✨️ Co zrobić z SUVem, który za dużo spala?Ⓘ 2 lata temu z racji powiększającej się rodziny kupiłem nowe auto z salonu. Zamieniłem kompaktowe kombi na sporego SUVa. Od tamtej pory, mimo tego, że bez problemu stać mnie na jego utrzymanie i mamy środki na spokojne życie, nie mogę jakoś pogodzić się z ilością przepalanej benzyny w stosunku do tego ile oleju napędowego spalało moje poprzednie auto. Noszę się ciągle z zamiarem wymiany nowego auta na coś bardziej oszczędnego, ale przeraża mnie wizja tego, że po 2 latach będę już ok. 30 tys. w plecy. Z jednej strony sprzedaż tak młodego auta jest bez sensu, z drugiej z upływem czasu będę tracił coraz więcej. Co byście zrobili w takiej sytuacji? Przeboleć stratę, sprzedać i kupić coś oszczędnego? Czy może pojeździć jeszcze 2-3 lata na gwarancji bez stresu i napraw do momentu ustabilizowania ceny?
@mirko_anonim: zmienić na hybrydę. Albo pogodzić się ( ͡°͜ʖ͡°) Instalacji LPG nie polecam - auto zapewne z wtryskiem bezpośrednim, więc instalacja droga i z dotryskiem benzyny.
@mirko_anonim: Ale co miałeś diesla i teraz benzynę i dziwisz się że pali więcej? Benzyny zawsze więcej wychleją, zwłaszcza w trasie. Może chińczyka kupiłeś bo teraz taki szał, ale chińczyki totalnie nie potrafią w spalanie, jakiś mały crossover i lekko 9-10 litrów pali, jak stara benzyna. Co masz zrobić? Może wystaw i się zamień z kimś, z dopłatą w jakąś stronę, albo po prostu sprzedaj i kup inny niekoniecznie nowy
@mirko_anonim: ile rocznie więcej płacisz za benzynę niż płaciłbyś za ON? Najlepiej zmienić na podobnego z Dieslem. Pewnie niewiele stracisz jeśli w ogóle. Ogólnie suva to zawsze warto brać w dieslu, masa spora, więc moment się przydaje, a takie auta benzynę faktycznie żłopią jak szalone. Dla porównania mój suv pali jakieś 10 po mieście, 11 w trasie, a taki sam w benzynie,
@mirko_anonim: jeszcze możesz gaz założyć, lepiej dla silnika nawet będzie bo pewnie wtrysk bezpośredni to Ci się kanały dolotowe będą cokolwiek oczyszczać, a w tej chwili zarastają ci nagarem który w przyszłości może się nawet zapalić. Wiadomo że będzie spalał też benzynę ale robisz jakieś przebiegi to normalnie się zwróci.. tam z 5-10% benzyny spali w zależności od obciążenia czasami 0% przy delikatniej jeździe. przykładowo 10 gazu i 1.5 benzyny
Wiadomo że będzie spalał też benzynę ale robisz jakieś przebiegi to normalnie się zwróci
@r5678: ta na pewno. Bezpośredni gaz sie zwraca przy 40kkm rocznie, nie kosztuje "piatki", bardziej dyszke - 13, a on ma auto na gwarancji jeszcze i masz mikro butle w autach bez wnęki na koło. Do takiego auta silnika to butla przynajmniej 80 brutto by
@mirko_anonim: Tu Cię wyprowadzę z błędu, bo sam mam Kodiaqa w 2.0 TSI i robiłem rozeznanie w temacie instalacji LPG. Instalacja KME do tego silnika, która spala ok. 8-10 l gazu + 0,5-1,5 beny kosztuje 5,5 tys. zł. Wycena od profesjonalnych zakładów, które na LPG zęby zjadły, a nie od znajomego mietka spod miasta.
@mirko_anonim: Do 120 spali 7-8. 140 na GPS to ok. 10l. To nie jest auto do dynamicznej jazdy na autobanie. Postura kiosku też nie pomaga. Ja rzadko przekraczam 130, bo jeżdżę w trasy z dwójką małych dzieci i z rowerami na haku. Wtedy mam zwykle ok. 8 l.
Co do LPG, to butla ma pojemnośc 74l brutto, co daje ok. 60l netto.
Nie jestem fanem SUVów i kiedyś wrócę do kombi, ale póki trzeba pakować dzieci w foteliki, to jest to gamechanger. Wygoda wsiadania i wysiadania też nieporównywalna. Jeżdżę na działkę nad rzekę, gdzie na polnych drogach w niskim kombi szorowałem podwoziem, tu tego problemu nie mam. Trochę zalet by się nazbierało. Ale fakt, jeśli ktoś nie ma dzieci lub problemów z plecami itp., to SUV jest zwykłą
Nie no k---a to jebnie To musi jebnac Nic nie robi k---a 7% 45 minut po północy bez powodu Ja p------e Ja obstawiałem 6k może do końca marca, a zaraz to my do końca stycznia to zrobimy #gielda #zloto
2 lata temu z racji powiększającej się rodziny kupiłem nowe auto z salonu. Zamieniłem kompaktowe kombi na sporego SUVa. Od tamtej pory, mimo tego, że bez problemu stać mnie na jego utrzymanie i mamy środki na spokojne życie, nie mogę jakoś pogodzić się z ilością przepalanej benzyny w stosunku do tego ile oleju napędowego spalało moje poprzednie auto. Noszę się ciągle z zamiarem wymiany nowego auta na coś bardziej oszczędnego, ale przeraża mnie wizja tego, że po 2 latach będę już ok. 30 tys. w plecy. Z jednej strony sprzedaż tak młodego auta jest bez sensu, z drugiej z upływem czasu będę tracił coraz więcej. Co byście zrobili w takiej sytuacji? Przeboleć stratę, sprzedać i kupić coś oszczędnego? Czy może pojeździć jeszcze 2-3 lata na gwarancji bez stresu i napraw do momentu ustabilizowania ceny?
#samochody #zakupsamochodu #kupnosamochodu
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Instalacji LPG nie polecam - auto zapewne z wtryskiem bezpośrednim, więc instalacja droga i z dotryskiem benzyny.
@mirko_anonim: poszli to psychiatry albo diaxem zmniejszyli powierzchnię
Co masz zrobić? Może wystaw i się zamień z kimś, z dopłatą w jakąś stronę, albo po prostu sprzedaj i kup inny niekoniecznie nowy
@mirko_anonim: ile rocznie więcej płacisz za benzynę niż płaciłbyś za ON? Najlepiej zmienić na podobnego z Dieslem. Pewnie niewiele stracisz jeśli w ogóle. Ogólnie suva to zawsze warto brać w dieslu, masa spora, więc moment się przydaje, a takie auta benzynę faktycznie żłopią jak szalone. Dla porównania mój suv pali jakieś 10 po mieście, 11 w trasie, a taki sam w benzynie,
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
Wiadomo że będzie spalał też benzynę ale robisz jakieś przebiegi to normalnie się zwróci.. tam z 5-10% benzyny spali w zależności od obciążenia czasami 0% przy delikatniej jeździe.
przykładowo 10 gazu i 1.5 benzyny
@mirko_anonim: przecież to auto jest odrobinę większe od Toyota
@r5678: ta na pewno. Bezpośredni gaz sie zwraca przy 40kkm rocznie, nie kosztuje "piatki", bardziej dyszke - 13, a on ma auto na gwarancji jeszcze i masz mikro butle w autach bez wnęki na koło. Do takiego auta silnika to butla przynajmniej 80 brutto by
@klintoniusz: ok przyjmuje. Tylko napisz jaka butla, bo zakladam
Co do LPG, to butla ma pojemnośc 74l brutto, co daje ok. 60l netto.
@mirko_anonim: Kupić auto na które cię będzie stać?
@klintoniusz: opor = prędkość ^3 * Cx *
Nie jestem fanem SUVów i kiedyś wrócę do kombi, ale póki trzeba pakować dzieci w foteliki, to jest to gamechanger. Wygoda wsiadania i wysiadania też nieporównywalna. Jeżdżę na działkę nad rzekę, gdzie na polnych drogach w niskim kombi szorowałem podwoziem, tu tego problemu nie mam. Trochę zalet by się nazbierało. Ale fakt, jeśli ktoś nie ma dzieci lub problemów z plecami itp., to SUV jest zwykłą