Wpis z mikrobloga

Panie i Panowie, poważne pytanie.

Zmieniam parę rzeczy w swoim życiu, zamierzam też się totalnie przebranżowić, poczytać mądre książki, porobić mądre kursy, i stąd moje pytanie - co teraz warto?

Powiem, co mniej więcej mnie interesuje i w czym się odnajdę.

- kreatywnie posługuję się językiem ojczystym, także wszystkie copywriterskie okolice, moderacja, sociale, obsługa klienta poprzez @ i pokrewne

- mam zacięcie artystyczne, więc mógłby pokombinować z grafiką komputerową, tudzież montażem video i wszystkim, co się z tym łączy, natomiast jestem w tym zielony, więc jeśli tutaj, to jak zacząć, by nie uczyć się niepotrzebnie prehistorii.

- programowanie raczej na pewno odpada, gdyż z matmą mi było bardzo średnio, no chyba że jest jakaś gałąź rozwojowa, która pozwala ominąć ten defekt

- fotografia, video - również w tym kierunku, czy to już zdycha przy AI i nie potrzebny kolejny człowiek?

AI, prompty - co warto zacząć zgłębiać?

Zastanawiałem się jakiś czas temu nad Figmą i UX/UI - ktoś powie, czy warto?

Co radzicie? Jakie kursy, szkolenia, książki, programy, czyli w co obecnie warto się pchać z w/w mając na uwadze, że poświęcę energię na naukę? Powiedzmy, że mam czas i nie interesują mnie typowe kursy internetowe, gdzie dostajesz certyfikat z d--y za 300 PLN, tylko chcę poważnie podejść do sprawy i w domu zdobyć umiejętność i łapać jakieś małe, drobne zamówienia i rozwijać siebie i portfolio.

Z góry dziękuję za dobre chęci wszystkim tym, którzy dobre chęci mają :)

#nauka #praca #zainteresowania #kariera #pieniadze #kursyudemy #figma #adobe #userinterface #projektowanie #webdesign
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oppserwatorr: IMO:
Weź pod uwagę, że może już w 2028 wyjść AGI w abonamencie, która zacznie prawdopodobnie masowo wypierać pracownika umysłowego.
Chwilę potem taka AGI może zostać włożona do androidów, które zaczną relatywnie powoli zastępować pracownika fizyczno-umysłowego, a z roku na rok będzie prawdopodobnie powstawać coraz więcej mega fabryk produkujących masowo takie androidy.

Zatem takie pomysły, są najprawdopodobniej z góry skazane na
  • Odpowiedz
to nie jest tak, że za 10 lat będą potrzebować tylko mechaników samochodowych

A kto Ci powiedział, że za 10 lat będziesz potrzebował mechanika samochodowego typu Janusz?
Android z AGI będzie alternatywą na stanowisku mechanika samochodowego, i prawdopodobnie będzie naprawiał auta szybciej i lepiej od Janusza, a może nawet i taniej. ;)
O ile jeszcze ludzie będą jeździć głównie autami, bo może za 10 lat wejdziemy w Technologiczną
  • Odpowiedz
  • 0
@Arkass: Kolego, trochę się nie zrozumieliśmy. Ja Ci piszę, że zanim to nastąpi, to jeszcze trochę czasu minie. Spójrz trochę szerzej na kraj, w którym mieszkasz - Pan Janusz będzie jeszcze klepał fury przez 20 lat, bo Polska to nie tylko ASO Tesli :)
Analogicznie do innych zawodów - opisujesz sytuację, jakbyśmy właśnie skolonizowali Marsa; świat jest nadal prosty, a ludzie gotują zupy w domu obierając ziemniak, a nie mają
  • Odpowiedz
Pan Janusz będzie jeszcze klepał fury przez 20 lat,

Nie twierdzę, że pan Janusz nie będzie klepał fury przez następne 20 lat, jak będzie miał własny warsztat, i się uprze.
Piszę, tylko, że najprawdopodobniej za 10 lat, pan Janusz nie będzie jedynym wyborem.
Ale jeśli pan Janusz klepie fury u kogoś, to za kilka lat prawdopodobnie przestanie klepać fury, jak nie otworzy
  • Odpowiedz
  • 0
@Arkass: Kolego - strasznie jesteś zafiksowany na swojej bańce nowoczesności, zejdź trochę między ludzi, wyjedź poza miasta TOP5 i świat AI - jest jeszcze świat, gdzie ludzie nie żyją jak w "Gwiezdnych Wojnach" i właśnie o taką radę prosiłem.
Opisujesz wycinek rzeczywistości przenosząc rady na resztę nie wiedząc, że to tylko fantazja; androidy z AGI w Polsce powiatowej za 10 lat ;)
Niemniej dziękuje za dobre chęci.
  • Odpowiedz
@oppserwatorr:
Ano chciałem pomóc.
Za kilka lat prawdopodobnie się przekąszasz, czy miałem rację, czy nie. ;)
Życzę Ci, obyś się nie rozczarował, nie wierząc mi.
  • Odpowiedz