Wpis z mikrobloga

Japońskie bułeczki na zaczynie tanzhong (ʘʘ)

To moje nowe odkrycie i jestem zachwycony efektem. Dzięki metodzie tanzhong pieczywo jest niezwykle puszyste, sprężyste i dłużej zachowuje świeżość. Zastosowane tutaj zaparzanie mąki jest i znane w naszym piekarnictwie lecz nieco zapomniane na rzecz sztucznych wspomagaczy.

Jeśli macie ochotę na takie bułeczki to komentarzu podaje przepis.

#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem #jedzzwykopem #kuchcikmorski
Tryggvason - Japońskie bułeczki na zaczynie tanzhong (ʘ‿ʘ)


To moje nowe odkrycie i ...

źródło: comment_RLmFMDLRxywwG0eEGfPgex2cuycR22Tv.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • 0
@Fevx: Myślę, że z samej żytniej nie uformujesz bułeczek bo ciasto będzie zbyt luźne, ale z orkiszową i dodatkiem żytniej możesz próbować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tryggvason: ok, to spróbuję orkiszową. Różowa nie może pszennej a ja się dowiedziałem ostatnio, że chyba też nie mogę, więc im mniej pszennej tym lepiej. Ale i tak na tyle są fajne, że raz zrobię pszenne, trudno :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Tryggvason: ja to ujdzie, ale różowa nie może glutenowe. W sensie nie może zwykłej mąki pszennej ale orkiszowa już tak.
  • Odpowiedz
  • 0
@lakus93: nie powinien się zagotowywać. Chodzi o to by doprowadzić zawiesinę do temp koło 70 stopni, ponieważ wtedy kleikuje skrobia. Jak zacznie gęstnieć i robić się konsystencja budyniu to odstawiasz do ostygnięcia.
  • Odpowiedz