Aktywne Wpisy

#raportzpanstwasrodka nieletnia nałożnicą spoconego została matką, serdecznie gratulujemy. Tajemnica rozwiązana, dlaczego kopnęła w cztery litery palmowego i zniknęła ¯\(ツ)/¯
źródło: IMG_5838
Pobierz
qzety +1
źródło: 1000014166
Pobierz

Dzień dobry, potrzebuje porady życiowej od ekspertów
Mam 26 lat, zarobki 9k net, odłożone 150k. Do tej pory plan był prosty - zarabiam na mieszkanie min połowę wkładu - kupuje z małym kredytem - git. Natomiast oznacza to, że od kilku lat do teraz żyłem bardzo biednie, żeby odkładać, jak i to, że taki styl życia musiałbym kontynuować jeszcze 3-4 lata. Aktualnie muszę wymienić samochód. Zawsze byłem samochodziarzem, ale jeździłem starym gruzem, żeby oszczędzać.
I pytanie co byście zrobili - jakbym nie liczył w excelu, wydając dzisiaj 80k na samochód, koło 30 - będę miał +/- 90k mniej. Nie wydaje się to dużą różnicą (np. 350 a 450k), dodatkowo biorąc pod uwagę dodatkową podwyżkę kredyt nie będzie problemem. Pytanie by nie powstało, gdyby nie chore ceny - minimum 650k za mieszkanie obecnie w wwa. Więc pytanie czy warto sobie kupić fajną furkę czy kupić po taniości i zbierać grosze - bo tak się wydaje rozsądnie, ale czuje jakby życie mi przez palce przelatywało na tym oszczędzaniu, a w długiej perspektywie i tak nie będzie miało to większego znaczenia.
#nieruchomosci #inwestycje #pytaniedoeksperta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Czy wiesz w ogóle jak działa kredyt i z czym się wiąże czy jest to dla ciebie mistyczny wynalazek do wyzysku przez banki? Mi twój problem wygląda
@MonsieurLaBoule: Z finansowego punktu widzenia kupno mieszkania z dużym wkładem własnym na początku dorosłego życia ma jeszcze mniej sensu xD
1. Najpierw kredyciki asap najlepiej z 20% wkładu własnego i poduszka finansową na kilka miesięcy z przodu z potencjałem szybkiej nadbudowy i zacząć nadplacac do ratki z założenia czyli takiej żeby zbić kapitał do tych 50% wkładu następnie kupić gruza
2. Dlaczego tak? Otóż pomijając aspekty spekulacyjne w longrunie nieruchomości tylko rosną, a pieniądze tracą na wartości dlatego kredyty dewaluują
Bawi mnie jak ktoś może z góry zakładać podwyżkę w pracy a np. nie kalkuluje kryzysu finansowego i zwolnienia z tej roboty.
W skrócie będziesz spał spokojniej jeżeli pojeździsz jeszcze kilka lat gruzem.
Co więcej, z własnego doświadczenia wiem że ciężko się oszczędza mając sporą kasę na koncie dlatego też jeśli uważasz że nie dasz rady utrzymać obecnego poziomu oszczędzania to może faktycznie warto wziąć ten kredyt
Tylko takie auto może spokojnie kosztować 8k, a nie 80...
Jak ty ledwo 9 zarabiasz...
@Arivederczi Niestety tak
@Bejro Duży wkład - bo mniejsza rata. 9k net to wynagrodzenie średnie w roku. W poszczególnych miesiącach spada nawet do 7k, więc maksymalna rata jaką uciągnę to jakieś 4,5k - muszę do pracy jeździć samochodem + jedzenie, więc 1k miesięcznie odpada na starcie, do tego rachunki itd. Przy