Wpis z mikrobloga

#programowanie #python #python3 #programista15k Programiści pythona, czy wy się nigdy nie nauczycie obsługiwać błędów? Instaluję jakiś N-ty tool w pracy napisany w Pythonie. Pal licho, że działa to jak ślimak i muszę czekać 2-4 sekundy na jakąkolwiek odpowiedź z toola, bo python musi przeparsować gazylion linii dołączonych bibliotek. To już jakoś ścierpię. Ale na końcu zostaję powitany dwoma ekranami stacktrace'a i gdzieś w środku w tej ścianie tekstu jakieś "config file not found: yyyy.conf". Tak jak by nie można było tego całego gówna nie wypisywać i dać sam komunikat o błędzie. Bo w Pythonie nie ma żadnego catch do wyjątków, prawda? Prawda? BTW: to nie jest specyficzne tylko dla naszych wewnętrznych narzędzi, bo 9/10 programów w Pythonie z zewnątrz też jest tak z-----a.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@polskie-k0rpo: nie ma znaczenia kto to robi; jeżeli Twój program wywala stacktrace to ja otwieram issue / jira ticket, bo to znaczy że masz błąd w kodzie; i g---o mnie obchodzi czy to z interpretera czy kto to umieścił. Naucz się obsługiwać błędy :P
  • Odpowiedz
  • 0
@KORraN: nie, jest tylko jedna prawidłowa szkoła. Wywalenie stacktrace == błąd w kodzie.
To co podlinkowałeś to już kwestia szczegółowa - jak właśnie to zrobić aby nie wywalić programu i aby użytkownik dostał ładny komunikat a nie ścianę tekstu.
  • Odpowiedz
Programiści pythona, czy wy się nigdy nie nauczycie obsługiwać błędów? Instaluję jakiś N-ty tool w pracy napisany w Pythonie. Pal licho, że działa to jak ślimak i muszę czekać 2-4 sekundy na jakąkolwiek odpowiedź z toola, bo python musi przeparsować gazylion linii dołączonych bibliotek.

@Krolik: Dlatego python to język easy to learn, hard to master. Jak sobie zdasz sprawę, że python jest dynamicznie typowany, że wszystko jest obiektem do którego można
  • Odpowiedz
@Krolik: Ogólnie przy projektowaniu języków programowania zawsze miałeś odwieczny spór -> czy traktować programistów jak dorosłe osoby i dać im dużą wolność (C, C++, Python, JS) czy traktować ich jak małpy z brzytwą (Java, C#, Rust). W praktyce podejście "Javowe" okazało się lepsze bo jak twórca javy powiedział - napisał ten język bo ludzie w c++ nie potrafili pisać i dawać sobie rady z tym językiem, co się skończyło gigantycznym
  • Odpowiedz
nie ma znaczenia kto to robi; jeżeli Twój program wywala stacktrace to ja otwieram issue / jira ticket, bo to znaczy że masz błąd w kodzie; i g---o mnie obchodzi czy to z interpretera czy kto to umieścił. Naucz się obsługiwać błędy :P

@Krolik: wiesz co nie ma znaczenia? Twoje problemiki. Jest program napisany? Jest. Nie masz configa? Nie masz. Ma działać na produkcji w zażądanym przez klienta czasie i
  • Odpowiedz