Wpis z mikrobloga

@klapektarasa: pytanie czy sami sobie wybrali Maca i tez używali go wcześniej, czy korpo po prostu daje takie komputery służbowe. U mnie dają służbowe Iphony do autoryzowania przelewów.
  • Odpowiedz
@gokotgo: chyba nigdy prawdziwego programisty nie poznałeś. Mac ma natywne CLI instalujesz cokolwiek w systemie lecisz z brew, wklepujesz kilka komend i gotowe. W Windowsie, Ahh w Windowsie to szkoda strzępić ryja, zanim zmienne środowiskowe ustawisz to już pół dnia zmarnowane. Po drodze się to kilka razy w-----e, a po pół roku i tak potworka z rozrywki. W Macu wszystko działa od ręki, nie jebiesz się w jakieś szukanie której
  • Odpowiedz
@Tapporauta: nigdzie nie mówiłem, ze poznałem. Poznałem tylko fanboyów Maca z innych branż i oni właściwie często trochę utrudniali sobie pracę byle tylko pracować na Macu. W mojej branży Mac tez byłby raczej utrudnieniem niż ułatwieniem. Nigdzie nie wypowiadałem się na temat przydatności Maca w programowaniu.
  • Odpowiedz
@Kotouak: "Sto procent szpanu, zero kreatywności"

za to nie muszą się bać komunikatu "Trwa aktualizacja" który im rozwali system Windows 11 nawet jak wybiorą opcję Zamknij zamiast Zaktualizuj i Zamknij.

Nawet "nieautystyczne" Linuksy jak Ubuntu dają kontrolę nad systemem aktualizacji. Na Windows nie masz wyjścia, wypuścili więc leci a Ty się módl żeby akurat Twoja konfiguracja nie była podatna na błędy, albo jakiś hindus z vibecodingiem nie zrobił kuku z
  • Odpowiedz
@Kotouak: "to toksyczne podejście "place i ma być, na już""

Strasznie toksyczne podejście, płace duża ilość pieniędzy za software i oczekuje że będzie działać, a nie zawieszać się, wyszukiwać zainstalowane programy po internecie #pdk albo psuć (losowo) coś po każdej aktualizacji. Powiedziałbym nawet że roszczeniowe.
  • Odpowiedz
@Kotouak: Bo widzisz, normalny człowiek to by napisał 'no spróbowałem tak z ciekawości nawet i używkę, nie spodobało mi się, nie pasuje do moich zastosowań, inne to wszystko, nie czuję, jeden woli rybę, drugi schabowego a trzeci to wege, ale rozumiem że z jakichś powodów apple jest technologicznym gigantem i ktoś ten sprzęt może docenić' pierdzielisz jakieś zakompleksione farmazony o szpanie, snobach i że na mak jest do niczego niepotrzebny.
  • Odpowiedz
@Kotouak:

"G---o chłopu, nie zegarek. Ergo, może rzeczywiście zostańcie przy tym szajsie z jabłkiem"

on jest raczej bardzo losowy. Dzisiaj problem ma kolega, ale jutro Ty bo akurat występuje na danej konfiguracji. To jest strasznie męczące, kiedy każdy komunikat o aktualizacji może, choć nie musi, wywalić Tobie coś na komputerze a Ty nie masz na to najmniejszego wpływu.
  • Odpowiedz
@Kotouak: a masz najnowszą kompilację Windows 11? Czy lecisz na starej 10 albo 7 i udajesz mądrego?

Ten szajs z jabłkiem pod względem softwarowym po prostu działa. Odpala programy, jest cholernie wydajny energetycznie. Tego oczekuje od systemu, nie potrzebuje Copilota z funkcją systemu operacyjnego.
  • Odpowiedz
8 minut gdzie u ziomka na Windowsie mieli ponad pół godziny

@monsterek443: ten sam hardware?

Cnotę robisz z tego, że w latach 90. czy 2000+ musielismy sobie radzić sami

@BenAli: życie to de facto sztuka rozwiązywania problemów. A ty się przywalasz, że ktoś chce promować zaradność i krytykuje postępującą degradację w umiejętności rozwiązywania problemów.
  • Odpowiedz
@Kotouak: "napisałem. Używam 10 (prywatnie).
Służbowo 11."

Czyli za przeproszeniem, wypowiadasz się w temacie o którym nie masz pojęcia (służbowy Windows 11 Pro pewnie blokowany przez MCM i GPO, więc update pod kontrolą, a tutaj wątek dotyczy użytku prywatnego i wersji Home, która wymusza aktualizację)

"ma jabłko zamiast normalnego telefonu"
Chłopie skąd masz taki ból d..y? Aktualnie to nowy Pixel i Samsung kosztuje więcej od iPhone'a, więc nie wiem kto
  • Odpowiedz
@hiperchimera: mówię, halo efekt. Po prostu. U mnie już się zakodowało, że jabłka to kupowali ci goście, którym nie podaje się ręki, jak nie trzeba i tyle.

Może i się coś zmieniło, ale średnio to widzę. Wypisz wymaluj - kilka tygodni temu gadałem z panem jabłko - poziom megalomani i patrzenia z góry na innych na poziomie nieakceptowalnym, jak na moje standardy ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz