Wpis z mikrobloga

@MajsterZeStoczni: według AI po technikum można być co najwyżej asystentem, czyli podobnie jak po technikum budowlanym można być kierownikiem ale tylko na budowie obiektu poniżej 1000 m^3, czyli np. domu jednorodzinnego. Czyli o kant d--y takie wykształcenie, lepiej od razu studia zrobić
  • Odpowiedz
według AI

@kacappylon: xD

Po technikum nie można robić uprawnień z tzw. geodezji wyższej i redakcji map, pozostałe bez problemu, tylko dłuższy staż po szkole jest wymagany. Z uprawnieniami jesteś pełnoprawnym geodetą, który może podbijać operat składany do Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej.

weźcie sie ogarnijcie z tym AI i weryfikujcie informacje (geodeta po studiach here)
MajsterZeStoczni - >według AI

@kacappylon: xD

Po technikum nie można robić uprawnie...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@MajsterZeStoczni: No ok, nie jestem w temacie i nie wiedziałem nawet gdzie tego szukać, uznałem że jest to podobnie jak w moim wyuczonym zawodzie (elektryk here) że można być kierownikiem robót lub projektantem instalacji tyle że z dużymi ograniczeniami
  • Odpowiedz
@MajsterZeStoczni: umiem czytać ze zrozumieniem :) podawałem przykład, na którym ja bazowałem, dlatego to powtórzyłem.

Po za tym, te ograniczenia nie brzmią jakby były jakieś duże, jak to wygląda od strony geodety?
  • Odpowiedz
ograniczenia nie brzmią jakby były jakieś duże, jak to wygląda od strony geodety?

@kacappylon: Nie możesz podbić operatu z pracy wykonywanej w tych zakresach, który składany jest do ośrodka.

Teraz dziedzina się po prostu geodezja nazywa. Wcześniej była geodezja niższa, tzw. miernictwo - przy pomiarach nie uwzględnia się zakrzywienia powierzchni Ziemi, w sensie, że jest planetą, pomiar jest lokalny (1, 2, 4, 5) - oraz geodezja wyższa, czyli właśnie to
  • Odpowiedz