste
- gołabki z nadzieniem ziemniaczanym (tarte i gotowane) z omastą oczywiście.
Najlepsze jednak odgrzewane na patelni i podlane śmietaną.
Niestety jak to z gołabkami nie jest to szybką sprawa.
- makaron z twarogiem i cebulką smażoną i/lub skawrkami, szybkie i proste
- gołabki z nadzieniem ziemniaczanym (tarte i gotowane) z omastą oczywiście.
Najlepsze jednak odgrzewane na patelni i podlane śmietaną.
Niestety jak to z gołabkami nie jest to szybką sprawa.
mac666 via Wykop
- 0
@powsinogaszszlaja: gotuje się je w garnku. Farsz coś jak na placki ziemniaczane, tyłki dodaje się ugotowanych żeby byl bardziej zwarty. Proporcji nie podam bo nigdy w sumie sam nie robiłem jeszcze.
mac666 via Wykop
- 0
@maegalcarwen: to będzie kuchnia kresowa. Ja to znam z domu, a z tamtych stron nie jestem. Dziadkowie z pod Lwowa pochodzili.
- 6
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie #chwalesie