Wynik badań kukurydzy z Ukrainy na mykotoksyny. Polscy rolnicy alarmują
Zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego kwestionuje opinie ministra rolnictwa: "nieprawdą jest, że kukurydza pochodząca z Ukrainy jest wolna od mikotoksyn".
z- 5
- #
- #
- #
Zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego kwestionuje opinie ministra rolnictwa: "nieprawdą jest, że kukurydza pochodząca z Ukrainy jest wolna od mikotoksyn".
zZmniejszenie zużycia antybiotyków w hodowli jest możliwe. W ciągu ostatnich 10 lat zanotowano zmniejszenie stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt prawie o połowę. W aspekcie tym ważny jest także dobrostan zwierząt, który przekłada się na zmniejszenie zużycia antybiotyków.
zPomimo spadków cen nośników energii, koszty żywienia bydła nie maleją. Ponadto spadki cen skupu mleka spowodowały, że w wielu gospodarstwach koszty produkcji są obecnie wyższe od osiąganych dochodów. Szans na poprawę Ziaja upatruje dopiero jesienią.
zPrzedstawiciele zrzeszenia #HodowcyRazem odnoszą się krytycznie do postulowanego przez inicjatywę C40 ograniczenia spożycia mięsa i nabiału. O ryzykach związanych z taką zmianą diety coraz głośniej mówią bowiem naukowcy.
zNiewłaściwie przeprowadzony odchów generuje duży odsetek upadków piskląt, warto zatem wiedzieć jakie warunki należy spełnić, aby odchów zakończył się powodzeniem.
zW sprawie szantażu wobec Mlekovity doszło do kolejnego nieoczekiwanego zwrotu. Mleczarnia doszła do porozumienia z jednym z oskarżonych - Pawłem Miterem. Obie strony zawarły ugodę, z której wynika, że wyjaśniły już sobie wzajemne pretensje.
zJak powstaje biały ser, jakie ma właściwości zdrowotne oraz dlaczego warto wprowadzić go swojej codziennej diety?
zWiele się mówi o zrównoważonej produkcji, jednak co dokładnie kryje się pod tym terminem? Jakie są plany KE w zakresie równoważenia europejskiej produkcji? Co proponuje w tej kwestii Copa-Cogeca?
zZrównoważone rolnictwo, w tym mleczarstwo to dziś jeden z kluczowych kierunków w jakim powinna podążać branża mleczarska, aby utrzymać naszą globalną konkurencyjność, jak stwierdza Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
zInspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników).
zOcena rentowności naszej produkcji stoi obecnie pod dużym znakiem zapytania, jak stwierdził Jakub Napierała, hodowca z Wielkopolski, dodając, że niektórzy zarzucają hodowcom, że żądają zbyt wysokiej ceny, jednak może się okazać, że nawet przy takich stawkach hodowcy pozostaną na min
zJak w ocenie sztucznej inteligencji należy promować mięso? Jakie działania powinny zostać podjęte przez branżę mięsną? UPEMI postanowiła zdobyć odpowiedzi na te pytania od ChatGPT.
zNie każda rasa kur sprawdzi się w chowie przyzagrodowym. Warto zatem przyjrzeć się genetykom, które pozwolą nam odnieść sukces w hodowli.
zGłówny Inspektorat Weterynarii naniósł na mapę dwa nowe ogniska grypy ptaków. W tym miesiącu stwierdzono już piętnaście ognisk HPAI na terenie Polski.
zMożna przyjąć, że 1 kg plonów w produkcji roślinnej wiąże się z wytworzeniem od 3 do 5 kg niejadalnej biomasy, którą można wykorzystać do produkcji biogazu albo jako paszę dla zwierząt. Jednak pozostałości z produkcji biogazu nie są przeznaczone do konsumpcji, a z produkcji zwierzęcej mamy żywność.
zPodkoniec grudnia 2022 r. Porsche, Siemens i chilijska firma Highly Innovative Fuels (HIF) rozpoczęli przemysłową produkcję eFuels. Czy paliwo syntetyczne to wymysł naszych czasów? I czy elektropaliwo jest jedyną szansą klasycznych silników na przetrwanie?
zParlament Europejski wydał w walentynki wyrok na samochody z silnikami spalinowymi – w Unii Europejskiej od 2035 r. nie zarejestrujemy już pojazdu z silnikiem na benzynę i olej napędowy. A co z ciągnikami rolniczymi i innymi maszynami samojezdnymi?
zNaukowcy z Wielkiej Brytanii wskazują, że poziom emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę spożywczą może być niewłaściwie obliczany. Zgodnie z wynikami ich badań wpływ branży mięsnej i mleczarskiej na emisję gazów cieplarnianych może być o niemal połowę niższy.
zMocy w ciągniku nigdy dosyć, więc bywa, że ją mniej lub bardziej podkręcamy. A co jeśli potrzebujemy większego ciągnika? Dosłownie większego.
zWykop.pl