Tryggvason via Zakop
Tryggvason via Zakop
- 0
Tryggvason via Zakop
- 4
Tryggvason via Zakop
- 2
Tryggvason via Zakop
- 1
Tryggvason via Zakop
- 0
Tryggvason via Zakop
- 0
@Tryggvason: @Miorz: Tak ma Polskie korzenie ale obywatwelstwo USA
Tryggvason via Zakop
- 1
Tryggvason via Zakop
- 0
- 1
@Tryggvason: sobą
Tryggvason via Zakop
- 35
Bagietki pszenne na zaczynie poolish
Ktoś chętny ? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ostatnio coraz częściej stosuje poolish do pieczywa i świetnie się sprawdza. Następnym razem robię przymiarkę do bagietek na zakwasie.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski #mirkoprzepisypl
Ktoś chętny ? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ostatnio coraz częściej stosuje poolish do pieczywa i świetnie się sprawdza. Następnym razem robię przymiarkę do bagietek na zakwasie.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski #mirkoprzepisypl
Tryggvason via Zakop
- 4
SKŁADNIKI :
Zaczyn poolish :
- 300 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki drożdży instant (około 0,5 g) lub 2g świeżych
Ciasto właściwe :
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- cały zaczyn poolish
- łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 15 g świeżych
- 20 g soli
WYKONANIE:
12-16 h przed ostatecznym mieszaniem ciasta przyrządzamy zaczyn poolish (czyli najlepiej wieczorem w przededniu wypieku). W
Zaczyn poolish :
- 300 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki drożdży instant (około 0,5 g) lub 2g świeżych
Ciasto właściwe :
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- cały zaczyn poolish
- łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 15 g świeżych
- 20 g soli
WYKONANIE:
12-16 h przed ostatecznym mieszaniem ciasta przyrządzamy zaczyn poolish (czyli najlepiej wieczorem w przededniu wypieku). W
Spróbuję, dzięki za przepis.
@Tryggvason
@Tryggvason
Tryggvason via Zakop
- 9
Dostałem próbkę El Pajaro Despalada BIO więc dziś wjeżdża do testowania ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jak na yerbę z Paragwaju przystało smak ma intensywny, goryczkowaty i wyraźnie wyczuwalny bukiet wywaru z petów. Sam susz ładny, z niewielką ilością pyłu. Właściwości pobudzające dość silne, gdyż po pierwszym zalaniu dostałem niedługo kopa, który utrzymywał się wystarczająco długo.
Myślę, że przy następnym zamówieniu wezmę większą paczuszkę.
Miłego siorbania, pozdrawiam cieplutko (
Jak na yerbę z Paragwaju przystało smak ma intensywny, goryczkowaty i wyraźnie wyczuwalny bukiet wywaru z petów. Sam susz ładny, z niewielką ilością pyłu. Właściwości pobudzające dość silne, gdyż po pierwszym zalaniu dostałem niedługo kopa, który utrzymywał się wystarczająco długo.
Myślę, że przy następnym zamówieniu wezmę większą paczuszkę.
Miłego siorbania, pozdrawiam cieplutko (
Tryggvason via Zakop
- 163
Japońskie bułeczki na zaczynie tanzhong (ʘ‿ʘ)
To moje nowe odkrycie i jestem zachwycony efektem. Dzięki metodzie tanzhong pieczywo jest niezwykle puszyste, sprężyste i dłużej zachowuje świeżość. Zastosowane tutaj zaparzanie mąki jest i znane w naszym piekarnictwie lecz nieco zapomniane na rzecz sztucznych wspomagaczy.
Jeśli macie ochotę na takie bułeczki to komentarzu podaje przepis.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski
To moje nowe odkrycie i jestem zachwycony efektem. Dzięki metodzie tanzhong pieczywo jest niezwykle puszyste, sprężyste i dłużej zachowuje świeżość. Zastosowane tutaj zaparzanie mąki jest i znane w naszym piekarnictwie lecz nieco zapomniane na rzecz sztucznych wspomagaczy.
Jeśli macie ochotę na takie bułeczki to komentarzu podaje przepis.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski
- konto usunięte
- Fevx
- m4rtinus
- kotbehemoth
- konto usunięte
- +158 innych
Tryggvason via Zakop
- 31
SKŁADNIKI :
na zaczyn tanzhong :
- 125 ml wody
- 30 g mąki
na ciasto :
- cały tanzhong
- 125 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 18 g świeżych
- 30 g miękkiego masła
WYKONANIE :
Zaczynamy od zrobienia zaczynu tanzhong. W małym garnuszku mieszamy dokładnie mąkę z wodą powoli podgrzewając ją,
na zaczyn tanzhong :
- 125 ml wody
- 30 g mąki
na ciasto :
- cały tanzhong
- 125 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 18 g świeżych
- 30 g miękkiego masła
WYKONANIE :
Zaczynamy od zrobienia zaczynu tanzhong. W małym garnuszku mieszamy dokładnie mąkę z wodą powoli podgrzewając ją,
- dyniel
- E160c
- anonim1133
- Klauzula_wykonalnosci
- aragon90
- +26 innych
- 2
@Tryggvason: Dziękuję. I polecam przepis
Tryggvason via Zakop
- 13
Ostatni raz zamówiłem cokolwiek z yerbamarket (╯°□°)╯︵ ┻━┻
Nie dość, że czekałem 2 tygodnie to nie przyszło do końca to co chciałem.
Zamiast Amandy Despalada - przyszła Elaborada,
Zamiast Pajarito premium despalada - przyszła jakaś wersja light,
No i zamiast Cruz de Malta 0,5 kg przysłali 1kg (no tutaj nie mogę narzekać ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Nie chce
Nie dość, że czekałem 2 tygodnie to nie przyszło do końca to co chciałem.
Zamiast Amandy Despalada - przyszła Elaborada,
Zamiast Pajarito premium despalada - przyszła jakaś wersja light,
No i zamiast Cruz de Malta 0,5 kg przysłali 1kg (no tutaj nie mogę narzekać ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Nie chce
@Tryggvason: i cyk zapamiętuję kolejny sklep w którym nie kupować. Zapraszam też później do otwarcia jakiejś i opis pod #1000zalanyerby
@Tryggvason: @TomgTp: też ostatnio u nich zamawiałem to #!$%@? wkręcają że wysłali (dają fejkowy kod do paczkomatu, który na zawsze będzie miał status "do nadania") a po dwóch tygodniach dają normalny który po 1 dniu ma status wysłany żeby allegro sie nie #!$%@?ło za długie wysyłanie. Polecam wstawiać negatywne komentarze to stracą smarta.
Tryggvason via Zakop
- 95
Popełniłem takie oto bajgle na śniadanie (。◕‿‿◕。)
Świetnie smakują na słodko jak i na słono. Przyrządziłem do nich pastę z mascarpone i daktyli.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski
Świetnie smakują na słodko jak i na słono. Przyrządziłem do nich pastę z mascarpone i daktyli.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski
- TrollingMasterNinja
- AdiBdg
- noorey
- ankast3
- konto usunięte
- +90 innych
Tryggvason via Zakop
- 12
Składniki :
500 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie :
Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiany ciasto do uzyskania elastycznej struktury (z drożdży świeżych najpierw robimy rozczyn). Formujemy kulę z ciasta, przekładamy do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę (polecam też fermentację nocną w lodówce). Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy
500 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie :
Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiany ciasto do uzyskania elastycznej struktury (z drożdży świeżych najpierw robimy rozczyn). Formujemy kulę z ciasta, przekładamy do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę (polecam też fermentację nocną w lodówce). Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy
@Tryggvason: jak się podzieli wszystko na pół to wychodzi całkiem spoko spód do pizzy ok. 35 cm xD
Tryggvason via Zakop
- 0
@Tryggvason: Silvercrest z lidla. Cena około 120 zł, podwójny zgrzew.
@Jontek6:
Można używać noży z Lidla, można też kupić zwillinga.
Można smażyć na patelni tefala, a można kupić Lecreuset lub Demeyere.
Tanie sprzęty na krótką metę spełniają swoją funkcję, jednak do intensywnego użytkowania się nie nadają
@Tryggvason jeśli planujesz używać więcej, warto kupić coś lepszego, to nawet nie musi być topowa marka, ale takie np Caso też daje radę
Można używać noży z Lidla, można też kupić zwillinga.
Można smażyć na patelni tefala, a można kupić Lecreuset lub Demeyere.
Tanie sprzęty na krótką metę spełniają swoją funkcję, jednak do intensywnego użytkowania się nie nadają
@Tryggvason jeśli planujesz używać więcej, warto kupić coś lepszego, to nawet nie musi być topowa marka, ale takie np Caso też daje radę
Tryggvason via Zakop
- 2
Szanowni yerbiarze, własnej kończą mi się próbki i będę zamawiał już jakieś większe paczki yerby. Chciałbym żebyście polecili mi:
1. jakieś klasyki (mocne), ale żeby za bardzo nie dawały petami
2. dobre smakowe yerby, tylko bez chemicznego posmaku
Thank you from the mountains ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#yerbamate #yerbamatewykopclub
1. jakieś klasyki (mocne), ale żeby za bardzo nie dawały petami
2. dobre smakowe yerby, tylko bez chemicznego posmaku
Thank you from the mountains ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#yerbamate #yerbamatewykopclub
@Tryggvason: 1. jakieś klasyki (mocne), ale żeby za bardzo nie dawały petami:
Dobre Argentynki w wersji despalada, np.
- Taragui sin palo
- Aguantadora despalada
- Rosamonte despalada
Urugwaj, jeżeli może być pylasty:
- Canarias (pylasta)
- Sara Tradicional (pylasta)
2. dobre smakowe yerby, tylko bez chemicznego posmaku
Pipore naranja (tylko naturalny aromat), Sinceridad (sztuczny aromat, ale nie pachną chemią, smaczne), Campesino Katuava żeńszeń jest extra, Valerio Terete Mate Fresh extra;
Dobre Argentynki w wersji despalada, np.
- Taragui sin palo
- Aguantadora despalada
- Rosamonte despalada
Urugwaj, jeżeli może być pylasty:
- Canarias (pylasta)
- Sara Tradicional (pylasta)
2. dobre smakowe yerby, tylko bez chemicznego posmaku
Pipore naranja (tylko naturalny aromat), Sinceridad (sztuczny aromat, ale nie pachną chemią, smaczne), Campesino Katuava żeńszeń jest extra, Valerio Terete Mate Fresh extra;
@Tryggvason: 1. Aguantadora, jak chcesz wiekszego kopa to ostatnio pojawila sie Aguantadora Energia, podobno ma wiecej kofeiny niz zwykla
2. Sinceridad Naranja, Laranjeiras limonkowy, oprocz tego Mate Green chyba sa bez aromatow albo z naturalnymi aromatami, wiec moze nie beda smakowac chemia
2. Sinceridad Naranja, Laranjeiras limonkowy, oprocz tego Mate Green chyba sa bez aromatow albo z naturalnymi aromatami, wiec moze nie beda smakowac chemia
Tryggvason via Zakop
- 4
Ależ się wczoraj wkurzyłem (╯°□°)╯︵ ┻━┻
Zamówiłem jakiś czas temu kamień szamotowy do pizzy za ponad 100 cebulionów, obchodziłem się z nim jak z jajkiem a i tak dziad pękł na pół..
Do tego na szamocie przypalonych resztek po sosie, czy serze nie idzie do końca doczyścić przez co podczas kolejnych wypieków dymi się niemiłosiernie.
Kupiłem zatem na próbę płytę granitową w castoramie
Zamówiłem jakiś czas temu kamień szamotowy do pizzy za ponad 100 cebulionów, obchodziłem się z nim jak z jajkiem a i tak dziad pękł na pół..
Do tego na szamocie przypalonych resztek po sosie, czy serze nie idzie do końca doczyścić przez co podczas kolejnych wypieków dymi się niemiłosiernie.
Kupiłem zatem na próbę płytę granitową w castoramie
@Tryggvason: bo na kamień kładziesz papier do pieczenia żeby się nie brudził
Tryggvason via Zakop
- 3
@elf_pszeniczny: wtedy kamień nie spełni do końca swojej funkcji, bo porowata struktura szamotu wchłania wilgoć z ciasta, co przez papier jest utrudnione.
Tryggvason via Zakop
- 264
Szarlotka na kruchym cieście z bezą (。◕‿‿◕。)
Już długo za mną chodziła wiec postanowiłem ją popełnić na weekend ( ͡° ͜ʖ ͡°). Przepis w komentarzu.
#pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #foodporn #szarlotka #mirkoprzepisypl #kuchcikmorski
Już długo za mną chodziła wiec postanowiłem ją popełnić na weekend ( ͡° ͜ʖ ͡°). Przepis w komentarzu.
#pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #foodporn #szarlotka #mirkoprzepisypl #kuchcikmorski
- dzieju41
- Natu
- Sauerrahmhering
- senkju
- Pani_Asia
- +259 innych
Tryggvason via Zakop
- 13
Składniki (na standardową tortownicę):
CIASTO:
- 420g mąki pszennej
- 250g masła schłodzonego
- 5 żółtek
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ:
- 2 kg jabłek (najlepiej antonówki lub szara reneta)
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku ( w zależności od jabłek jakich użyjemy musimy sami skorygować smak cukrem i sokiem z cytryny)
- 2 łyżki stołowe cynamonu, łyżeczka kardamonu, łyżeczka imbiru
-
CIASTO:
- 420g mąki pszennej
- 250g masła schłodzonego
- 5 żółtek
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ:
- 2 kg jabłek (najlepiej antonówki lub szara reneta)
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku ( w zależności od jabłek jakich użyjemy musimy sami skorygować smak cukrem i sokiem z cytryny)
- 2 łyżki stołowe cynamonu, łyżeczka kardamonu, łyżeczka imbiru
-
- senkju
- rebelyell
- Qba_89
- Scorpjon
- konto usunięte
- +8 innych
Tryggvason via Zakop
- 22
Z pozostałej masy biaukowej (hehe) zrobiłem małe bezy
- Pani_Asia
- reggio
- dekonfitura
- konto usunięte
- kotol
- +17 innych
Tryggvason via Zakop
- 70
Czołem Mirasy !
Chciałbym zachęcić was dziś do przyrządzenia własnych Chlebków PITA (ʘ‿ʘ)
To greckie pieczywo jest bardzo proste w wykonaniu i jak zrobicie je choć raz w domu - już nigdy nie wrócicie to sklepowych .
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #mirkoprzepisypl #kuchcikmorski - zachęcam do obserwowania
Chciałbym zachęcić was dziś do przyrządzenia własnych Chlebków PITA (ʘ‿ʘ)
To greckie pieczywo jest bardzo proste w wykonaniu i jak zrobicie je choć raz w domu - już nigdy nie wrócicie to sklepowych .
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #mirkoprzepisypl #kuchcikmorski - zachęcam do obserwowania
- cruc
- Sekundynian
- ankast3
- esquina
- siema13
- +65 innych
Tryggvason via Zakop
- 8
Składniki na 6 placków :
- 400g mąki pszennej (jeśli chcemy wzbogacić swoje pity możemy zastąpić część mąki jasnej, pszenną razową)
- 250ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 20g drożdży świeżych
- łyżeczka soli kuchennej
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
Wykonanie :
Suche składniki łączymy razem (ze świeżych drożdży robimy najpierw rozczyn), wlewamy wodę i wyrabiany ciasto. Po wyraźnym połączeniu składników dodajemy oliwę i wyrabiany dalej do uzyskania
- 400g mąki pszennej (jeśli chcemy wzbogacić swoje pity możemy zastąpić część mąki jasnej, pszenną razową)
- 250ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant lub 20g drożdży świeżych
- łyżeczka soli kuchennej
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
Wykonanie :
Suche składniki łączymy razem (ze świeżych drożdży robimy najpierw rozczyn), wlewamy wodę i wyrabiany ciasto. Po wyraźnym połączeniu składników dodajemy oliwę i wyrabiany dalej do uzyskania
- cruc
- ankast3
- Hokan
- konto usunięte
- Ignorancja
- +3 innych
@Tryggvason: Polecam trochę zmodyfikować przepis i zamienić wodę na mleko i jogurt. Wychodzą jeszcze delikatniejsze. Ja korzystam z takich proporcji:
- 3 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu placków
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 150 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
Wyrabianie, wyrastanie, formowanie takie samo jak u ciebie, piekę krócej, do 6
- 3 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu placków
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 150 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
Wyrabianie, wyrastanie, formowanie takie samo jak u ciebie, piekę krócej, do 6
- Tryggvason
- Reyqqp
- dymowsky
- konto usunięte
- niggerinthebox
- +2 innych
Tryggvason via Zakop
- 21
Chleb pszenny na zakwasie pszennym z siemieniem lnianym (ʘ‿ʘ)
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chleb
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chleb
- kamisan
- Anomalocaris
- matra
- DRichmond
- skotfild
- +16 innych
- Zachodni wiatr spienione goni fale..
Dzięki zastosowaniu tego zaczynu i zimnej fermentacji udało się wyciągnąć z ciasta lepszy aromat, finalnie większą porowatość i sprężystość gotowego pieczywa. Myślę, że z tego przepisu będę korzystał najczęściej.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski #mirkoprzepisypl
SKŁADNIKI:
1. Pâte fermentée
- 450g mąki pszennej
- 7g soli
- 245ml wody
- 5g świeżych drożdży (lub niecałe 2 g drożdży instant)
2. Ciasto właściwe
- 500g mąki pszennej
- 10g soli
- 300ml wody
- 10g świeżych drożdży (4g instant)
WYKONANIE:
Łączymy wszystkie składniki z pâte fermentée, wyrabiany ciasto do połączenia składników i