Widzę że wątek się już któryś raz z kolei powtarza. Baba na wynajmie placi bez problemu landlordowi za kredyt ale już swojemu chłopakowi to nie bo jak to XD2
Kobieto! Chłop podjął ryzyko, kupił mieszkanie, które przecież może stracić bo ubezpieczenia nie obejmują wszystkiego tak jak byś nie wiedziała. Wojna, atak terrorystyczny, masowy kataklizm, masowy pożar (Kalifornia się o tym przekonała niedawno).
Do tego często wpłacił kilkanaście -kilkadziesiat % depozytu, (ja sam wpłaciłem 46% depozytu) Czyli poświęcił kilka lat życia i oszczędzania żeby rata była już na starcie niższa. A tys co robiła wtedy? Pewnie podróże po europejskich kutangach, i szukanie siebie, lub kariera w korpo za najniższą, bo inaczej też byś już miała swój dom.
I zamiast wynająć studentkom, i kosić kasiore wyższa niż połowę raty kredytu To zaproponował po ultra dobrej okazji tobie mieszkać w mieszkaniu bez obcych ludzi nie na pokojach tylko całym mieszkaniu i dalej źle? Ręce opadają.
Idź i płac obcemu landlordowi za pokoik kwotę kilkadziesiąt % wyższa, i żyj z przypadkowymi ludźmi używając kuchni i łazienki razem.
@adamsowaanon: jak wynajmujesz to: - wybierasz lokalizacje i standard - masz prawa, których nikt z dnia na dzień cie nie pozbawi - wybierasz jaki wystrój i styl ci odpowiada - byle kłótnia nie skończy się
@adamsowaanon: typie o czym my w ogóle rozmawiamy. Jeżeli takie kobiety rzeczywiście istnieją to szkoda nawet strzelić ryja na nie. W minutę wystawiasz rzeczy za drzwi, w drugą minutę zrywasz, w trzecią minutę zapominasz. Zamykam dyskusje.
@adamsowaanon: A bo to tylko baby nie chcą płacić za mieszkanie partnera? Chłopy robią to samo, wprowadzają się do wybranki i chcą mieszkać za darmo. Mam nawet koleżankę, której chłop dokładnie to oświadczył, że on z nią będzie jak ona kupi mieszkanie xDDD i to nie jest żart. Na szczęście ona poszła po rozum do głowy i kopnęła go w dupę, a później znalazła chłopa z mieszkaniem i teraz mają
- masz prawa, których nikt z dnia na dzień cie nie pozbawi
- wybierasz jaki wystrój i styl ci odpowiada
- byle kłótnia nie skończy się bezdomności
@darknightttt: - pakujesz co miesiąc bezsensownie komuś do kieszeni po kilka tysięcy zamiast płacić już za swoje. Powiedzmy, że nawet 2-3 tysiące zł optymistycznie x 12 miesięcy razy kilka lat.
Kwestia dogadania się chociaż ja bym nie mógł brać hajsu na ratę kreski od kobiety z którą bym mieszkał ale na układ ja rata a Ona jedzenie, chemia, życie to bym się chętnie zgodził
@Cztero0404 no tylko że osoba z którą masz dopiero zamieszkać z reguły nie jest jeszcze żona/mężem a ten zakup nie był wspólny by to mieszkanie było „swoje” tylko jest partnera/partnerki i można z niego zostać wyrzuconym z dnia na dzień jeśli coś w relacji pójdzie nie tak. Czyli to gorsze warunki niż wynajmu bo można szybko zostać bez mieszkania i spłacić komuś z kim nie wyszła relacja część rat oraz obniżyć
no tylko że osoba z którą masz dopiero zamieszkać z reguły nie jest jeszcze żona/mężem a ten zakup nie był wspólny by to mieszkanie było „swoje” tylko jest partnera/partnerki i można z niego zostać wyrzuconym z dnia na dzień jeśli coś w relacji pójdzie nie tak. Czyli to gorsze warunki niż wynajmu bo można szybko zostać bez mieszkania
@Kitku_Karola: No jak gorsze warunki? Jak ja mam ratę +/- 2k zł
A tu zamiast pokoju ma spore mieszkanie, fakt że we dwójkę z partnerem, no ale chyba dalej lepiej niż ciasny pokoik w mieszkaniu z obcymi ludźmi.
W takiej sytuacji gdy dokłada się tego tysiaka miesięcznie - zamiast wydawać znacznie więcej za samodzielny wynajem pokoju/kawalerki/mieszania - ma możliwość więcej sobie odkładać oszczędności co miesiąc. Rozumiem obawę, że w przypadku kłótni i rozstania musiałaby się szybko wyprowadzić,
Mam nawet koleżankę, której chłop dokładnie to oświadczył, że on z nią będzie jak ona kupi mieszkanie xDDD i to nie jest żart. Na szczęście ona poszła po rozum do głowy i kopnęła go w dupę, a później znalazła chłopa z mieszkaniem i teraz mają 2. ( ͡°͜ʖ͡°)
Odpowiedz
@Arivederczi: Taka sytuacja to jest promil, albo znalazla se chada to wiadomo ze wtedy przecietniaczka
- pakujesz co miesiąc bezsensownie komuś do kieszeni po kilka tysięcy zamiast płacić już za swoje. Powiedzmy, że nawet 2-3 tysiące zł optymistycznie x 12 miesięcy razy kilka lat.
@Cztero0404: Zadnego splacanie swojego kredytu taka baba by nie miala! Bo zeby miec kredyt to nie wystarczy pojsc do banku.
@adamsowaanon: zadnego chada. Ona tez normalna dziewczyna. W waszym malym mozdzku istnieja tylko chady i przegrywy, a kazda kobieta szuka beciaka. W sumie to musi byc wygodne byc tak malo rozgarnietym.
zadnego chada. Ona tez normalna dziewczyna. W waszym malym mozdzku istnieja tylko chady i przegrywy, a kazda kobieta szuka beciaka. W sumie to musi byc wygodne byc tak malo rozgarnietym.
@Arivederczi: No to znalazla se lenia, Bywa i tak, Panicz mial za wygodnie pewnie u matki przez lata to i teraz kontynuje tradycje z swoja baba. Dalej jest to tylko promil przypadkow. 90% jest ze to baba siedzi latami w
@adamsowaanon: to, że coś jest trudne nie znaczy, że jest niemożliwe xD wymaga tylko więcej czasu. Ja nie będę nigdy sobą ryzykować. Ani tym bardziej swoim bezpieczeństwem i stabilnością. Co do mieszkania - równe zasady lub dbam o swój komfort. Na szczęście nie muszę tutaj iść na żadne ustępstwa.
Nie wszyscy mają dwupokojowe lub większe mieszkania. A dwa, nigdy nie wiesz jaki ktoś się okaże być z czasem. Wolę dekorować
Wnioski z tej rozmowy są proste - mający swoje mieszkanie jak najdłużej przeciągaj wspólne zamieszkanie, kobiety wolą przepłacać ale być niezależnymi, ty wynajmij pokój studentkom i spotykacie się tylko na rozrywki.
Może i kobiety w ten sposób działają na swoją szkodę finansową ale przecież nie jest to zabronione.
Baba na wynajmie placi bez problemu landlordowi za kredyt ale już swojemu chłopakowi to nie bo jak to XD2
Kobieto! Chłop podjął ryzyko, kupił mieszkanie, które przecież może stracić bo ubezpieczenia nie obejmują wszystkiego tak jak byś nie wiedziała. Wojna, atak terrorystyczny, masowy kataklizm, masowy pożar (Kalifornia się o tym przekonała niedawno).
Do tego często wpłacił kilkanaście -kilkadziesiat % depozytu, (ja sam wpłaciłem 46% depozytu)
Czyli poświęcił kilka lat życia i oszczędzania żeby rata była już na starcie niższa.
A tys co robiła wtedy? Pewnie podróże po europejskich kutangach, i szukanie siebie, lub kariera w korpo za najniższą, bo inaczej też byś już miała swój dom.
I zamiast wynająć studentkom, i kosić kasiore wyższa niż połowę raty kredytu
To zaproponował po ultra dobrej okazji tobie mieszkać w mieszkaniu bez obcych ludzi nie na pokojach tylko całym mieszkaniu i dalej źle?
Ręce opadają.
Idź i płac obcemu landlordowi za pokoik kwotę kilkadziesiąt % wyższa, i żyj z przypadkowymi ludźmi używając kuchni i łazienki razem.
#zwiazki #takaprawda #przemyslenia #zydkrecikorba #finanse #oswiadczenie #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #pieniadze #nieruchomosci
#przemyslenia
- wybierasz lokalizacje i standard
- masz prawa, których nikt z dnia na dzień cie nie pozbawi
- wybierasz jaki wystrój i styl ci odpowiada
- byle kłótnia nie skończy się
@darknightttt: - pakujesz co miesiąc bezsensownie komuś do kieszeni po kilka tysięcy zamiast płacić już za swoje. Powiedzmy, że nawet 2-3 tysiące zł optymistycznie x 12 miesięcy razy kilka lat.
@darknightttt: Nie kleisz. Ta rata kredytu bardzo często wynosi mniej więcej tyle samo co miesięczna opłata za wynajem.
Kwestia dogadania się chociaż ja bym nie mógł brać hajsu na ratę kreski od kobiety z którą bym mieszkał ale na układ ja rata a Ona jedzenie, chemia, życie to bym się chętnie zgodził
@Kitku_Karola: No jak gorsze warunki? Jak ja mam ratę +/- 2k zł
@AgentGecko: Bo taka baba jak
@Arivederczi: Taka sytuacja to jest promil, albo znalazla se chada to wiadomo ze wtedy przecietniaczka
@Cztero0404: Zadnego splacanie swojego kredytu taka baba by nie miala!
Bo zeby miec kredyt to nie wystarczy pojsc do banku.
Tylko trzeba miec dobry depozyt, im wyzszy tym
@darknightttt: Taka jest rzeczywistosc.
@Arivederczi: No to znalazla se lenia,
Bywa i tak,
Panicz mial za wygodnie pewnie u matki przez lata to i teraz kontynuje tradycje z swoja baba.
Dalej jest to tylko promil przypadkow.
90% jest ze to baba siedzi latami w
Ja nie będę nigdy sobą ryzykować. Ani tym bardziej swoim bezpieczeństwem i stabilnością.
Co do mieszkania - równe zasady lub dbam o swój komfort. Na szczęście nie muszę tutaj iść na żadne ustępstwa.
Nie wszyscy mają dwupokojowe lub większe mieszkania. A dwa, nigdy nie wiesz jaki ktoś się okaże być z czasem. Wolę dekorować
Wnioski z tej rozmowy są proste - mający swoje mieszkanie jak najdłużej przeciągaj wspólne zamieszkanie, kobiety wolą przepłacać ale być niezależnymi, ty wynajmij pokój studentkom i spotykacie się tylko na rozrywki.
Może i kobiety w ten sposób działają na swoją szkodę finansową ale przecież nie jest to zabronione.