Wpis z mikrobloga

✨️ Jak umówić się na RTG w NFZ?
ja bierdole, chyba jestem jakiś lewy, ponad 30 lat na karku i nie wiem jak się umówić na RTG. Na swoja obronę to wcześniej nie korzystałem ani z NFZ ani lekarzy.

Mam skierowanie, chciałbym zrobić RTG na NFZ i ni uja nie wiem jak, próbuję na IKP i nic, na teminyleczenia też nie mogę znaleźć, nawet nie wiem co wpisać bo nic nie działa, ani poradnia rentgenowska ani rtg. Nie wyczymie.
To trzeba dzwonić do szpitala czy do każdej poradni jaką znajdę na google i pytać czy mają kontrakt z NFZ? Da się to jakoś online wyszukać?
Idę o zakład, że to jest celowe żeby nie iść na nfz tylko prywatnie, albo jestem debilem...

Najlepiej południe #krakow
#medycyna #lekarz #nfz #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ciężko użyć telefonu i zadzwonić do recepcji by umówić termin w najblizszym szpitalu/przychodni z RTG? Na to nie ma niewiadomo jakich terminów i często można z dnia na dzień, bez obrazy, ale naprawdę 18-latkowie są bardziej ogarnięci.
  • Odpowiedz
To trzeba dzwonić do szpitala czy do każdej poradni jaką znajdę na google i pytać czy mają kontrakt z NFZ?

@mirko_anonim: tak. Tzn publiczne szpitale mają, ale część prywatnych przychodni też ma. RTG zrobisz praktycznie od ręki.

Da się to jakoś online wyszukać?

Chyba jestem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdecydowany-skryba-10: OP:
Podzwoniłem, umówienie się jest niewykonalne.
Prywatnie ani na NFZ.
Każdy chce skierowanie od swojego lekarza, a mi skierowanie wypisała znajoma ortopeda po badaniu usg jak byłem u niej na weekendzie daleko od krk.
Czyli jeśli chce zrobić na NFZ to muszę pierw umówić się do POZ który da mi skierowanie do specjalisty ortopedy, który da mi skierowanie na rtg (ciekawe czy w pół roku da się to ogarnąć) ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
jezu, dobrze, że mam trochę znajomych lekarzy to mi któryś to ogarnie ale to chore, że bez znajomych to albo bym czekał uj wie ile albo płacił gruby hajs

@mirko_anonim: nie wiem co robisz nie tak, ale rtg załatwia się od ręki. Na NFZ jak masz skierowanie od lekarza z NFZ, prywatnie jak masz skierowanie od losowego lekarza. Ile razy potrzebowałam rtg, niezależnie od tego czy publicznie, czy prywatnie, załatwiałam
  • Odpowiedz
Każdy chce skierowanie od swojego lekarza, a mi skierowanie wypisała znajoma ortopeda po badaniu usg jak byłem u niej na weekendzie daleko od krk.

Czyli jeśli chce zrobić na NFZ to muszę pierw umówić się do POZ który da mi skierowanie do specjalisty ortopedy, który da mi skierowanie na rtg (ciekawe czy w pół roku da się to ogarnąć) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mirko_anonim: jestes swietnym
  • Odpowiedz

@mirko_anonim: To w końcu masz skierowanie wystawione NA NFZ (lekarz który wystawił Ci skierowanie ma umowe z NFZ i jest kod skierowania w IKP?) czy PRYWATNIE (skierowanie wewnętrzne)? Bo to robi drastyczna różnicę. Nikt skierowania wystawionego prywatnie nie zrobi ci na NFZ.

W przypadku skierowania na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdecydowany-skryba-10: @kasiknocheinmal dzwonię do szpitala uniwersyteckiego w krk mówię, że mam skierowanie i chcę się umówić na rtg, pada pytanie czy skierowanie z ich szpitala, odpowiadam, że nie. No to nie da się, musi być od nich i prywatnie też nie zrobią.

Dzwonię do jakiejś prywatnej poradni, dzień dobry, chciałbym zrobić rtg mam skierowanie, - od naszego lekarza? Nie. No to nie możemy zrobić, musi być od naszego. Odpłatnie oczywiście
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: poza uniwersyteckim do publicznych nie dzwoniłeś, nie? Masz w Krakowie wszelkie wyrobki, sono-x i inne tego typu miejsca, google służą pomocą. Tam nawet nie mają "swoich" lekarzy, tylko realizują kontrakty z nfz. Ale wnioskuję, że poza szpital z telefonami do miejsc realizujących kontrakt nie dotarłeś.
Do ilu prywatnych placówek dzwoniłeś? To brzmi absurdalnie i uwierzyłabym, że "nie da się" zrobić RTG, gdybym nie miała w życiu połamanego łokcia, zapalenia
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
elastyczny-narrator-65: @kasiknocheinmal do publicznych już nie dzwoniłem skoro odbiłem się od szpitala, i nie mam za bardzo czasu i możliwości wisieć nieprzerwanie przez pół godziny czekając na połączenie,
dzwoniłem jeszcze do 2 punktów i też chcieli skierowanie od swojego lekarza ale w końcu trafiłem na jakiś punkt z rtg i w miarę od ręki zrobią.
nie wiem czy mam skierowanie prywatnie czy na nfz, mówiła żebym sobie podszedł do niej do
  • Odpowiedz