Aktywne Wpisy

Mój dziadek pracował, a babcia nie, więc miała czas wychowywać dzieci.
Mój ojciec pracował, a mama nie, więc miała czas wychowywać dzieci.
Ja pracuje i moja żona też bo jak nie zapłacimy raty kredytu to nas bank dojedzie, a z jednej wypłaty to powodzenia życzę.
Moi dziadkowi i rodzice nie mieli kredytu na mieszkanie, dostali od miasta/zakładu pracy.
Mój ojciec pracował, a mama nie, więc miała czas wychowywać dzieci.
Ja pracuje i moja żona też bo jak nie zapłacimy raty kredytu to nas bank dojedzie, a z jednej wypłaty to powodzenia życzę.
Moi dziadkowi i rodzice nie mieli kredytu na mieszkanie, dostali od miasta/zakładu pracy.

Dragnipurake +24
Rano wisiał tu wpis, ale zniknął, więc wrzucam zdjęcie z niego.
Miejsce: Tauron Arena, wczoraj niby zrobione, bo tam jakiś koncert był.
No to w sumie widać, że wrócił do Polski, a przy boku kto? Od tyłu niby wygląda jak Amanda i tak we wpisie było, ale może to ktoś inny?
Choć jeszcze przed rozstaniem było gadane, że Amanda w Polsce na powrót im mieszkanie urządza, więc nie zdziwiłbym się jakby to wszystko było pod
Miejsce: Tauron Arena, wczoraj niby zrobione, bo tam jakiś koncert był.
No to w sumie widać, że wrócił do Polski, a przy boku kto? Od tyłu niby wygląda jak Amanda i tak we wpisie było, ale może to ktoś inny?
Choć jeszcze przed rozstaniem było gadane, że Amanda w Polsce na powrót im mieszkanie urządza, więc nie zdziwiłbym się jakby to wszystko było pod
źródło: kiszak
Pobierz

Moje kochane ej aj, czemu mi to robisz?
"Stanford właśnie udowodnił, że GPT-5, Gemini i Claude tak naprawdę nie widzą. Usunęli wszystkie obrazy z 6 głównych testów wzroku. Modele nadal osiągały dokładność na poziomie 70-80%. Nigdy nie patrzyli na twoje zdjęcia. Twoje skany. Twoje zdjęcia rentgenowskie. Oto, co naprawdę się dzieje: ↓ Artykuł nosi tytuł MIRAGE. Współautorem jest Fei-Fei Li. Przetestowali GPT-5.1, Gemini-3-Pro, Claude Opus 4.5 i Gemini-2.5-Pro w 6 testach — medycznym i ogólnym. Następnie po cichu usunęli wszystkie obrazy. Bez ostrzeżenia. Bez natychmiastowej zmiany. Modele nawet tego nie zauważyły. Ciągle szczegółowo opisywały obrazy. Diagnozowały schorzenia. Pisały pełne ślady rozumowania. Na podstawie obrazów, których nigdy nie było. Stanford nazywa to „efektem mirażu”. Nie halucynacją. Czymś gorszym. Halucynacja = zmyślanie błędnych szczegółów na temat prawdziwych danych wejściowych. Miraż = konstruowanie całej fałszywej rzeczywistości i wnioskowanie na jej podstawie z pewnością siebie. Modele tworzyły wyimaginowane zdjęcia rentgenowskie, opisywały fałszywe guzki i diagnozowały schorzenia – wszystko na podstawie samych wzorców tekstowych. "
https://arxiv.org/abs/2603.21687
https://x.com/heygurisingh/status/2039012548260082082
źródło: image
PobierzNikt tych modeli nie puści samopas, halucynacje będą, będzie można je minimalizować systemami agentowi, ale nigdy ich w 100% nie
Mirage = constructing an entire fake reality and reasoning from it confidently.
przecież model nie mówi "sorry dave ja nie mam danych i nie wiem" tylko właśnie wymyślają
Ale to wracamy do starej dyskusji która kiedyś mieliśmy. To co tutaj piszesz wymaga już jakieś świadomości i bycie bytem a nie narzędziem
@tubkas12: w halucynacji model nie ma skąd wziąć odpowiedzi. W mirażu ma skąd wziąć (obraz), ale celowo wybiera krótszą ścieżkę i bierze odpowiedź z treningu językowego, udając że przetwarza dane wizualne. W paperze masz taki przyklad: kiedy powiedziano modelowi wprost "nie masz obrazu, zgaduj" wyniki spadły. Gdyby to była zwykła halucynacja, nie miałoby to znaczenia. Fakt że jawna instrukcja zmienia zachowanie sugeruje
Jeśli model sam z siebie "chodzi na skróty" to znaczy że musi sam magicznie wartościować dane a wartościowanie wymaga swiadomosci
To jak ludzie którzy przykładają opaskę fitness do papieru i pokazują "patrzcie, pokazuje puls na papierze, to znaczy że na pewno nie potrafi mierzyć prawidłowo pulsu u ludzi".
No nie, bo opaska była projektowana do mierzenia pulsu u ludzi, i to że wykrywa go na rolce papierowej nie znaczy że źle działa w sowim projektowanym zastosowaniu.
To że model
źródło: image
Pobierz