Wpis z mikrobloga

Mój dziadek pracował, a babcia nie, więc miała czas wychowywać dzieci.
Mój ojciec pracował, a mama nie, więc miała czas wychowywać dzieci.

Ja pracuje i moja żona też bo jak nie zapłacimy raty kredytu to nas bank dojedzie, a z jednej wypłaty to powodzenia życzę.

Moi dziadkowi i rodzice nie mieli kredytu na mieszkanie, dostali od miasta/zakładu pracy.

#demografia
  • 149
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ci co wiedzą jak wygląda rzeczywistość klasy pracującej. Ciesz się bananowy dzieciaku, że nie twoja

@kwantylek: Walenie konia do PRL czy lat '90 całkowicie dyskredytuje Was jako uciśnioną klasę pracującą, a klasyfikuje jako półdebili co się naczytali głupot w internecie i chcą zmieniać świat
  • Odpowiedz
@PrzodownikPracyZaGrosze: zarówno mój dziadek jak i babcia popieprzyli na roli od świtu do nocy bo byli biedni jak jasna cholera. Nie przeszkodziło im to mieć trójki dzieci. Co z tego wynika? Nic. To jest dowód anegdotyczny, tak samo jak Twój post, który można sobie w buty wsadzić.
  • Odpowiedz
@reggio: wiem,

Limit miesięcznej opłaty za pobyt dziecka obowiązujący w pierwszym półroczu 2023 r. wynosi 1368 zł.

dla dwoch pracujacych osob to duzo? w wielu miastach sa jeszcze miejskie doplaty wiec zostaje oplata za samo wyzywienie
  • Odpowiedz
dostali od miasta/zakładu pracy.

@PrzodownikPracyZaGrosze: Wybierz sobie małą grupkę uprzywilejowanych i uogolniaj. Ile twoi rodzice mieli dzieci? Siódemkę? Dzieci nigdy nie rodziły się w mieszkaniach, tylko w zagrzybionych chatach z wychodkiem na dworze. Dlaczego w Orłowskich miastach nie było zastępowalności, skoro było tak cudownie?
  • Odpowiedz
@tomasz-jedon: Pokolenie naszych rodziców/dziadków raz ściągało na świat kolejnego niewolnika systemu skazując go na cierpienie nie mając kompletnie do tego warunków, a innym razem leciało na kodach w easy mode dostając wszystko za darmo z zakładu pracy. Wszystko zależy jaka narracja się wylosuje wykopkom.
  • Odpowiedz
im to mieć trójki dzieci

@groman43: utrzymanie tej trójki kosztowało worek szczawiu i wiadro mirabelek plus trochę chrustu na opał. Spróbuj nie wydać 3k miesięcznie na jedno teraz to wylądujesz w sprawie dla reportera.
  • Odpowiedz
Moi dziadkowi i rodzice nie mieli kredytu na mieszkanie, dostali od miasta/zakładu pracy.

@PrzodownikPracyZaGrosze:
A miasto skąd miało mieszkanie? Burmistrz się szarpnął, kupił 20 mieszkań i przekazał miastu?
A zakład pracy skąd miał mieszkanie? Właściciel wyciągnął prywatne pieniądze, kupił 20 mieszkań i przekazał
  • Odpowiedz
@PrzodownikPracyZaGrosze: Dziadek pracował, babka też. Jedynie czego się dorobili to garba i zdechłego konia na roli.
Ojciec pracował, matka też, ja też pracowałem, tak jak i rodzeństwo. Tu już trochę lepiej, bo ojciec dorobił się poza garbem 2 starych ciągników (60 z 74r. i 80 z 84r.) i trochę maszyn do tego.
Na gospodarstwie rolnym tak jest, że pracują wszyscy. W tamtych latach królowała kostka w sianie do czego potrzeba
  • Odpowiedz
slyszales kiedys o zlobkach i przedszkolach? xD

@wrth: i na wuj robić dziecko aby je potem podrzucić komuś innemu niczym kukułka?

To jest szkodliwe dla niemowlaka i okrutne. Tzn. może nie w wieku przedszkolnym, ale żłobek to
szpongiel - >slyszales kiedys o zlobkach i przedszkolach? xD

@wrth: i na wuj robić d...
  • Odpowiedz