Wpis z mikrobloga

@Rudz1elec: Ja juz wszelkie techniki, łącznie z solą w wodzie sprawdziłem, nic nie dziala. Jak dotąd najlepsza metoda, ale jednak nie doskonała co widać na fotce, to po ugotowaniu i wstępnym schodzeniu, nagnieść nieco skorupki i trzymać przez jakis czas w wodzie....ale to jest jakis obłęd...kiedys sie gotowalo, pod zimna wode na moment i skorupka sama schodzila....
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: Ja polecam jajka w koszulce czyli wrzucać zbite jajka bezpośrednio do wrzącej wody, nie trzeba biadolić się z obieraniem a idzie ja tak ugotować że żółtko nadal jest płynne, najsmaczniejsza i najzdrowsza wersja jajek imao
  • Odpowiedz
  • 77
@mirek_wyklety to świadczy o świeżości jajka - im trudniej obrać tym bardziej świeże. Czyli możliwe, że dawniej były mniej świeże jajka w obiegu niż teraz. Po ugotowaniu od razu zalać zimną wodą, to powinno trochę pomóc. I cieszyć się, że masz świeże jaja xd
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: jak jest swieże jajko, to żaden sposób nie jest w stu procentach dobry i będzie się skorupka mocno trzymać.
Ale jak już radzić z różnymi sposobami, to ja robię tak, że dwie minuty przed ugotowaniem lekko rozbijam skorupkę i znów wrzucam do wody. Plus trzeba opracować swoją skuteczną technikę obierania. Ja podwadzam skorupkę delikatnie paznokciem zamiast odrywania i też są mniejsze straty białka.
  • Odpowiedz