Wpis z mikrobloga

Czy to już czas na redefinicję seniority w zależności od lat doświadczenia?
Dotychczas było mniej więcej tak:

2 lata expa: junior
2-5 lat: mid
5+ lat: senior

Teraz mysle, ze po dwóch latach developmentu na jakimś w miarę poważnym projekcie używając AI można być seniorem

Co myślicie

#programista15k #pracait #programowanie #sztucznainteligencja #praca
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dml6: stary, u mnie w krudziarni jestem seniorem, ale jakby mnie wrzucili do jakiejś poważnej firmy gdzie potrzebny jest kawałek mózgu to pewnie posiedziałbym na juniorskim stanowisku tydzień a potem donosiłbym jabłka czy inne pączki codziennie rano poważnym programistom. Co wy macie z tymi latami
  • Odpowiedz
  • 0
@dml6 ja pracowałem jako programista w 5 firmach i w zasadzie nigdzie nie było rozróżnienia na junior-mid-senior, no ale nie robiłem w aż tak dużych korpo
  • Odpowiedz
@dml6: na bazie doświadczeń widzę, że to rozróżnienie, zwłaszcza mid/senior, sprowadza się do ogarniania umiejętności miękkich i rzeczywistości projektowej, nie jakiś tam skilli w kodzeniu, te od pewnego etapu nie mają aż takiego znaczenia. Wystarczy być good enough.
  • Odpowiedz
@__MadCat: dokładnie tak jest, najgorzej jak przychodzi takich dwóch i zaczynają się przechwalać jakich to oni algorytmów nie używają, chuje moje dzikie węże, wszyscy maja w dupie wasze algorytmy, ma być szybko i jako tako i po tym można poznać seniora
  • Odpowiedz