Wpis z mikrobloga

✨️ UOP czy B2B? Dylemat programisty
Co wybrać? 21k UOP obecne czy 30k b2b w nowej pracy? hehe programista.

na pierwszy rzut oka nie ma wątpliwości, tylko idiota wybierze UOP. Ale diabeł tkwi w szczegółach.

UOP to ok. 12,9k średnio na rękę (uśredniłem drugi próg) przez cały rok.
B2B, żeby dorównać UOP muszę odliczyć:

- 26 dni urlopu (standard)
- kolejne 12 dni urlopu (oddawanie krwi - na b2b nie przysługuje)
- około 2400 PLN m-c na IKE/IKZE i dalej ETF, by mieć podobną emeryturę co na UOP bez przejmowania się długością życia, lub 1600 PLN jeśli przyjmiemy tyle, ile ZUS obecnie przyjmuje pozostałej długości życia dla mężczyzny po osiągnięciu 65
- 300 zł/mc księgowa
- 200 zł/mc OC od odpowiedzialności całym majątkiem za błędy
- ok. 600 zł za luxmed (obecny pracodawca daje mi pakiet VIP).
- z 5 dni niepracujących na jakąś grypę czy coś, rzadko choruję no ale łatwo się mówi jak się jest zdrowym. A potem złamię palec i się okażę że jestem w czarnej.

Zostaje na rękę 14800zł bez ulgi - czyli raptem 1900zł różnicy.

Oczywiście żaden pieniądz nie śmierdzi, ale to naprawdę nie jest aż tyle ile myślałem :/
Czy Wy to b2b liczycie w ogóle nie przejmując się chorobami, urlopem, emeryturą, etc? Bo wtedy wychodzi zawrotna suma ale jak chcesz utrzymać komfort jak na uopie to już gorzej

już mniejsza o mityczną ochronę UOP, bardziej chodzi o to, że stanowiska na UOP są zwykle tworzone żeby pracownika trzymać dłużej, bo bez tego pracodawcy się opłaca B2B by robił swoje i spadał. Więc już sam fakt że nie ma opcji UOP daje do myslenia.

Jak radzicie? 1900 zł/mc nie śmierdzi ale żona zarbia 10k na łapę to nasz domowy budżet mc zmieni się z 23k na 25k, poniżej 10% różnicy a jednak nowa praca, większa odpowiedzialność, niewiadomy zespoł/"przełożony" (bo to oczywiście ściema a nie b2b, wiadomo, optymalizacja podatkowa - normalnie jest szef i miejsce pracy).

#pracait #programista15k #programista30k #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wszystko racja, ale:

- Na JDG możesz odliczyć VAT od pewnych zakupów. Jeśli planujesz zakupy które kwalifikują sie np MacBooka za 50 tys zl to masz prawie 10tys zł mniej do zapłaty.
- Masz wehikuł do dorabiania jeśli cie to interesuje, jakieś dodatkowe zlecenie, programy partnerskie, afiliacje, kursy itd Wygodnie wystawić fakturę
- Jeśli masz płacone od godziny to nie będziesz brał 26 dni urlopu, tylko np 15. Nie
  • Odpowiedz