Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto się przeprowadzić do USA?
Chcielibyście się przeprowadzić do USA w dzisiejszych czasach czy uważacie że to już dawno upadłe państwo? Czy taki Polak z klasy średniej albo inny Europejczyk miałby lepsze życie w USA na #emigracja niż w Europie?
Kiedyś było moim marzeniem mieszkać w #usa, teraz doceniam życie w Europie. Zastanawiam się gdyby wziąć takiego Polaka z wojewódzkiego i dać do USA to czy by sobie poradził? Czy miałby lepsze życie? Bo z jednej strony (teoretycznie) taki Europejczyk jest wykształcony, zna angielski i zazwyczaj hiszpański/niemiecki/francuski dodatkowo. Zdobył za darmo wykształcenie, nie ma żadnych długów więc zostało tylko robić karierę. Z drugiej strony czy faktycznie zrobi karierę? albo czy wcześniej nie zrezygnuje z powodu niezdrowego tempa życia, braku work-life balance, płacenia za wszystko bo kapitalizm albo mało przyjaznych rozwiązań (np. słaba komunikacja miejska, odległości, itp.)?

#gospodarka #praca #korpo #polska #europa #pieniadze #biznes #antykapitalizm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Czy warto się przeprowadzić do USA? Ⓘ
Chcielibyście się przeprowadz...

źródło: Statue-of-Liberty-e1632495792514

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skoro specjaliści w Europie są tani jak chleb to dlaczego amerykańskie korpo nie przenosi się do Europy? xD

@NaczelnyWoody: Co najwyżej z Los Angeles do Teksasu, ale lepiej o tym nie wspomnieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Cztero0404: oglądałem wilka z Wall Street ale wiele lat temu i już byłem grubo bo studiach wtedy ;) moja wypowiedź odnosiła się do pytania czy warto emigrować do USA i w tym kontekście odpowiedziałem że warto dla specjalistów i nie sugerowałem nigdzie że przeciętny Amerykanin tak żyje. Ja osobiście nie mieszkam w USA ale nie widziałem nigdzie ludzi żyjących na tak wysokim poziomie jak management amerykańskich korpo z wielkich miast.
  • Odpowiedz
wytłumaczyli Ci już w innych komentarzach chodzi między innymi o dostęp do technologii, uniwersytetów i przede wszystkim do kapitału gdzie w USA masz bardzo rozbudowane finansowanie start upów i różnego rodzaju cudów venture capital itd.

@Ziuk_Garlinski: Tylko, że Europie/Polsce niektóre technologię są znacznie bardziej rozwinięte jak w Stanach Zjednoczonych panie kolego 500$ tys zarobku. Chociażby bankowość, internet, telekomunikacja, drogi po których przemieszczasz się autem.
  • Odpowiedz
Amerykanin tak żyje. Ja osobiście nie mieszkam w USA ale nie widziałem nigdzie ludzi żyjących na tak wysokim poziomie jak management amerykańskich korpo z wielkich miast.

@Ziuk_Garlinski: To znaczy jedynie, że bardzo mało jeszcze w życiu widziałeś ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Cztero0404: jestem na 99,9% pewny ze więcej widziałem w życiu niż Ty ( ͡° ͜ʖ ͡°) weź jeszcze napisz że w Polsce masz lepszą technologię bo masz żabki nano, blika i paczkomaty XD ale że właścicielem tego wszystkiego są fundusze zagraniczne to już nie wiesz bo na Twitterze nie napisali. Tak jak napisałem wcześniej jeszcze Cię trzyma po świętach
  • Odpowiedz
jestem na 99,9% pewny ze więcej widziałem w życiu niż Ty ( ͡° ͜ʖ ͡°) weź jeszcze napisz że w Polsce masz lepszą technologię bo masz żabki nano, blika i paczkomaty XD ale że właścicielem tego wszystkiego są fundusze zagraniczne to już nie wiesz bo na Twitterze nie napisali. Tak jak napisałem wcześniej jeszcze Cię trzyma po świętach

@Ziuk_Garlinski: Nie korzystam z Twittera a raczej X
  • Odpowiedz
@Cztero0404: no widzisz a w USA mają Microsoft, NVidia, OpenAI, Lockhed Martin, Google, Apple i jeszcze parę fajnych rzeczy by się znalazło ( ͡° ͜ʖ ͡°) no i nie mają ruskich rakiet w środku kraju ani ruskie drony im nie wpadają ( ͡° ͜ʖ ͡°) ani dywersji ruskiej na torach też raczej nie mają. wspominasz o czekach i o szybkim przelewach jakby
  • Odpowiedz
dlaczego nie wspomnisz o tym jak wygląda w USA płatność kartą

@Cztero0404: ja wiem jak wygląda, wyciągasz kartę albo telefon i przykładasz do czytnika. Przecież wszystkie systemy kart jak i Apple i Google Pay są amerykańskie, tam zostały wymyślone, wdrożone i tam operowane ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ja wiem jak wygląda, wyciągasz kartę albo telefon i przykładasz do czytnika. Przecież wszystkie systemy kart jak i Apple i Google Pay są amerykańskie, tam zostały wymyślone, wdrożone i tam operowane

@Boska_Klaudia: Masz na myśli to, że jeśli chcesz zapłacić kartą to kelner/sprzedawca dalej bardzo często bierze twoją kartę do ręki? USA pod względem platności kartami itp jest co najmniej 10-15 lat do tyłu. A może to, że dalej jedną
  • Odpowiedz