Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko211
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin

644

Jak zrobić idealnego steka - Gordon Ramsay [eng]

Próbowałem i wychodzi super, spróbujcie. Gordon komentuje po angielsku, ale łatwo pokazuje i wiadomo o co chodzi.

okniarz
okniarz
okniarz
z
youtube.com
dodany: 11.01.2016, 13:35:59
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    steak
  • #
    stek
  • #
    wolowina
  • #
    kuchnia
  • #
    bekazwegetarian
  • 237
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Treści powiązane (5)

sprawdźcie ten przepis
boniedydy
z youtube.com
  • 66
Sous vide steak
witkos
z youtube.com
  • 6

Komentarze (237)

najlepsze

dramatdramatyczny
dramatdramatyczny
11.01.2016, 15:39:11
  • 157
pewnie s--------l z rare bo nie pokazali jak wyglada po przekrojeniu xD
dosc szybko nawet zrobil. myslalem, ze bedie sie p-------l z tym tak samo jak z jajecznica.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

trzeci
trzeci
11.01.2016, 21:41:56
  • 1
@antenzo: #nowywykop2016 #tesameproblemy xD
trzeci - @antenzo: #nowywykop2016 #tesameproblemy xD

źródło: comment_4rKWmLxodMctWdX42Lv7Er1UqlFAYSKI.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
babejsza
babejsza
12.01.2016, 10:35:22
  • 2
@majorponury: ta według Ciebie "krwista surowizna" to nie rare tylko blue. Rare jest o stopień wyżej.

A jak masz jeść cokolwiek powyżej medium to chyba szkoda kasy na dobrego steka.
babejsza - @majorponury: ta według Ciebie "krwista surowizna" to nie rare tylko blue....

źródło: comment_X1hl1PZljQPbmkr1ptPXUCtJnu87DJai.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
k.....i
k.....i
konto usunięte 11.01.2016, 15:08:11
  • 155
Podstawą dobrego steka jest dobrej jakości mięso. Mięso ze źle karmionego zwierzęcia, nie mówiąc już o złej rasie, spowodują, że za żadne skarby nam to nie wyjdzie. Za to dobrego mięsa praktycznie nie da się s--------ć (no, chyba, że zrobimy je na well done ;) )
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

mario1979
mario1979
11.01.2016, 22:38:54 via Android
  • 39
@kosi_mazaki: Ja kupiłem steki w Lidlu i wyszło mi coś takiego...był pyszny!
mario1979 - @kosi_mazaki: Ja kupiłem steki w Lidlu i wyszło mi coś takiego...był pysz...

źródło: comment_k0N7ACVRfoZPU9QDs8YhoAOvcuYOW8Cn.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
c.....5
c.....5
konto usunięte 11.01.2016, 23:32:02 via Android
  • 18
@Jin: zdecydowanie polecam rib eye(antrykot). Najlepszy, bo poprzerastany delikatnym tłuszczem, ale tylko dojrzewajacy i z ras mięsnych np. Aberdeen Angus. Limousine o Wagyu nie wspomnę.
c.....5 - @Jin: zdecydowanie polecam rib eye(antrykot). Najlepszy, bo poprzerastany d...

źródło: comment_oqRJaP3RAg4fMTjjfXMTrjPvmazvdG6m.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Koller
Koller
11.01.2016, 21:24:40
  • 126
Koller

źródło: comment_FGOpcSoexSO9yFUM5gNXIBby5uHUOzc3.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

stasioto
stasioto
11.01.2016, 21:38:10 via Android
  • 103
@jackieboy: Tak sprawdzasz jak wysmarzony jest stek, porównujesz twardość steka z twardością mięśnia dłoni , im dalszego dotykasz palca tym bardziej mięsień się napina odpowiada to poziomom wysmarzenia steka.
  • Odpowiedz
nikitaska
nikitaska
11.01.2016, 21:48:19 via Android
  • 6
@Koller: swietne to jest. dzieki
  • Odpowiedz
dkamil
dkamil
dkamil
11.01.2016, 23:13:35
  • 37
Poświęciłem bardzo dużo czasu i polskich złotych na smażenie steków z naszej polskiej taniej wołowiny. Wysmażyłem dziesiątki kilogramów, kilka rad dla Was abyście nie musieli marnować tyle mięsa i pieniędzy.

W moim mieście, w marketach i dyskontach dominuje wołowina od Sokołowa. Jest tania, ponoć sezonowana, pachnie mlekiem a tłuszcz ma żółty, pewnie od żarcia trawy. Jednym zdaniem, na steki badziew. Mimo wszystko i z takiego mięsa można zrobić poprawny, soczysty i przede wszystkim
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Malthan
Malthan
12.01.2016, 01:22:18
  • 0
@dkamil: http://www.seriouseats.com/2013/06/the-food-lab-7-old-wives-tales-about-cooking-steak.html - doczytaj sobie, dlaczego ogrzewanie mięsa w temperaturze pokojowej to ściema i co lepiej robić zamiast tego ;)
  • Odpowiedz
dkamil
dkamil
dkamil
12.01.2016, 10:00:25
  • 1
@fenomenalnie_miotam: Przed doprawieniem, bardzo starannie osuszam stek papierem kuchennym. Używam soli na kilka chwil przed smażeniem. Na pytanie jakiej soli używać najlepiej, nie znam odpowiedzi. Zauważyłem, że soli morskiej trzeba sypać więcej niżeli kamiennej. Sam kupuję morską, gruboziarnistą bez żadnych niepotrzebnych pierwiastków w składzie i miele w młynku na średniej wielkości płatki. Pieprzu używam po wysmażeniu, ale wszystkie kombinacje pieprzenia są dobre pod warunkiem, że jest obok niego tłuszcz, bo
  • Odpowiedz
e.....o
e.....o
konto usunięte 11.01.2016, 17:41:41
  • 23
Wolę jednak jego naleśniki
https://www.youtube.com/watch?v=qyL_cYxV6QA
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

Lacik
Lacik
11.01.2016, 20:38:52
  • 1
@edo: musiałem oglądać dwa razy :D
  • Odpowiedz
boniedydy
boniedydy
boniedydy
11.01.2016, 21:40:37
  • 10
@plonace_kalosze: serio nie załapałeś że to #manipulacja ? :)
  • Odpowiedz
CwanyWacek
CwanyWacek
11.01.2016, 23:02:34
  • 9
A ja się pytam, gdzie jajko i bułka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

loculi
loculi
11.01.2016, 23:24:43 via Android
  • 0
@CwanyWacek: A ja się pytam, po co ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
CwanyWacek
CwanyWacek
12.01.2016, 00:13:58
  • 9
@loculi: Jak to po co? kotlet zawsze musi być panierowany. Co ty, nigdy nie miałeś na obiad w niedzielę rosołu z kluskami? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Xava
Xava
11.01.2016, 18:54:52
  • 9
I wołowinka 100zł/kg ;)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

leonan
leonan
leonan
11.01.2016, 21:34:32
  • 5
@Xava: Dobra niestety kosztuje, ale z drugiej strony nie robisz steka 1kg :)
  • Odpowiedz
Xava
Xava
11.01.2016, 22:47:48
  • 2
@leonan: @rzep: Eh Szkoda że te krowy nie są u nas tak popularne, mogły by być nawet 2x tańsze gdybyśmy jedli ich tyle co amerykanie.
  • Odpowiedz
TheKamis
TheKamis
11.01.2016, 15:47:04
  • 8
"Season it first"? Ta przyprawa na początku to jest sól?
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

kpecak
kpecak
kpecak
11.01.2016, 17:15:14
  • 43
@florekflorek: Użytkownik TheKamis zdziwił się, że na początku dodaje się sól pomimo powszechnych dogmatów, że mięsa przed smażeniem nie soli się. A mięso solone wcześniej jest lepsze i wcale nie twardsze. Coś jeszcze?
  • Odpowiedz
bialaowca
bialaowca
11.01.2016, 21:35:31
  • 26
Chyba chodziło mu o słowo 'season', które ja sam osobiście pierwszy raz słyszę jako opisanie czynności solenia


@LubieRZca: Bo to oznacza przyprawianie a nie solenie.
  • Odpowiedz
dredyk
dredyk
11.01.2016, 17:39:18
  • 5
Gdzie można kupić taką butelkę do oleju?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

dredyk
dredyk
11.01.2016, 17:56:36
  • 6
@Solitary_Man: Dziękuje.
  • Odpowiedz
kshush
kshush
11.01.2016, 19:57:07 via Android
  • 3
@dredyk: nie kupuj w Tesco ani Carrefour. mają tam takie, ale nakrętki źle odlane z plastiku i cieknie z nich bokiem po przechyleniu.
  • Odpowiedz
mikeeho
mikeeho
12.01.2016, 07:30:53
  • 2
wielki kucharz a metalową łyżką po teflonie n--------a
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

wierzbolas
wierzbolas
wierzbolas
30.05.2020, 02:33:16 via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mikeeho: Skad wiesz czy to teflon, czy to nie żeliwo?
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Strona 1 z 4
  • >

Hity

tygodnia

Pokaż 18+

Funkcjonariusze pobili na stacji benzynowej mężczyznę z chorobą Parkinsona.
Funkcjonariusze pobili na stacji benzynowej mężczyznę z chorobą Parkinsona.
3411
Szpital w Kaliszu zatrudnia ginekologa za 2,5 mln zł rocznie. "Jest unikalny"
Szpital w Kaliszu zatrudnia ginekologa za 2,5 mln zł rocznie. "Jest unikalny"
3177
Pszczyna dyskryminuje chłopców w podstawówce za unijne pieniądze
Pszczyna dyskryminuje chłopców w podstawówce za unijne pieniądze
3090
Dwie wanny za 800 000 złotych w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie
Dwie wanny za 800 000 złotych w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie
2549
Znów ci sami ludzie zorganizują jarmark w Krakowie
Znów ci sami ludzie zorganizują jarmark w Krakowie
2433
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #jedzenie
  • #jedzzwykopem
  • #gotowanie
  • #foodporn
  • #gotujzmikroblogiem
  • #kuchnia
  • #gzw
  • #pieczzwykopem
  • #heheszki
  • #ciekawostki
  • #pytanie
  • #pizza
  • #obiad
  • #chwalesie
  • #dieta

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking