Wpis z mikrobloga

#moico Pytanko do użytkowników, w jaki sposób Moico wprowadza internet do mieszkań? Chodzi mi o to, czy np. światłowód dociągają do wskazanego pomieszczenia, instalują modem i potem już do mojego routera czy np. światłowód kończy się w jakiejś rozdzielni w klatce, a potem już rozciągniętym ethernatem do mieszkania?

Przy okazji też prośba o radę. Mam łącze 300/300, stały, publiczny adres i generalnie zero problemów z lokalnym operatorem (support działa do 15:30 i byłby to problem gdyby nie fakt, że już chyba ze 4-5 lat nie trafiła się żadna awaria i przerwa w dostawie neta). Jedyna kwestia to cena, trochę powyżej 90zł/msc. Z tego co widzę Moico ma praktycznie to samo, ale już łącze 1000/1000. Warto zastanowić się nad zmianą czy jednak trzymać się zasady "szanuj operatora swego, mogłeś mieć gorszego"?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grayswandir: Jeśli chodzi o mieszkania, to jest to FTTB, czyli do pomieszczenia technicznego światło, a po mieszkaniach Ethernet. Co do jakości się nie wypowiem, ale jeśli nie masz problemów, a czynnikiem jest jedynie cena, to ja bym nie zmieniał ;)
  • Odpowiedz
@Grayswandir: @Whoa na tagu moico ciagle sa wkur%wieni klienci ma internet. Co do telewizji to nikt nie zglasza ale moim zdaniem nie dziala czesciej niz internet. Wczoraj np co drugi kanał niedziałał.
  • Odpowiedz
  • 0
@Belzebub: @Whoa Telewizja w ogóle mnie nie interesuje, niby jest pokusa, że za niewielkie pieniądze można dostać sporo kanałów i zrezygnować ze streamingów... ale realnie to nie ma tam nic interesującego do oglądania (ok, może Eleven, ale sezon F1 się właśnie kończy, a subskrybcja to 15zł :P)
Czynnikiem decydującym miałaby być "oszczędność", a w zasadzie świadomość, że nie przepłacam za łącze w stosunku do konkurencji (300mbps vs 1000mbps), ale
  • Odpowiedz
@Belzebub: @Grayswandir Mam znajomych z Moico i The Network (inna marka, ta sama sieć) i ogólnie działa fajnie. Oczywiście parę razy narzekali na jakieś problemy, ale tylko raz problem mieli razem, inne to były jakieś lokalne rzeczy. Ogólnie dużo zależy od lokalizacji i to niezależnie od operatora, a tych miałem wielu od Vectry po UPC czy Orange. Jeśli jedynym czynnikiem decyzyjnym jest tylko cena, a działa stabilnie, to ja
  • Odpowiedz