Wpis z mikrobloga

@tytanowyy: tam większy "Januszeks" niż w PL, wmawiają pracownikowi, że będzie miał niską dniówkę, ale jak będzie dobrze zasuwał, to z napiwków będzie miał x2..., no i to są skutki tej mentalności, prawie jak polski brygadzista w magazynie Amazon z Sosnowca...
  • Odpowiedz
@o__0: W Stanach Zjednoczonych od lat 90. obowiązuje minimalna $2.13 dla tzw. "tipped jobs", czyli kelnerzy, taksówkarze itp. Niektóre stany ją podwyższyły lub zrównały z minimalną dla "normalnych" zawodów, ale w wielu nadal płaci się takim pracownikom 8 zł na godzinę i oczekuje, że resztę na przeżycie zdobędą z napiwków.
  • Odpowiedz
@tytanowyy: szczytowym osiagnieciem kapitalizmu jest nastawienie niskiej i sredniej klasy przeciwko sobie zamiast przeciwko grubasowi z portfelem zawladnietego systemowo kapitalu. Mistrzostwo swiata jak oni to sobie wymyslili, a dystopia dzieje sie na naszych oczach.
  • Odpowiedz
@tytanowyy: ja już ostatnimi czasy w ogóle nie daję napiwków praktycznie. Cały ostatni wypad do Hiszpanii - napiwków Ziobro euro i to pomimo tego, że obsługa była spoko. No, ale tylko spoko, a nie ponadprzeciętna żeby dać napiwek.

Poza tym też szkoda mi mojej kasy na napiwki. Łącznie pewnie by ich się zebrało z 90 zł (zakładając 10%, ale niektórzy uważają, że 10% to juz za mało xd), a za
  • Odpowiedz
@Krupier: Ja tak samo. Wcześniej dawałem się ponieść tej napiwkowej propagandzie, ale po tym jak ceny w gastro wystrzeliły, a obsługa zaczęła dosłownie nagabywać o napiwki to stwierdziłem, że dosyć tego. Teraz stosuję zasadę, że napiwek daję tylko jeśli obsługa była ponadprzeciętna, nigdy domyślnie.
Nie możemy pozwolić na importowanie kolejnych amerykańskich kretynizmów.
  • Odpowiedz
@spinaczczio: @Krupier dorabianie jakąś ideologię do tej... Ideologii napiwkowej :)

Po prostu kasy nie macie a kreujecie się na alternatywnych wywrotowców,

Dacie jak obsługa będzie dobrą czyli nigdy. Co to dobra obsługa? Taka co będzie skakać i tańczyć
  • Odpowiedz
dorabianie jakąś ideologię do tej... Ideologii napiwkowej :)

Ja żadnej ideologii nie dorabiam, a nawet gdybym to robił to nie ma w tym nic złego. :)

Po prostu kasy nie macie a kreujecie się na alternatywnych wywrotowców,

Ojacie,
  • Odpowiedz