Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #sztucznainteligencja co sądzicie o osobach które mają krótkie doświadczenie z programowaniem w postaci vibe codingu i uważają programistów za nieprzydatne osoby w tych czasach?. Widzę coraz więcej osób które mają po kilka miesięcy doświadczenia w tym, a mniemanie jakby programowali pół życia -> skleili coś z „sukcesem” z AI dla klienta. Koleżanka wręcz ma tak wybujałe ego bo ktoś ją nauczył tego (nie wnikam) że teraz każdy jej sukces = zjadanie pupą programistów i twierdzenie po co tracić tyle czasu na naukę programowania skoro ja to mogę zrobić w parę chwil. Dla mnie wnioski są proste. Można dużo zarobić, mając zero skilla w czymś i nauczenia się tego + nauka z ai. Tylko co z tymi osobami, które traktują te prace jako hobby a ciężko im swoimi umiejętnościami zarabiać dużo pisząc apki, kod, oprogramowania
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tylko co z tymi osobami, które traktują te prace jako hobby a ciężko im swoimi umiejętnościami zarabiać dużo pisząc apki, kod, oprogramowania

@BordoMen: nie wiem co z nimi. dopasuj się albo giń
  • Odpowiedz
Widzę coraz więcej osób które mają po kilka miesięcy doświadczenia w tym, a mniemanie jakby programowali pół życia -> skleili coś z „sukcesem” z AI dla klienta.

@BordoMen: Wybujałe ego które jest naszą cechą zawodową (w tym moją). Ale wkurza mnie ta pogarda z drugiej strony myślę że będzie bardziej powszechna

Koleżanka wręcz ma tak wybujałe ego bo ktoś ją nauczył tego (nie wnikam) że teraz każdy jej sukces = zjadanie
  • Odpowiedz
@BordoMen: Na tagu masz pełno memów o tym, że programiści traktowani są jak dzieci, masz praktycznie odwieczny konflikt między "nami" a biznesem, a jeszcze dochodzi do tego fakt, że większość ludzi nie lubi programować, nawet mówię tu o programistach, robią to tylko dla kasy.

Kiedyś programista musiał być tolerowany bo miał umiejętności których inni nie mieli. Teraz nie musi być tolerowany. Pogarda dla programistów, dla tej branży i pogarszające się
  • Odpowiedz
  • 0
co sądzicie o osobach które mają krótkie doświadczenie z programowaniem w postaci vibe codingu i uważają programistów za nieprzydatne osoby w tych czasach?

@BordoMen: IMO:
Zależy, jak zdefiniujemy "te czasy":
1. Jeśli czas obecny (styczeń 2026), to - jest to bzdura, że programiści są nieprzydatni.
2. Jeśli czas do powstania AGI, to jest to wciąż bzdura, bo programiści - midy i seniorzy wciąż prawdopodobnie będą przydatni, a juniorzy - to pewnie
  • Odpowiedz
  • 0
Te ramy czasowe są odklejone. To są co najmniej dekady

@Zimm3man: IMO:
Nawet najwięksi AGI-sceptycy wśród top ekspertów AI, mówią o latach: "AGI do kilku lat" (Yann LeCun), a nie dekadach. 2028-30 to mediana prognoz top ekspertów AI, w temacie stworzenia AGI.
Ale pewnie jesteś większym ekspertem od top ekspertów AI, i wcale nie masz Efektu Dunninga-Krugera. xD
  • Odpowiedz
większa szansa na to że będziesz żył z programowania niż z tej branży. Patrz rusek tsoding

@tubkas12: akurat rusek tsoding jest świetnym programistą. w życiu podobnego inżyniera nie spotkałem w ŻADNEJ pracy. ilu takich tsodingów jest na 1000 programistów 1?
  • Odpowiedz
@Arkass: prognozy pogody nie są z d--y opierają się na ..... matmie. poczytaj sobie bo to nawet ciekawa sprawa, ale nie ma to nic wspólnego z jasnowidzeniem który niektórzy uprawiają
  • Odpowiedz
  • 0
prognozy pogody nie są z d--y opierają się na ..... matmie. poczytaj sobie bo to nawet ciekawa sprawa, ale nie ma to nic wspólnego z jasnowidzeniem który niektórzy uprawiają

@tubkas12: IMO:
To teraz przyjmij do wiadomości, że większość prognoz dotyczących AGI też opiera się na ekstrapolacji trendów, i innych wyliczeniach.
Jedni tworzą pewne uproszczenia, a inni potrafią przeznaczyć roku czasu całego zespołu, plus wielu innych osób biorących w tym udział,
  • Odpowiedz
@Arkass: A masz jakiś research o tym AGI w najbliższym czasie? Bo trochę nie widzę AGI na architekturze opartej o transformeru, obecny VRAM, przepustowości pamięci czy choćby najbardziej trywialne czyli chłodzenie, ciepło, energia.... A nawet prawo moore'a. To już limity krzemionki. Nie wiem, bez przełomów fizycznych, które pociągną za sobą rozwój infry trochę nie widzę na ten moment miejsca na powstanie AGI w najbliższym czasie. Ja na ten moment jedynie
  • Odpowiedz